Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Pogača JežPogača Jež
30. okt.
Sveže mleko se ugreje i u njemu se rastvori kvasac. Kad se kvasac rastvori, dodaju se jaja, kravlji maslac, so i šećer. Promeša se lepo. Dodaje se i mlaka voda. Ponovo se promeša. Treba da se dobije homogena smesa. Brašno...
Jež salata od kus-kusaJež salata od kus-kusa
26. feb.
Za ovu salatu od testenine skuvajte kus-kus u slanoj vodi. U međuvremenu naseckajte krastavce na male kockice. Beli luk takođe iseckajte na sitne komade (nemojte ga gnječiti). Nakon što ste skuvali kus-kus, ocedite...
Plava RibaPlava Riba
27. jun
Plava riba (Pomatomus saltatrix) predstavlja grabljivu morsku ribu koje je jedinstven primerak porodice Plavih riba. Poznata je pod imenima zubatica i strelka. Ona je jedna od najcenjenijih riba kako za sportski, tako...
Riba deverikaRiba deverika
15. april
Deverika je riba iz porodice Šarana, koja se nalazi i u našim vodenim bazenima i čest je predmet sportskog ribolova. Ovo nije velika riba, jer dostiže dužinu od 30 do 55 centimetara, a težina primeraka je između 2 i 4 kilograma...
Riba Crveni zubatacRiba Crveni zubatac
24. maj
More nam poslužuje kao dar neverovatnu raznovrsnost ukusnu i korisnu hranu. Najveći deo nje su ribe. Među njima postoji jedna koja nosi boju strasti i ukus koji sablažnjava. To je riba crveni zubatac. Ona je jedna od najdivnijih...
Marinirana ribaMarinirana riba
08. jun
Riba se poređa u tegle - red ribe, red sitno iseckanog luka itd. Prelijte tegle ohlađenom marinadom. Za više tegli povećajte količinu sastojaka....
Konzervirana ribaKonzervirana riba
07. jun
Riba se očisti, posoli i ostavi da se začini u frižideru 24 sata. Kukuruz, grašak i pasulj mogu da budu iz konzerve ili možete prethodno da ih skuvate. Kisele krastavčiće isecite na krugove....
Kako se čisti ribaKako se čisti riba
13. feb.
Riba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz. Držeći ribu jednom rukom, drugom...
Kako se suši riba?Kako se suši riba?
30. sep.
I kad smo već kod teme o ribama, podsetimo se da se sveža riba brzo pokvari. Zbog toga se morao pronaći neki način da se ona sačuva. Jedan takav postupak je sušenje – metoda čuvanja hrane, koja funkcioniše tako što uklanja...
Pečena riba listPečena riba list
11. feb.
Ribu lepo očistiti i oprati. Na mesto gde ste izvadili utrobu stavite so, maslinovo ulje i cele čenove belog luka sa stabljikom ruzmarina. Premažite ribu maslinovim uljem stavite na pek papir i peći na 200 stepeni...
Riba u maslacuRiba u maslacu
09. jun
Očišćenu i dobro opranu ribu postavite u bujon od vode, sirćeta i soli u kome ste prethodno skuvali šargarepu i celer. Kuvanu ribu izvadite i poslužite sa kuvanim krompirom, a odozgo prelijte istopljenim maslacem i pospite...
Pikantna dinstana ribaPikantna dinstana riba
25. jun
Luk i beli luk se iseku na sitno i dinstaju se. Paradajz sečete na sitno i sipate ga unutra. Dodajete peršun, ljute paprike i isečen riblji file. Začinjavate solju i biberom i dodajete usitnjenu ljutu papriku. Kuvate na...
Domaća marinirana ribaDomaća marinirana riba
19. jun
Riba se preliva ohlađenom marinadom. Riba je gotova nakon 2 nedelje i može da se čuva do pola godine....
Hrskava rečna ribaHrskava rečna riba
29. januar
Riba se očisti od iznutrica i krljušti, na svakoj se prave razrezi odozgo, uvaljaju se u kukuruzno brašno i prže se sa obe strane. Riba se ocedi na kuhinjskom ubrusu....
Marinirana bela ribaMarinirana bela riba
24. avgust
Gotova riba se servira hladna sa odgovarajućim garnirungom - kuvani kormpir, krompir salata ili pirinač....
Pržena rečna ribaPržena rečna riba
25. nov.
Ribice se dobro očiste spolja i iznutra. Operu se u nekoliko voda, ocede se i posole. Ostavljamo 2-3 sata da upiju so. U brašno dodajemo malo soli i mešamo. Ako su ribice velike delimo ih na pola po dužini. Svako parče...
Riba orli - pohovanaRiba orli - pohovana
29. nov.
Isecite riblji file na izdužene trake ili parčiće. Marinirajte ih u soku od limuna i soja sosu na oko zajedno sa začinima, 30 minuta. Za to vreme zamešajte testo za pohovanje od mleka, jaja i oko 2 šolje brašna. Treba...
Džejmijeva pohovana ribaDžejmijeva pohovana riba
06. sep.
Očistite file od kože i kostiju. Isecite ga na jednake komade i lepo posolite. Ostavite na 30 minuta sa solju i ona će upiti vlagu i neće dozvoliti da smesa za pohovanje postane kašasta. Napravite smesu za pohovanje tako...
Riba na soliRiba na soli
23. sep.
Očistimo ribu. U pleh sipamo so i stavljamo ribu, ne začinjavamo je. Pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotova. Za to vreme iseckamo beli luk u tanjiru, dodajemo sok od pola limuna, mirođiju i to je sos za ribu. Kad...
Marinirana plava ribaMarinirana plava riba
18. sep.
Riba treba dobro da se ocedi. Operemo tegle, broj zavisi od toga koliko kilograma ribe imamo. Ređamo zbijeno ribu u tegle....
Pohovana bela ribaPohovana bela riba
31. avgust
Treba da očistite ribu od kostiju i kože, nakon čega je isečete na parčiće. Pospite je solju, biberom i oraščićem. Pripremite gustu kašicu od brašna, žumanaca i vina/piva. Na kraju dodajte umućena belanca. Uvaljajte...
Bela riba SaganakiBela riba Saganaki
07. nov.
Poklopite poklopcem i kuvajte na umerenoj vatri nekoliko minuta dok riba ne bude gotova. Bela riba Saganaki se sprema veoma brzo, oko 4-5 minuta, ako nije previše debela....
Pržena sitna ribaPržena sitna riba
08. januar
Očistite sitnu ribu i posolite je. Uvaljajte je u brašno i ispržite u ulju. Poslužite sa kriškama limuna i dinstanim krompirom, koje se promešali sa majonezom i posuli naseckanom mirođijom....
Riba na pariRiba na pari
30. nov.
Odaberite file navedene ribe, a ako ne, možete da koristite i isečenu ribu, komadi treba da budu veličine do 15 cm. Ribu dobro posolite i pobiberite. Stavite u šerpu 1 l vode da probri, zajedno sa raspuknutim pimentom...
Riba na pločiRiba na ploči
25. avgust
Riba na ploči je gotova....