Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Crvenkasta GljivicaCrvenkasta Gljivica
23. okt.
Koristi od crvenkaste gljivice Konzumiranje crvenkaste gljivice blagotvorno deluje na zdravlje čoveka. Ona je doba izvor vitamina B grupe, čiju unos utiče na pravilan rad nervnog i kardiovaskularnog sistema....
Obloga kod gljivica na nogamaObloga kod gljivica na nogama
06. april
Izuzetno pomaže kod gljivica na nogama. Možemo da natopimo pamučni tamoon i da ga stavimo da oboleli deo. Dobro uvijemo i provodimo sa time bar jednu noć....
Obloga sa hidrogenom kod ekcema, prorijaze i gljivicaObloga sa hidrogenom kod ekcema, prorijaze i gljivica
06. april
Takođe je efikasan kod gljivica na nogama ili bradavica po telu. Mažite dok ne nestanu potpuno. Prilikom infekcija rana, gnojnih procesa, oderotina, hidrogen omogućava brže zarastanje....
Tortilja od gljive rujniceTortilja od gljive rujnice
10. jun
1.Gljive očistimo pažljivo i operemo hladnom tekućom vodom. Odsečemo koren, a klobuke je dobro da istrljamo sa spoljašnje strane čistim sunđerom, bez jakih pritisaka....
Kada se sakupljaju puževi?Kada se sakupljaju puževi?
06. mart
Ove mere kontrole ne važe za ljude koji sakupljaju puževe sa ciljem lične konzumacije. Jedinstveno ograničenje je da nije dozvoljeno sakupljanje puževa čija je kućica manja od 28 mm....
Da li srndać ima dvojnika?Da li srndać ima dvojnika?
21. mart
U našoj zemlji se nalazi crvenkasti srndać, koji je manji od običnog. Pri sečenju meso dobija crvenkasru boju, ima jak miris. Veoma je otrovna. Drugi dvojnik srndaća je elegantni srndać....
Kada se beru borove grančice?Kada se beru borove grančice?
10. jun
Dobro je da se vrhovi borovih grana sakupljaju rano u proleće....
VinobojkaVinobojka
14. januar
Sakupljanje i čuvanje vinobojke Kao lek se upotrebljava koren vinobojke (Radix Phytolaccae decandrae, Radix Soiani racemosi). Oni se sakupljaju u avgustu-oktobru....
Kako se pravi sveži kvasac?Kako se pravi sveži kvasac?
29. april
Sveži kvasac predstavlja koncetrisanu masu kvasnih gljivica....
DremovacDremovac
13. jul
Ljudi koji sakupljaju ovu biljku ne bi trebalo da imaju povrede ruku, jer to može imati ozbiljne posledice....
Čaj od crne ribizle - zašto da ga pijemo?Čaj od crne ribizle - zašto da ga pijemo?
02. dec.
Listovi moraju biti odabrani zdravi, bez prisustva gljivica. Vreme sakupljanja treba da bude između 10-12 sati, tako da se jutarnja rosa već osušila, vreme bi trebalo da bude vedro, sa minimalnom vlažnošću....
BiserkaBiserka
24. okt.
Ako se ošteti, dobija crvenkastu nijansu. Miris ove pečurke se jedva oseti, ali mu je ukus veoma prijatan. Kod mladih pečurki su lstići žuti, pa tek onda vremenom budu prošarani crvenkastom bojom....
Kako proveriti da li su pečurke otrovneKako proveriti da li su pečurke otrovne
23. feb.
Nemojte brati pečurke koje se nalaze blizu šetališta i fabrika, jer se u njima sakupljaju otrovi. Velika je zabluda je da jestive pečurke imaju prijatnu aromu, a otrovne - neprijatnu....
Da li je bezopasna buđ na hlebu?Da li je bezopasna buđ na hlebu?
23. januar
Specijalisti savetuju da se ne konzumira hleb koji je bio u znojnoj ambalaži, jer je topla i zatvorena sredina idealna za razvoj gljivica....
SunčanicaSunčanica
11. maj
1
Sunčanica se lako može pomešati sa veoma bliskom crvenkastom sunčanicom, s tim što je ova druga mnogo manja i meso joj je crvenkasto....
GrabGrab
22. jul
Sakupljanje i čuvanje graba U medicinske svrhe se sakupljaju listovi, kora i cveće graba. Listovi sa sakupljaju u kasno leto....
Vrste kvasca za hleb. Kako da izaberemo?Vrste kvasca za hleb. Kako da izaberemo?
21. jun
Suvi kvasac se dobija putem degidratacije gljivica. Količine vlage u njima je 8 procenata. Suvi kvasac je predstavljen u obliku malih granula. Da bi se dobio, gljivice u njemu su dehidrirane za 65 procenata....
Šta je to nutritivni kvasac?Šta je to nutritivni kvasac?
11. maj
Proizvodi se od gljivica. Gljivice su jednoćelijski organizmi. Pivski kvasac i kvasac za hleb se prave od istih gljivica. Ali postoji razlika između njih....
Kako se pravi pivski kvasac?Kako se pravi pivski kvasac?
01. maj
Pivske kvasne gljivice se podvrgavaju specijalnom procesu, povezanom sa samorazgrađivanjem....
Zbog čega testo raste, kada mu se stavi kvasac?Zbog čega testo raste, kada mu se stavi kvasac?
10. nov.
Svaka gljivica iz kvasca je mala hemijska fabrika, koja proizvodi ugljen dioksid. Kvasne gljivice su iz grupe jednoćelijskih gljiva i ima ih više od 1500 vrsta....
Kako se radi sa kvascem za sirKako se radi sa kvascem za sir
14. april
U sazrevanju osećaju bakterije, kvasne gljivice i buđ. Površinski sazreli sirevi su često meki i kao što smo utvrdili, kod njihove tehnike proizvodnje učestvuje kvasac za sir....
JaborandiJaborandi
26. januar
Listovi koji se sakupljaju treba što pre da se osuše....
Kako se pravi kvasac za hleb?Kako se pravi kvasac za hleb?
07. maj
Sveži ili suvi kvasac, koji kupujete u prodavnicama se prozvodi od industrijski proizvedenih kvasnih gljivica, koje se čuvaju u tečnoj hranljivoj sredini....
Kako da osušimo listove koprive?Kako da osušimo listove koprive?
11. jun
Sakupljanje treba da bude tokom suvog i sunčanog vremena. Kako bi se sačuvali od bolnih kontakata sa koprivom, vaša odeća treba da bude od čvrstog materijala....
Beli borBeli bor
26. avgust
Ženski imaju crvenkaste ljuskice u osnovi sa dva semena pupoljka, sakupljene u jajolike šišarke, nakon oprašivanja su zakrivljene prema dole, rastu i postaju drvenaste, duge do 6-7 cm. Beli bor živi do 600 godina....