Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Kako belanca postaju pena?Kako belanca postaju pena?
05. dec.
Da umutimo belanca u penu nije ni približno tako teško kao mućenje belanaca u sneg. Pena od belanaca se može dodati mnogim jelima kao što su kremovi, sufle, slatkiši, glazure itd., čime se smesa olakšava. I iako...
Zašto je pena na pivu bela?Zašto je pena na pivu bela?
28. sep.
Pena piva i samo pivo su, naravno istog sastava - osnova je ječmeni slad, a tu su i kvasac i hmelj i voda. Odakle tolika razlika između boje piva i pivske pene? U suštini, pena od piva nije bela, ali način na koji je...
Zbog čega se sklanja pena kod kuvanja slatka?Zbog čega se sklanja pena kod kuvanja slatka?
25. nov.
Pena, koja se formira na površini slatka nije tako bezopasna. Zdravstveni problemi neće nastati ako jedete malo. Ali ona će pokvariti ukus i izgled deserta. Zašto ukloniti penu sa slatka i kako to ispravno uraditi?...
Kako da pravilno umutite belanca?Kako da pravilno umutite belanca?
02. april
Umućena belanca su sastojak mnogih ukusnih kolača, poslastica i neverovatnih mafina. Takođe su osnova za jela kao što su omleti ili vazdušaste i mekane palačinke. Jelo će biti veoma ukusno ako se belanca dobro umute...
Značenje kajmaka za perfektni espresoZnačenje kajmaka za perfektni espreso
20. nov.
Kajmak je u stvari pena koja se nalazi na vrhu sveže napravljenog espresa. Čudno, krema je kontroverzan sastojak. To je ili znak savršenog espresa ili precenjene pene, koja je odlična ako je dobijete, ali nije velika stvar...
Kakao makijatoKakao makijato
20. januar
Zagrejati vodu i mleko (u posebnim šoljama) u mikrotalasnoj. Ko nema mikrotalasnu može i na šporetu. Ne treba da proključa. Mleko mutiti mikserom za Nes kafu dok se ne stvori čvrsta pena. U šolju sa vodom dodati 1 k.k...
Tajna ukusnog kapućinaTajna ukusnog kapućina
29. januar
Kapućino, na italijanskom Cappuccino, predstavlja italijanski topli napitak spremljen od kafe i mleka. 8. novembra se u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava Dan kapućina, što je povod da malo razgovaramo o tome kako...
Kako pravilno da kuvamo mesoKako pravilno da kuvamo meso
09. jul
Da bismo sačuvali vredne materije mesa, kao i da bismo ga spremili da bude ukusno i krhko, potrebno je da ispoštujemo neka pravila tokom njegovog kuvanja. Nezavisno od toga koje meso ćete kuvati, prvo treba da ga operete...
Kako prepoznati kvalitetno vino i šampanjacKako prepoznati kvalitetno vino i šampanjac
22. mart
Možete zadiviti svoje prijatelje tako što ćete pokazati da ste pravi degustator i pokazati da razumete vino ništa manje od profesionalnih somelijera. Najvažnije je pogledati vino. Pogledajte ga odozgo da vidite koliko...
Frape sa svežim mlekomFrape sa svežim mlekom
22. sep.
Pripremamo staklenu čašu od 200 ml i u nju sipamo 25 ml hladne vode. Nakon toga stavljamo 2 pune kašičice nes kafe i šećer po ukusu - 3 kašičice da bi frape bio sladak, ali bar 2 grama, da se dobije dobra gustina i pena...
Kako se muti akvafaba?Kako se muti akvafaba?
01. sep.
Akvafaba je prirodni proizvod koji se dobija od mahunarki. Tj. to je tečnost koja se dobija prilikom kuvanja. Pre nekolko godina, sasvim slučajno kuvar otrkiva akvafabu. On shvata da se prilikom mućenja tečnosti od...
Domaće pripremljeno sojino mlekoDomaće pripremljeno sojino mleko
11. mart
Soju potopite u vodu na 12-15 sati. Sipajte toliko vode da prekrije soju. Imajte na umu da će soja povećati svoju zapreminu oko tri puta. Kada prođe 12-15 sati, vodu u koju je bila potopljena soja izbacite. Nakon toga...
Sladak šejk sa malinamaSladak šejk sa malinama
20. maj
Stavite voće, šećer i belanca u posudu. Mutite mikserom ili koristite pasator, dok se od smese ne dobije pena. Posle sipajte smesu u čašu i servirajte sa kockicama leda....
Pihtije od svinjske glave u teglamaPihtije od svinjske glave u teglama
23. feb.
Glava se dobro skuva sa malo soli, a pena se odvaja pri kuvanju. Otkoštava se, puni se u tegle čvrsto i preliva vodom. Tegle se zatvaraju i sterilišu 20 minuta....
Beli frape sa kokosovim šećeromBeli frape sa kokosovim šećerom
07. januar
Sipajte kadu, vodu i šećer u mericu štapnog miksera. Umutite dobro, pomerajući ručni mikser gore dole, da se dobije gusta braon pena. Sipajte u staklenu čašu, stavite led i dolijte sveže mleko....
Mafini u air fryeruMafini u air fryeru
28. okt.
1
Za ovaj klasični recept za mafine umutite jaja u posudi da se dobije pena. Postepeno dodavajte šećer sa vanilinim šećerom. Dodajte maslac, isečen na komadiće. Mutite dok se ne dobije pena, dok više ne možete da vidite...
Krem čokoladaKrem čokolada
22. maj
Jaja se umute sa šećerom na tihoj vatri ili na pari, dok ne se ne dobije pena. Skidaju se sa vatre i dodaje se maslac i kakao. Meša se dok se ne zgusne i servira se u posudice....
Jagnjeći kurban sa zelenišemJagnjeći kurban sa zelenišem
15. april
Meso se opere i iseče na parčiće. Kuva se na slaboj vatri. Kad provri, sklanja se pena koja se formirala. Dodaje se isečen luk i maslac. Posipa se biberom i solju. Gotov kurban se servira posut peršunom i nanom....
Pripremanje domaćeg GHEE maslacaPripremanje domaćeg GHEE maslaca
21. dec.
Uvek kupujem Ghee maslac iz prodavnice iako u mom zamrzivaču obavezno ima barem 500 g domaćeg kravljeg maslaca. Međutim, nedvno mi je koleginica rekla da ga pravi sama i po njenim uputstvima sam ga i ja napravila u kukeru...
Kakao kafaKakao kafa
15. feb.
1
U posudicu stavite šećer, kakao i kafu, dodajte malo vode uzmite mikser za kafu pa izmiksajte dok se ne stvori pena. Prokuvajte mleko, naspite kakao sa kafom u mleko, pa opet sve izmiksajte 2 -3 minuta dok ne postane penasto...
Saveti za kuvanje mesaSaveti za kuvanje mesa
12. nov.
Da bi bilo ukusno i zdravo, meso se kuva na određeni način. Kuva se u vodi ili u bujonu od povrća. Ako meso stavite u vrelu vodu, gornji sloj proteina će se vrlo brzo zgrušati, što će sprečiti da se hranljive materije...
Late MakijatoLate Makijato
14. jun
Skuvajte šećerni sirup od vode i šećera - kuvajte dok se šećer potpuno ne rastvori i sirup malo redukuje. Možete koristiti i beli i smeđi šećer. Za Late Makijato trebaće vam mali deo sirupa, a ostatak možete čuvati u...
Kako se pravi šećerni sirup za kolačeKako se pravi šećerni sirup za kolače
31. jul
Pri pripremi mnogih kolača i torti traži se prelivanje kore šećernim sirupom. Osnovno pravilo je da jedno od ta dva treba da bude hladno - ili kora ili sirup. Bolja varijanta je u kojoj se sirup ostavi da se ohladi...
Ledena kafa na moj načinLedena kafa na moj način
22. april
Nes kafu usuti u čašu, zatim dodati šećer i dve kašičice vrele vode. Mutiti mutilicom za nes dok se ne napravi gusta pena. U pripremljenu penu dodati kockice leda, uliti hladnu vodu i hladno mleko. Staviti cevčicu...
Domaća marmelada od trešanja i višanjaDomaća marmelada od trešanja i višanja
21. nov.
Odstranite koštice višnjama i trešnjama. Sledi kuvanje na slaboj vatri sa 5 šolja vode i šećerom dok se ne zgudne. Meša se i otklanja pena ako je potrebno. Sklanja se sa vatre, može da se doda kašičica limunske kiseline...