Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Balon lepinjePosle nekoliko sekundi lepinje počnu da se naduvavaju kao balon.
Povremeno ih okretati da se ravnomerno ispeku obe strane....
28. april
Turski hleb Balon LavašProsejte brašno u posudu. Rastvorite kvasac u mlakom mleku. Dodajte šećr i kad kvasac nadođe, dodajte preostale sastojke bez ulja.
Promešajte i dodajte u brašno. Zamesite meko testo. Kad testo počne da se lepi po prstima...
16. jun
Plava RibaPlava riba (Pomatomus saltatrix) predstavlja grabljivu morsku ribu koje je jedinstven primerak porodice Plavih riba. Poznata je pod imenima zubatica i strelka. Ona je jedna od najcenjenijih riba kako za sportski, tako...
27. jun
Riba deverikaDeverika je riba iz porodice Šarana, koja se nalazi i u našim vodenim bazenima i čest je predmet sportskog ribolova. Ovo nije velika riba, jer dostiže dužinu od 30 do 55 centimetara, a težina primeraka je između 2 i 4 kilograma...
15. april
Pržene krofne BaloniGotove balone izvadite na salvetu, lepo je da ne budu jedna na drugoj, da se ne spljeksaju, i pospite šećerom u prahu ili medom.
Ukusan doručak, nije ni kao krofne, niti kao mekike i recept je sa interneta!...
13. januar
Riba Crveni zubatacMore nam poslužuje kao dar neverovatnu raznovrsnost ukusnu i korisnu hranu. Najveći deo nje su ribe. Među njima postoji jedna koja nosi boju strasti i ukus koji sablažnjava. To je riba crveni zubatac. Ona je jedna od najdivnijih...
24. maj
Marinirana ribaRiba se poređa u tegle - red ribe, red sitno iseckanog luka itd. Prelijte tegle ohlađenom marinadom.
Za više tegli povećajte količinu sastojaka....
08. jun
Konzervirana ribaRiba se očisti, posoli i ostavi da se začini u frižideru 24 sata. Kukuruz, grašak i pasulj mogu da budu iz konzerve ili možete prethodno da ih skuvate. Kisele krastavčiće isecite na krugove....
07. jun
Kako se čisti ribaRiba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz.
Držeći ribu jednom rukom, drugom...
13. feb.
Kako se suši riba?I kad smo već kod teme o ribama, podsetimo se da se sveža riba brzo pokvari. Zbog toga se morao pronaći neki način da se ona sačuva. Jedan takav postupak je sušenje – metoda čuvanja hrane, koja funkcioniše tako što uklanja...
30. sep.
Pečena riba listRibu lepo očistiti i oprati.
Na mesto gde ste izvadili utrobu stavite so, maslinovo ulje i cele čenove belog luka sa stabljikom ruzmarina.
Premažite ribu maslinovim uljem stavite na pek papir i peći na 200 stepeni...
11. feb.
Riba u maslacuOčišćenu i dobro opranu ribu postavite u bujon od vode, sirćeta i soli u kome ste prethodno skuvali šargarepu i celer.
Kuvanu ribu izvadite i poslužite sa kuvanim krompirom, a odozgo prelijte istopljenim maslacem i pospite...
09. jun
Pikantna dinstana ribaLuk i beli luk se iseku na sitno i dinstaju se. Paradajz sečete na sitno i sipate ga unutra. Dodajete peršun, ljute paprike i isečen riblji file.
Začinjavate solju i biberom i dodajete usitnjenu ljutu papriku. Kuvate na...
25. jun
Domaća marinirana ribaRiba se preliva ohlađenom marinadom. Riba je gotova nakon 2 nedelje i može da se čuva do pola godine....
19. jun
Hrskava rečna ribaRiba se očisti od iznutrica i krljušti, na svakoj se prave razrezi odozgo, uvaljaju se u kukuruzno brašno i prže se sa obe strane. Riba se ocedi na kuhinjskom ubrusu....
29. januar
Marinirana bela ribaGotova riba se servira hladna sa odgovarajućim garnirungom - kuvani kormpir, krompir salata ili pirinač....
24. avgust
Pržena rečna ribaRibice se dobro očiste spolja i iznutra. Operu se u nekoliko voda, ocede se i posole. Ostavljamo 2-3 sata da upiju so.
U brašno dodajemo malo soli i mešamo.
Ako su ribice velike delimo ih na pola po dužini. Svako parče...
25. nov.
Riba orli - pohovanaIsecite riblji file na izdužene trake ili parčiće. Marinirajte ih u soku od limuna i soja sosu na oko zajedno sa začinima, 30 minuta.
Za to vreme zamešajte testo za pohovanje od mleka, jaja i oko 2 šolje brašna. Treba...
29. nov.
Džejmijeva pohovana ribaOčistite file od kože i kostiju. Isecite ga na jednake komade i lepo posolite. Ostavite na 30 minuta sa solju i ona će upiti vlagu i neće dozvoliti da smesa za pohovanje postane kašasta.
Napravite smesu za pohovanje tako...
06. sep.
Riba na soliOčistimo ribu. U pleh sipamo so i stavljamo ribu, ne začinjavamo je. Pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotova.
Za to vreme iseckamo beli luk u tanjiru, dodajemo sok od pola limuna, mirođiju i to je sos za ribu.
Kad...
23. sep.
Marinirana plava ribaRiba treba dobro da se ocedi. Operemo tegle, broj zavisi od toga koliko kilograma ribe imamo. Ređamo zbijeno ribu u tegle....
18. sep.
Pohovana bela ribaTreba da očistite ribu od kostiju i kože, nakon čega je isečete na parčiće.
Pospite je solju, biberom i oraščićem. Pripremite gustu kašicu od brašna, žumanaca i vina/piva.
Na kraju dodajte umućena belanca. Uvaljajte...
31. avgust
Bela riba SaganakiPoklopite poklopcem i kuvajte na umerenoj vatri nekoliko minuta dok riba ne bude gotova. Bela riba Saganaki se sprema veoma brzo, oko 4-5 minuta, ako nije previše debela....
07. nov.
Pržena sitna ribaOčistite sitnu ribu i posolite je. Uvaljajte je u brašno i ispržite u ulju.
Poslužite sa kriškama limuna i dinstanim krompirom, koje se promešali sa majonezom i posuli naseckanom mirođijom....
08. januar
Riba na pariOdaberite file navedene ribe, a ako ne, možete da koristite i isečenu ribu, komadi treba da budu veličine do 15 cm.
Ribu dobro posolite i pobiberite.
Stavite u šerpu 1 l vode da probri, zajedno sa raspuknutim pimentom...
30. nov.