Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Kolač NanaKolač Nana
15. april
Veoma dobro umutite jaja sa šećerom. Nakon toga polako dodajte kiselo mleko sa sodom, mešajte i dodajte brašno. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa. Nauljite i nabrašnite kalup za kolače, sipajte smesu i pecite u umerenoj...
NanaNana
31. mart
Nana, biljka poznata i pod nazivima divlja nana, metvica, menta, je začin široke primene. Na balkanskoj trpezi ona je neizostavni deo u pripremanju jela od pasulja, kao i u začinjavanju pojedinih vrsta mesa. Osim kao odličan...
Menta (nana)Menta (nana)
12. maj
Iako su listovi mente dostupni na pijacama tokom cele godine, oni su posebno pogodni za tople dane, kada ćemo ih servirati u hladnim salatama ili napitcima u koje smo ih dodali. Menta (Mentha) predstavlja rod višegodišnjih...
Kako se čuva nana?Kako se čuva nana?
20. jun
Nana ima odličan ukus i aromu. Pošto je fleksibilan začin - idealan za čorbasti pasulj ili gusti pasulj iz rerne, čak i za bakine ćuftice, dobra je ideja da bude što svežija. Zamrzavanje nane Operite, osušite i...
U koja jela se stavlja nana?U koja jela se stavlja nana?
30. jun
Nana je široko rasprostranjen začin, posebno cenjen u balkanskoj kuhinji. Nezaboravni su aroma i ukus pasulja sa nanom, poznati od pamtiveka, a takođe su veličanstvene i ćuftice od govedine, koje nežno nagoveštavaju...
Kako da sušimo divlju nanu?Kako da sušimo divlju nanu?
05. okt.
Divlja nana, poznata još kao bašta i nana, je višegodišnji začin jake i upečatljive arome. Njena upotreba danas je dobro zastupljena. Njome se začinjavaju razna jela kao što su supe, čorbe, janije, različita jela...
Napitak od divlje nane - koristi i primenaNapitak od divlje nane - koristi i primena
20. dec.
Baštenska divlja nana (Mentha spicata) je biljka iz roda Mente, svima nama poznata kao kulinarski začin. Iako ne sadrži veliku količinu mentola poput klasične ljutkaste mente, ona poseduje mnoge njene lekovite kvalitete...
5 umirujućih čajeva koji se bore protiv simptoma prehlade i gripa5 umirujućih čajeva koji se bore protiv simptoma prehlade i gripa
17. okt.
Kada se osetite umorno, ne prestajeti da kijate, kašljete i boli vas sve od prehlade ili gripa, sve što želite je da legnete u svoj mekani krevet i zavučete se pod topli pokrivač. Divan domaći lek u takvim trenucima...
Kako da osušimo nanu?Kako da osušimo nanu?
24. feb.
Nana je jedna veoma aromatična i korisna biljka, koja ima niz koristi za naš organizam - deluje umirujuće, antiseptično i umiruje bolove. Veoma se često koristi kod lošeg zadaha iz usta, nesanice, dijareje, nervoze...
Fokača sa nanom i čeri paradajzomFokača sa nanom i čeri paradajzom
14. okt.
Zamesi se testo, brašno se proseje u pleh, u njega se dodaju so i nana. Nana treba dobro da se smrvi, da ne ostaju grančice. Promeša se kašikom da može nana dobro da se pomeša sa brašnom. U čašu mlake vode se dodaje...
Kako da napravite idealni patatnikKako da napravite idealni patatnik
21. feb.
Pita sa krompirom ili patatnik je tipično bugarsko jelo, koje se najviše pravilo u oblasti Rodopskih planina, gde je, uostalom, i nastalo. U Rodopskim planinama je postojao drugi naziv za krompir - patato. Odatle...
Pržene pečurke sa maslacemPržene pečurke sa maslacem
26. avgust
Pečurke se očiste i operu veoma dobro. Iseku se na tanke ivice. U tiganj se dodaje maslac, pečurke u malo vodice. Proprže se i dodaju se isečen luk, nana i so. Prže se dok ne omekšaju....
Smuti od krastavca za dobro varenje i vitku figuruSmuti od krastavca za dobro varenje i vitku figuru
11. jun
U bokal moćnog blendera ili nutribuleta sipajte sastojke jedan za drugim. Krastavac oljuštite i isecite na sitne komade, operite sveže ubranu svežu nanu i divlju nanu iz bašte. Prečišćenu izvorsku vodu sipajte u bokal...
Jednostavna kaša od bobaJednostavna kaša od boba
14. jun
Odvoje se zrna iz očićenog boba i kuvaju na tihoj vatri, sa malo soli, dok ne omekšaju. Dodaje se luk, sitno iseckan i izdinstan u ulju, a malo kasnije sitno iseckani paradajz, nana i mirođija. Kuva se dok se ne dobije...
Paprikaš sa zelenim bobom i nanomPaprikaš sa zelenim bobom i nanom
14. jun
Proprži se luk. Dodaje se oprani zeleni bob, da se prodinsta, stavlja se aleva paprika i so. Preliva se vrelom vodom, da se skuva. Malo pre nego što je gotovo, stavlja se paradajz i nana. Servira se topao....
Sočne jagnjeće kolenice na tihoj vatriSočne jagnjeće kolenice na tihoj vatri
01. avgust
Jagnjeće kolenice posipajte solju. U činiju isipajte ulje, dodajte alevu papriku i nanu. Nana može da bude sveža ili sušena. Dobijenom smesom premažite kolenice sa obe strane. Stavite ih u tavu sipajte vodu i stavite...
Ukusan pasulj sa kobasicomUkusan pasulj sa kobasicom
25. maj
Paulj potopite prethodne noći, da se skuva brže. Stavlja se u ekspres lonac da se skuva. Nakon toga se dodaje luk, šargarepa, paprika, paradajz iz konzerve i nakon toga sipa voda. Na kraju se dodaje nana i so. U gotov...
Kakvi začini se stavljaju u spanać?Kakvi začini se stavljaju u spanać?
11. nov.
Spanać je izuzetno korisno lisnato povrće, ali i pored toga, on svoju renesansu doživljava zahvaljujući crtanom filmu Mornar Popaj. Upravo zbog ovog animiranog filma za decu i jedne štamparske greške, napravljene tokom 1870...
Čudesna kajgana sa mladim lukomČudesna kajgana sa mladim lukom
03. okt.
Luk se očisti i iseče na stino. U tiganju se zagreva ulje i luk se zaprži 1-2 minuta. Jaja se razbiju u luk i meša se neprestano 2-3 minuta u zavisnosti kako ih volite. Soli se, seče se nana i servira se sa salatom...
Ovi začini ne treba da se stavljaju u isto jeloOvi začini ne treba da se stavljaju u isto jelo
09. april
Za svaku domaćicu je dobro da zna koji začini idu uz koje namirnice. Uprkos tome što svaki čovek ima individualni ukus, većina začina se koristi za određenu vrstu namirnica, a isto tako ima i začina koji ne idu zajedno u...
Kulinarski trikovi kod spremanja pasuljaKulinarski trikovi kod spremanja pasulja
04. feb.
Ako treba da klasifikujemo balkanska jela, sasvim je sigurno da će pasulj zauzeti jedno od prvih mesta. Gotovo i da ne postoji kuća na čijoj se trpezi ne nalazi pasulj, i to u najrazličitijim oblicima. Nezavisno od toga...
Najukusniji turski namaziNajukusniji turski namazi
22. okt.
Kulinarska umetnosti predlaže mnoštvo delikatesa koji su uživanje za nepce i veoma su traženi od strane svih poštovaoca dobrog ukusa. Među njima posebno mesto zauzimaju namazi. U najopštijem smislu to su predjela svih...
Kako da postanete Vladar supa i čorbiKako da postanete Vladar supa i čorbi
27. feb.
Kažu da supa ili čorba podstiče apetit i priprema želudac za glavno jelo. Supa ili čorba je odlika sporog života - kada kuvaš supu, nemaš kuda da žuriš. Tako i mi, koliko god da nam je brz i opterećen život koji vodimo...
Jareća sarmicaJareća sarmica
19. april
Mladi luk se izdinsta i u njega se dodaje pirinač i sitno iseckane i skuvane iznutrice. Dobro se promeša. Dodaje se aleva paprika, nana i vruć bujon. Peče se u rerni na 180 stepeni. Kad se zapeče, pravi se preliv, od...
Jednostavna supa sa leblebijamaJednostavna supa sa leblebijama
13. okt.
Šargarepa i krompir se iseku. U šerpi se ugreva voda i kad provri se sipa malo ulja i so. Onda se dodaje šargarepa, krompir i grašak. Kad omekšaju dodaju se i leblebije. Stavlja se aleva paprika, nana i još soli ako...