Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zdravstvene koristi konzumacije medaToliko mnogo istorije, legendi i mitova postoji o medu da može da se napravi čitav niz literature o njemu. Samo jedna druga prirodna namirnica može da mu parira po pitanju istorije i legendi u vezi njega. To je kakao, ali...
31. dec.
Sok od džanarika i medaOsvežavajući napitak za letnje vrućine. Potpuno prirodan i lak za pripremu.
Očistimo džanarike - od ljuske i koštica. Stavljamo u blender, ja sam koristila secka.
Dodajemo med i malo vode - 2 supene kašike. Meljemo...
27. jul
Sladoled od meda i borovnicaMed zagrejte na pari, ali pazite da ne proključa. Skinite da vatre i ostavite ga da se lagano prohladi.
Pavlaku umutite i dodajte joj malo meda. Nakon toga dodajte jogurt i sve pomovo umutite.
Trećinu smese stavite...
22. okt.
Za i protiv ušećerenog medaVrlo često se prodavci, pa čak i proizvođači meda žale da kupci kategorički odbijaju da kupe med koji je ušećeren. Opšte se veruje da je ušećereni med štetan. Ali šta je istina?
Ne tako poznata činjenica je da kada...
29. feb.
Koje su prednosti bagremovog meda?Pčelinjak nam nudi raznovrsnost ne smo po pitanju različitih proizvoda od pčela, nego i različite vrste meda. Jedna od mogućnosti za izbor je med od bagrema.
Ovaj pčelinji med zaslužuje specijalniju pažnju, zato...
02. mart
Svinjska pečenica sa sosom od medaPromešajte sve začine, koje dodajete po ukusu sa većim delom maslinovog ulja i uz pomoć četke premažite svinjsku pečenicu. prethodno posolite meso.
Ostavite meso da odstoji u nauljenom plehu oko 2 sata. Nakon toga promešajte...
23. feb.
Fitnes salata sa dresingom od medaNarendamo cveklu, jabuke i šargarepu.
U posudi promešamo med, balsamiko sirće, isceđen limun, pola kašičice soli i maslinovo ulje. Mešamo dok se med ne istopi.
Prelivamo preko narendanog povrća i jabuka. Posipamo mlevenim...
23. sep.
Osvežavajući čaj od mente i medaOperemo dobro i izgnječimo mentu, nakon toga stavljamo u šolje i prelivamo vrelom vodom.
Pomažemo se kašičicom pritiskajući mentu, da može da se popari.
Po želji možemo da stavimo i šolju odozgo.
Kada pusti boju...
27. jun
Smuti od pomorandže, grejpfruta i medaDobro operemo voće. Oljuštimo citruse i skidamo žilice.
Krušku očistimo od semeki.
Sipamo ih u blender, dodajemo ovsene pahuljice i blendiramo sve dok se ne dobije homogena smesa.
Stavljamo med i đumbir po ukusu....
12. okt.
Svinjska rebarca sa sosom od medaIsecite rebarca i stavite ih u šerpu, prekrijte ih vodom i skuvajte. Pasirajte nektar sa vinom, kečapom i medom.
Dodajte luk, beli luk i koru pomorandže i ponovo pasirajte. Sipajte rebarca sa smesom i izdinstajte sve....
07. sep.
Svinjska rebarca sa glazurom od medaRebarca isecite na komadiće veliine 3-4 cm.
U nemetalnu posudu napravite marinadu od vina, maslaca (4 kašike), majčine dušice, soli i bibera.
Neka se mariniraju 12 sati u frižideru.
Nakon toga poređajte rebarca...
25. april
Teleće rolnice sa sosom od medaOd mesa istanjite dva lista debljine 2-3 milimetra i pospite ga solju i biberom. U jedan kraj stavite slaninu, isečen sir i 3 naseckane masline. Uvijte dve čvrste rolnice.
Pripremite tri tanjira. U jednom umutite jaja,...
18. nov.
Pržene paprike sa marinadom od medaPoslednju turu prženih paprika sam ovaj put napravila sa marinadom od meda. Isecite duge drške ljutih papričica i nabodite ih nožem ili drvenim ražnjićem.
U šerpu sa zagrejanim uljem spustite po 7 - 8 paprikčica i pržite...
21. sep.
Voćni kolač sa glazurom od medaPomešajte jaja, sir i šećer. Mutite mikserom oko 5 minuta. U drugoj posudi pomešajte brašno, orahe i prašak za pecivo. Dodajte ih malo po malo u smesu od jaja dok mešate špatulom.
Istopite maslac i ostavite ga na kratko...
09. sep.
Za ili protiv redovnog konzumiranja medaMed je često preporučivan kao zdrava alternativa šećeru. Bogat antioksidansima, definitivno ima brojne prednosti za ljudsko zdravlje. Ali ne treba zaboraviti da je med previše sladak, što može dovesti do nekih problema...
04. avgust
Top 10 neospornih koristi od meda!Možda ste čuli da pijenje tople vode ujutru ubrzava metabolizam, pomaže smanjenu viška kilograma. Ali nemoguće da niste čuli za čudotvornu snagu meda.
Med je koristan za kožu, kosu i još mnogo toga. Koriste...
26. mart
Vrste meda i njihova korisna svojstvaBagremov med – bogatstvo voćnog šećera i nizak sadržaj polena čine ovaj med jednim od najpoželjnijih. Pogodan je za dijabetičare, za probleme sa žuči, nesanicu, stomačne probleme. Ima smirujući efekat na nervni sistem...
26. januar
Salata sa dresingom od meda i senfaSvo povrće se opere i osuši.
Zelena salata se iskida u veliku posudu i dodaje se iseckani luk.
Nakon toga dodajte i promešajte blago sa isečenim paradajzom i krastavcem.
Začinite solju i biberom odokativno.
U...
21. sep.
Karpaćo od ananasa sa dresingom od medaOljuštite ananas i odstranite tvrdu sredinu.
Isecite na veoma tanke parčiće pomoću oštrog noža. Karpaćo treba uvek da bude veoma fin i polu prozračan.
Poređajte u tanjire, nemojte mnogo preklapati parčiće.
Pospite...
19. april
Kolač sa prelivom od meda i pistaćaUmutite jaja sa šećerom. Sipajte prašak za pecivo u kiselo mleko. U drugoj posudi pomešajte brašno i griz. Dodajte bademe iseckane na sitno.
Dodajte kore limuna i pomorandže. Oblikujte udubljenje u suvoj bazi i počnite...
21. maj
Čudotvoran napitak od đumbira, meda i limunaLimun se oljušti temeljno, tako da ostane do kože bez ikakvih belih delova. Iseče se na parčiće i sklanjaju se semenkice ako ih ima.
Oljušten koren đumnbira se takođe seče na mala parčiće i sve se stavlja u blender ili...
30. nov.
2
Kolač od malina sa glazurom od medaU veliku posudu stavite jaja, šećer i krem sir. Mutite sastojke 5 minuta kuhinjskom žicom. U drugoj posudi promešajte brašno, prašak za pecivo i krupno istucane bademe.
Dodajte u porcijama suve sastojke u smesu od jaja...
27. januar
Kombinacija belog luka i meda tera bolestiKombinacija belog luka sa meda jača zaštite snage organizma. Ustanovljeno je da virusi i bakterije ne razvijaju otpornost na propolis. A u belom luku se nalazi mnogo jakih antimikrobnih elemenata.
Spajanje meda, belog...
17. feb.
Kolačići od meda i kikirikija sa čokoladnom glazuromKikiriki lagano zapecite i sameljite blenderom u brašno.
U posudi umutite jaja, dodajte med i ulje. Promešajte. Dodajte kikiriki, cimet, brašno i sodu bikarbonu.
Umesite meko testo.
Po potrebi dodajte još malo brašna...
12. okt.
Egzotična salata sa škampima i dresingom od medaPropžite škampe u ugrejanom masilinovom ulju i pospite sa malo bibera i soli.
Stavite zelenu salatu u veliku posudu i isecite u njih mango i čeri paradajz.
Za dresing pomešajte u posudi med, maslinovo ulje, so i jabukovo...
10. nov.