Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Pangasius - najprljavija riba na svetuPangasius - najprljavija riba na svetu
11. maj
Pre nego odgovorite sa "Da", proverite da file nije slučajno od ribe pangasius, jer je pomenuta riba najprljavija riba na svetu. Pangasius pripada porodici somova....
Plava RibaPlava Riba
27. jun
Plava riba (Pomatomus saltatrix) predstavlja grabljivu morsku ribu koje je jedinstven primerak porodice Plavih riba. Poznata je pod imenima zubatica i strelka. Ona je jedna od najcenjenijih riba kako za sportski, tako...
Riba deverikaRiba deverika
15. april
Deverika je riba iz porodice Šarana, koja se nalazi i u našim vodenim bazenima i čest je predmet sportskog ribolova. Ovo nije velika riba, jer dostiže dužinu od 30 do 55 centimetara, a težina primeraka je između 2 i 4 kilograma...
Riba Crveni zubatacRiba Crveni zubatac
24. maj
More nam poslužuje kao dar neverovatnu raznovrsnost ukusnu i korisnu hranu. Najveći deo nje su ribe. Među njima postoji jedna koja nosi boju strasti i ukus koji sablažnjava. To je riba crveni zubatac. Ona je jedna od najdivnijih...
Konzervirana ribaKonzervirana riba
07. jun
Riba se očisti, posoli i ostavi da se začini u frižideru 24 sata. Kukuruz, grašak i pasulj mogu da budu iz konzerve ili možete prethodno da ih skuvate. Kisele krastavčiće isecite na krugove. Operu se tegle, po mogućnosti...
Marinirana ribaMarinirana riba
08. jun
Riba se očisti i opere u hladnoj vodi, ocedi se iseče na komade, koji se posole. Od vode, sirćeta, ulja/maslinovog ulja i začina pripremite marinadu, koju treba da kuvate 5 minuta. Riba se poređa u tegle - red ribe...
Kako se čisti ribaKako se čisti riba
13. feb.
Riba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz. Držeći ribu jednom rukom, drugom...
Kako se suši riba?Kako se suši riba?
30. sep.
I kad smo već kod teme o ribama, podsetimo se da se sveža riba brzo pokvari. Zbog toga se morao pronaći neki način da se ona sačuva. Jedan takav postupak je sušenje – metoda čuvanja hrane, koja funkcioniše tako što uklanja...
Pohovana bela ribaPohovana bela riba
31. avgust
Treba da očistite ribu od kostiju i kože, nakon čega je isečete na parčiće. Pospite je solju, biberom i oraščićem. Pripremite gustu kašicu od brašna, žumanaca i vina/piva. Na kraju dodajte umućena belanca. Uvaljajte...
Riba bakalar EleganteRiba bakalar Elegante
08. nov.
Prvo počinjemo sa garnirungom da bi bio gotov, zato što riba bude mnogo brzo. 1. Propržimo luk, sitno iseckan, papriku na trakice (ne mnogo fine) u ugrejanom ulju i sa prstohvatom soli. 2. Kad povrće omekša dodajem...
Krompir salata RibaKrompir salata Riba
19. feb.
Skuvajte krompir u posoljenoj vodi. Oljuštite ga i nasecite na kockice. U krompir dodajte sitni naseckani praziluk, peršun, so, ulje i sirće. Dobro promešajte i prespite smesu u činiju. Vlažnim rukama formirajte salatu...
Pržena bela ribaPržena bela riba
07. april
Ribu očistite i dobro operite. Neka se ocedi, pa je posolite i ostavite pola sata da upije so. U tepsiju sipajte brašno i svaku ribu uvaljajte, pa je odložite da dobro upije brašno. Ribu pržite na zagrejanoj masti...
Konzervirana karaš ribaKonzervirana karaš riba
21. sep.
Spremamo u ekspres loncu. Poređamo u lonac ribu pomešanu sa začinima. Dobro je da na dno stavimo nešto što će čuvati da se riba ne zalepi - ja sam stavila grančice loze. Ostavljamo ribu da provri. Nakon što provri...
Pržena riba IglicaPržena riba Iglica
24. jun
Očistite i operite ribu. Posolite je i stavite u frižider, dok ugrejete ulje u tiganju. Kada je ulje vruće, uvaljajte ribu u brašno i ispržite je. Servirajte sa limunom ili sosem za ribu. Ukrasite u tanjiru....
Pržena riba hekPržena riba hek
06. jun
Očišćenu i nasečenu ribu uvaljati u smesu, pripremljenu od svih začina i prezle (brašna). Zagrejati masnoću na tiganju, uvaljati svako parče ribe hek i stavljati ga da se prži. Gotovu ribu ostaviti da se iscedi na niskoj...
Sirovo usoljena ribaSirovo usoljena riba
31. mart
Skušu dobro operemo i očistimo. Nakon toga ih osušimo ubrusom. Kad budu gotove, posoimo ih obilno spolja i iznutra. Ostavljamo ih sa strane na 12 sati, ali treba da stoje na nagnutoj površini, i da budu na hladnom....
Marinirana pržena ribaMarinirana pržena riba
18. avgust
Filete isečemo na komade. Začine, beli luk i so ignječimo u posudi. Dodajemo sirće i vino i promešamo. Ribu stavljamo u posudu, prelivamo marinadom i poklopimo. Ostavlja se na jednu noć u frižideru. Pre nego što je ispržimo...
Pečena riba listPečena riba list
11. feb.
Ribu lepo očistiti i oprati. Na mesto gde ste izvadili utrobu stavite so, maslinovo ulje i cele čenove belog luka sa stabljikom ruzmarina. Premažite ribu maslinovim uljem stavite na pek papir i peći na 200 stepeni...
Pržena sitna ribaPržena sitna riba
08. januar
Očistite sitnu ribu i posolite je. Uvaljajte je u brašno i ispržite u ulju. Poslužite sa kriškama limuna i dinstanim krompirom, koje se promešali sa majonezom i posuli naseckanom mirođijom....
Riba u maslacuRiba u maslacu
09. jun
Očišćenu i dobro opranu ribu postavite u bujon od vode, sirćeta i soli u kome ste prethodno skuvali šargarepu i celer. Kuvanu ribu izvadite i poslužite sa kuvanim krompirom, a odozgo prelijte istopljenim maslacem i pospite...
Riba na pločiRiba na ploči
25. avgust
Riba se očisti od krljušti i iznutrica i posuši se papirnim ubrusom. Začinjava se iznutra i spolja solju i mlevenim crnim biberom. U čašici se pomešaju i dobro umute maslinovo ulje i 4 supene kašike sveže ceđenog limunovog...
Marinirana karaš ribaMarinirana karaš riba
03. januar
Pasirajte beli luk i pomešajte sve nabrojane sastojke za marinadu u duboku posudu. Očistite ribu i stavite je u posudu. Prelijte marinadom karaš ribu i ostavite oko sat da se začini. S vremena na vreme okrećite pečenu...
Bela riba SaganakiBela riba Saganaki
07. nov.
Iseckajte luk i beli luk. Stavite ih da se zaprže na jakoj vatri u maslinovom ulju u dubokom tiganju sa velikim drškama (nije da drške imaju posebno zančenje za recept, nego je tako autentično). Nakon minut dodajte lignju...
Marinirana bela ribaMarinirana bela riba
24. avgust
Riba se očisti, opere se i kuva se i posoljenoj vodi oko 15 minuta. Meso se odvoji se od kostiju, oljušti se koža i iskida se na parčiće, koji se stavljaju u šerpu ili u tiganj. Dodaju se sitno isečen beli luk, ulje, sirće...
Riba na pariRiba na pari
30. nov.
Odaberite file navedene ribe, a ako ne, možete da koristite i isečenu ribu, komadi treba da budu veličine do 15 cm. Ribu dobro posolite i pobiberite. Stavite u šerpu 1 l vode da probri, zajedno sa raspuknutim pimentom...