Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Bela RepaBela repa je vrsta korenaste biljke koje pripada porodici kupusnjača /Brassicaceae/, tj. ona je rođak rotkvicama, kupusu, karfiolu, renu i drugim biljkama. Ova biljka je poreklom iz Azije, a rasprostranjena je...
20. sep.
Šećerna RepaŠećerna repa je dvogodišnja biljka, koja ima rozetu od listova i raširen koren tokom prve godine, a plodna stabla tokom sledeće sezone. Seme se sadi u proleće, a repa se skuplja u jesen. Listovi tokom prve godine rastu od...
21. jun
Bela repa punjena mesomRepa se oljušti i kuva u slanoj vodi dok ne omekša. Zatim se ocedi, sa gornjeg kraja im se iseče kapa i izdubi im se unutrašnjost.
Mleveno meso se pomeša sa rendanim crnim lukom, polovinom sitno iseckane repe, prezlama...
30. sep.
Specjalitet od jezika i repaJezik najpre dobro oprati pod mlazom hladne vode. Oprani jezik staviti u expres lonac zajedno sa telećim repom, sipati vodu da prelije , malo posoliti i dodati alkoholno sirće.
Ovako pripremljeni jezik kuvati jedan sat...
17. okt.
Čorba sa mesom od telećeg repaTeleći rep skuvamo sa solju u ekspres loncu, ne manje od 50 minuta i odvojimo pažljivo od kostiju - meso sitno iseckamo.
Bujon procedimo i vraćamo meso u njega. Povrće sečemo: krompir na krupnije kocke, papriku na trake...
21. dec.
Janija od goveđeg repa sa šitake pečurkamaUvaljajte kolutove telećeg repa u brašno sa malo sveže mlevenog bibera.
Pržite ih do zlatne boje u šerpi sa malo maslinovog ulja na jakoj vatri.
Meso ne bi trebalo da bude na gomili, pa sam ga pržila u dve porcije....
08. dec.
Supaa pihtija od svinjskih nogu, ušiju i repaSvinjske noge, uši i rep operemo dobro i stavljamo u duboku šerpu. Prelivmo hladnom vodom. Sačekamo da provri i onda posolimo.
Dodajemo krupnije isečen celer, šargarepu i luk. Stavljamo i lovorov list.
Kuvamo dok potpuno...
18. jun
Kako se čisti repa?Repa je povrće izuzetno korisno za konzumaciju barem nekoliko puta nedeljno.
Takođe, repa je široko poznata i kod spremanja domaćih recepata, kako lekovitih, tako i jela.
Čišćenje repe, izvađene iz naše sopstvene...
03. avgust
Repa jača imunitet i štiti od prehladaPriroda je najdragoceniji dar koji može da vam pomogne ne samo da budete zdravi, nego i da ojačate svoj imunitet. Konuzmirajući korisno povrće i voće vi se brinete kako o svojoj figuri, tako i o ukupnog tonusu. Iako je sve...
27. maj
Vitaminska salata sa repomBela repa i šargarepe se operu, očiste i ogule.
Izrendaju se krupno rende i začine uljem, sirćem i soli....
07. jun
Jedite i nećete se razboleti: Povrće za jak imunitetBrojna istraživanja sprovedena poslednjih godina ukazuju na to da je zeleno povrće ono koje jača imunitet.
Poznato je da se naš imunitet formira u crevima. Zeleno povrće povećava količinu određene vrste veoma korisnih...
28. mart
Supa od rakovaOperite i očistite rakove sklanjajući i srednji deo od repa. Stavite ih da se kuvaju u vreloj vodu sa kašičicom sirćeta, parčetom šargarepe, parčetom celera, prstohvatom narendane kore limuna.
Nakon što se skuvaju (oko...
29. sep.
Salata sa repom i majonezomRepa se očisti i oljušti, opere se i narenda u duboku posudu.
Preliva se sirćetom i uljem, pri čemu se soli pre toga. Pripremamo smesu od majoneza i kiselog mleka.
Dobijenom smesom prelivamo salatu i dobro promešamo...
06. januar
Rakovi sa sosom od pavlakePažljivo spustite žive rakove u kipuću vodu i blanširajte ih 2 minuta. Nakon toga očistite rakove odstranjujući glavu i noge. Možete da ostavite samo belo meso od repa i veća klešta. Pospite ih biberom i posolite.
Zarejte...
18. dec.
Namirnice koje čiste organizamPostoji mnogo namirnica koje imaju efekat čišćenja na organizam i koriste se za programe detoksikacije.
1. Limun i drugo citrusno voće. Ovo voće ima snažan efekat čišćenja jetre i žuči. Sastav limuna uključuje vredan...
22. nov.
Salata od evropskog inćuna sa lukomRibu očistimo od glave, repa i unutrašnjosti i treba da ostane oko 600 g ukupno.
Potopimo u vodu sa sirćetom na oko sat i po, nakon toga ocedimo i poređamo u odgovarajući tanjir.
U sredinu tanjira ili sa strane stavimo...
11. maj
Filetiran prženi tolstolobikOperemo i očistimo ribu od glave, repa, peraja i krljušti.
Pažljivo odvajamo filete, počevši od spoljašnjeg dela ribe i odvajamo kičmu.
Sečemo filete na srednje velike parčiće.
U tanjiru promešamo kukuruzno brašno...
25. sep.
Kako se čišti krljušt šarana?Obično šaran ima velike i čvrste ljuspice krljušti i kod čišćenja nam može stvarati problem. Evo kako da se rešimo tih neprijatnih problema.
Krljušt se može očistiti na nekoliko načina, a jedan od efikasnijih je taj...
10. april
Čamci od skuše u rerniZa ovu skušu u rerni sečem ribu na dva polumeseca po leđima od glave do repa. Očistim ribu,
Isečem dve glavice luka, dva čena belog luka, narendam dve šargarepe i zapržim ih u maslacu.
Nakon toga punim ribe ovom smesu...
31. maj
Orada na roštilju s belim i crnim pirinčemOčistimo i skuvamo dve vrste pirinča posebno.
Dok kuvamo pirinač pravimo plitke proreze od škrga do repa ribe i punimo je kriškama limuna, začinimo soja sosom i stavljamo da se pečen na roštilju ako je moguće (može i na...
27. mart
Kako da očistimo šaranaŠaran je jedna od najpopularnijih vrsta riba danas, ali ovo nije uvek bilo tako. Ova riba se nekada smatrala nepodobnom. Kada bi je ulovili, mnogi ribari bi je bacali, a drugi bi je koristili kao mamac. Danas šarani...
19. april
Kako da lako i brzo očistite ribu?Za čišćenje ribe treba koristiti kuhinjske makaze ili oštar i fleksibilan nož. Budite pažljivi, jer je sveža riba veoma klizava. Ako želite da je držite čvrsto i da se ne posečete, potrebno je da pripremite so i salvetu....
30. maj
Salata za dobar imunitetOčišćeni kupus se seče na tanke i duge ivice, soli se i izgnječi se blago rukom.
Šargarepa i crna repa se ljušte i narendaju na krupno.
Na tanko i dugačko se seče ljubičasti luk i krastavac.
Promešaju se sa biberom...
06. april
Skuša sa citrusnim voćemOčistimo skušu od glave, repa i unutrašnjosti, operemo i podelimo na dva jednaka fileta. Pospamo solju i biberom.
Pomešamo maslnovo ulje sa sokom od pola limuna, pola pomorandže, solju i belim lukom, koji je prethodno...
26. maj
Tople pihtijeUkupna težina nogica, ušiju i repa treba da je oko 600 g. Operite ih i prelijte s 5-6 šolja vode. Posolite ih i kuvajte dok ne omekšaju.
Izvadite ih iz bujona i odvojte od kostiju. Procedite bujon i u njega vratite meso...
24. jun