Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

RažRaž
20. jul
Iako su proizvodi od pšenice u znatnoj meri zastupljeni u prodavnicama i marketima, svakako vredi da se potraže i proizvodi od raža - ne samo zbog bogate i lepe arome i ukusa, već i zbog dosta prednosti za zdravlje koje...
Kako se pravi domaće pivoKako se pravi domaće pivo
17. feb.
Mnogi ljudi bar jednom požele da probaju da sami naprave pivo. To je lako, može se uraditi samo ako imate zrna - pšenična, ječmena ili ražana, hmelj, pivski kvasac. Prvo treba da pripremite zrna. Kakva će ona piti - raž...
GlutenGluten
19. jul
Gluten je protein, koji se nalazi u većini žitarica - pšenica, raž, ječam, ovas i dr. U njegov sastav ulaze belančevine gliadin i glutenin, koje izgrađuju 80% belančevina u žitaricama. Gluten (gluten - "lepak") nije...
Ruski ražani hlebRuski ražani hleb
18. feb.
U 360 ml vode sipamo kvasac, so, šećer, začine, mešamo i dodajemo ražani slad (on je za aromu i trajnost, može i bez njega). Dobro izmešamo i dodajemo obe vrste brašna. Mesimo meko testo za hleb i ostavljamo ga na toplom...
Ražano BrašnoRažano Brašno
24. jun
Danas su na tržištu dostupne različite vrste brašna koje ispunjavaju različite zahteve. Među najtraženijim su dijetalne vrste, koje regulišu rad gastrointestinalnog trakta i brinu o figuri. Za dijetalnu ishranu veoma...
Zašto su žitarice korisne?Zašto su žitarice korisne?
28. mart
Žitarice su neophodne za pravilno varenje, smiriju nervni sistem, daju oseća sitosti, tope masne naslage, a u isto vremenu daju energiju i izdržljivost, dobre reflekse, dugo pamćenje i visoku koncentraciju. Žitarice se,...
Jin i Jang hrana i njihova ravnotežaJin i Jang hrana i njihova ravnoteža
11. okt.
Prema kineskim verovanjima hrana ima kvalitet Jin i Janga. Smtra se da ukoliko se hranite samo jang hranom ili samo jin hranom, vaše zdravlje će biti narušeno. Ovo prema kineskim verovanjima se dobija, zato što se narušava...
Od čega se pravi pivo?Od čega se pravi pivo?
05. maj
Pivo je najstariji i najčešće konzumirano alkoholno piće u svetu. Ovaj napitak sa penom je treći po popularnosti, odmah posle vode i čaja. Nezavisno od toga na kom se kraju sveta nalazite, ako ste odlučili da sednete...
Žitarice sa gvožđemŽitarice sa gvožđem
05. okt.
Gvožđe je mikro element koji je od vitalnog značaja za transport kiseonika do svih organa i sistema u telu. Ljudsko telo sadrži oko 4 grama gvožđa. Kada se nivo ovog mikroelementa smanji, naše zdravlje je ugroženo, jer govorimo...
Šta možemo jesti kod alergije?Šta možemo jesti kod alergije?
24. mart
Alergije su veliki problem savremenog društva. Alergija je pojava za koju je karakteristična prekomerna reakcija imunog sistema, kada telo dođe u kontakt sa alergenom. Na proces alergije dosta utiče stanje imuniteta, nervni...
Koliko je u stvari gluten štetanKoliko je u stvari gluten štetan
08. mart
Izbacivanje glutena iz režima ishrane zavisi od toga kakve (ako ima takvih) simptome imate. Gluten je veoma zanimljiva konzistencija. Sam po sebi, od njega nema nikakvie hranljive koristi, ali prednosti, koje mogu...
Gde se nalaze spori ugljeni hidrati?Gde se nalaze spori ugljeni hidrati?
20. nov.
Na našem dnevnom jelovniku najčešće se nalazi voće, povrće, žitarice, mlečni proizvodi, a među njima ima mnogo namirnica bogatih ugljenim hidratima koji se brzo apsorbuju i brzo razgrađuju. Hleb, krompir, beli pirinač...
Zabranjena hrana za čir i gastritisZabranjena hrana za čir i gastritis
24. maj
Gastritis je zapaljenje sluzokože želuca, često uzrokovano pojačanim lučenjem želučanog soka. Ovo stanje može biti uzrokovano postojećom infekcijom bakterijom - Helicobacter pilori, prisustvom žučnih sokova iz duodenuma...
Zdrav želudac voli ovaj doručakZdrav želudac voli ovaj doručak
07. jul
U velikoj meri u osnovi odličnog zdravlja se nalazi pravilna ishrana. Izuzetno je važno držati dijetu koja je povoljna z acreva i upravo ovo je ključni faktor za predivno samopouzdanje. Upravo zbog toga je toliko važno...
Ishrana bez glutenaIshrana bez glutena
12. maj
Ishrana bez glutena zahteva pažnju na svaki proizvod koji koristite u procesu kuvanja. Da biste bili sigurni u sastav hrane koju jedete, najbolja opcija je da je sami pripremite. Međutim, trebalo bi da koristite sveže proizvode...
Kako da na prirodan način obezbedite magnezijum svom organizmu?Kako da na prirodan način obezbedite magnezijum svom organizmu?
26. jun
Magnezijum je važan mineral koji se u velikim količinama nalazi u telu. Ima brojne koristi za naše telo. Igra važnu ulogu u kontrakcijama mišića, podržava kalcijum, učestvuje u formiranju kolagena. Takođe igra važnu ulogu...
Šta je u stvari gluten?Šta je u stvari gluten?
30. sep.
U poslednje vreme veoma intenzivna rasprava vodi se na temu gluten. Šta u stvari predstavlja gluten? Reč gluten ima poreklo iz latinskog i označava lepak. U suštini, gluten je biljni protein u čiji sastav ulaze dva proteina...
Koje namirnice pomažu kod bronhitisa?Koje namirnice pomažu kod bronhitisa?
28. nov.
Bronhitis predstavlja upalu dela disajnih puteva pluća. Bronhitis može da bude hroničan i akutan. Kako bi izašli na kraj sa njim, ne treba da samo uzimamo lekove, već i da prilagodimo ishranu. Samo na taj način uspećemo da...
Koje namirnice su najbogatiji izvori selenaKoje namirnice su najbogatiji izvori selena
17. januar
Selen je posebno vredan mineral za ljudsko zdravlje, koji ima izuzetno moćno delovanje i zbog toga nam je neophodan sam u malim količinama. On igra važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju tela i normalnom proticanju metaboličnih...
Šta jedu sirovi vegani?Šta jedu sirovi vegani?
03. dec.
Sirovi vegani pridržavaju se režima ishrane u kome se smatra da je samo nekuvana i nepripremljena biljna hrana u svom izvornom obliku najzdravija i najbolja za organizam. Ovo je način života, koji sve veći broj osoba praktikuje...
Brašno od mente - koristi i primenaBrašno od mente - koristi i primena
24. maj
Posle mlevenja žitarica dobija se brašno. Poznate sirovine za dobijanje brašna su pšenica, raž, ovas, proso, kukuruz, pirinač i dr. Uz to, brašno se proizvodi i od drugih useva koji ne pripadaju žitaricama. Takvi su krompir...
Brašno od heljde - koristi i upotrebaBrašno od heljde - koristi i upotreba
09. jun
Brašno od heljde se​ pravi od mlevene heljde - biljke poznate po svojim korisnim nutritivnim svojstvima. Zrnca heljde mogu da budu korišćena gotovo na isti način kao i pirinač. Ona je osnovni sastojak u mnogim tradicionalnim...
Ražena glavnicaRažena glavnica
06. feb.
Ražena glavnica /Claviceps purpurea /je otrovna pečurka iz porodice Hypocreaceae, raste kao parazit na tučku nekih žitarica, uglavnom na raži, pa otuda i njen naziv. Poznata je i kao ljubičasta glavnica, glavnica, ili...
HistidinHistidin
12. dec.
Histidin je esencijalna aminokiselina, koja učestvuje u rastu i obnavljanju tkiva u ljudskom organizmu. Histidin je od posebnog značaja za proizvodnju belih i crvenih krvnih zrnaca, a u isto vreme je odgovoran za reakcije...
Koja je prava integralna hrana?Koja je prava integralna hrana?
20. jun
Svaka dijeta i zdrav režim ishrane uključuju integralnu hranu. Međutim, kada često čijemo ovu definiciju, ne možemo da se setimo na koju tačno hranu se misli. Da biste iskoristili sve koristi integralne hrane, dobro...