Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Guščije mesoGuščije meso
02. sep.
Sastav guščijeg mesa Guščije meso je izvor korisnih elemenata kao što je gvožđe, cink, bakar, mangan, selen. Ono takođe sadrži kalijum, magnezijum, fosfor, natrijum i kalcijum....
Guščija DžigericaGuščija Džigerica
14. sep.
1
Guščija džigerica poznata još kao foa gra, dobija se od jetre guske i patke, s tim što je guščija manja količinama od pačeće. Guščija džigerica je kultni delikates koji je pravo uživanja za čula....
Začinjavanje jarećeg mesaZačinjavanje jarećeg mesa
10. april
Jedan od osnovnih problema kod spremanja jaretine je to što ona ima dosta specifičan miris. Ako uspemo da začinimo jaretinu pravilno, onda ćemo moći da se izbavimo od toga i da uživamo u nežnom ukusu ovog sočnog i krhkog...
Kalorije i sastav kiselog kupusaKalorije i sastav kiselog kupusa
13. januar
Cenjen je ne samo zbog dobrog ukusa, već i zbog brojnih zdravstvenih koristi zbog svog bogatog sastava....
Pinjole - koristi i hranljivi sastavPinjole - koristi i hranljivi sastav
25. mart
Jedna porcija od 28 grama pinjola sadrži: - kalorije - 191 kalorija; - masti - 19 grama; - ugljeni hidrati - 3, 7 grama; - vlakna - 1 gram; - proteini - 3, 9 grama; U sastav pionjola takođe ulaze: - Vitamini - A, B1...
Kajsije - koristi i hranjljivi sastavKajsije - koristi i hranjljivi sastav
08. mart
Nutritivni sastav, vitamini i minerali u kajsiji Dve kajsije sadrže: - kalorije - 34; - ugljeni hidrati - 8 g; - proteini - 1 g; - masti - 0, 27 g; - vlakna - 1, 5 g; - vitamini A i C - 8% potrebne dnevne doze; -...
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž sir - sastav i primena
04. jun
Kotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka. Sir kotidž je odličan izvor proteina, i u isto vreme sadrži malo kalorija...
Avdika - lekovita svojsta i sastavAvdika - lekovita svojsta i sastav
11. maj
Avdika koja je sestra bliznakinja zove, je biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima, koja može da se koristi za lečenje i kao preventiva kod velikog broja oboljenja. Naziva se još i apta, aptovina, burjan, smrdljiva bazga...
Hranljivi sastav đumbiraHranljivi sastav đumbira
18. mart
11% dnevne doze/; - 5 mg vitamina C /8% dnevne doze/; - 0,2 mg vitamina B6 /8% dnevne doze/; - 0,7 mg niacina / 4% dnevne doze /; - 34 mg fosfora /3% dnevne doze/; - 0,6 mg gvožđa / 3% dnevne doze /; Njegov gornji sastav...
Sušenje mesa u rerniSušenje mesa u rerni
22. mart
Meso spada u najomiljenije namirnice. Ono se može termički obrađivati na razne načine, a takođe i da se suši. Međutim, ako nemate prostoriju gde možete okačiti meso i sušiti ga, onda ga možete osušiti i u rerni. Evo na šta...
Metode za dimljenje mesaMetode za dimljenje mesa
11. mart
Dimljenje mesa se primenjuje još od davnina, ne bi li se meso sačuvalo i koristilo duže vreme. Takođe, na taj način se mesu daje specifičan ukus i aroma. Postoji nekoliko načina dimljenja mesa. Ovaj proces sam po sebi...
Sosevi za pečena mesaSosevi za pečena mesa
02. mart
Za pečeno meso je dobro da spremimo i neki sos, kako ono ne bilo previše suvo. Izabrali smo 3 različita recepta za soseve, koji odlično idu uz pečeno meso. Prvi recept je za sos s pečurkama, koji je odličan za pečeno...
Tajne ukusnog mlevenog mesaTajne ukusnog mlevenog mesa
08. dec.
Mleveno meso je osnovni proizvod za niz jela od ukusnih ćufti do dodatka u špagete i drugo. Zauzima veoma važno meso na našoj trpezi. Svakome od nas se dešavalo da kupi mleveno meso i ono da ne opravda njegova očekivanja...
Saveti za kuvanje mesaSaveti za kuvanje mesa
12. nov.
Da bi bilo ukusno i zdravo, meso se kuva na određeni način. Kuva se u vodi ili u bujonu od povrća. Ako meso stavite u vrelu vodu, gornji sloj proteina će se vrlo brzo zgrušati, što će sprečiti da se hranljive materije...
Greške kod pečenja mesaGreške kod pečenja mesa
22. okt.
Kao bilo koje zanimanje, tako i kulinarstvo, skriva svoje suptilne male tajne što se tiče pripreme hrane. To su često vrlo mali detalji, koji mogu drastično promeniti ukus celog jela. Na primer, kako izgleda jednostavno...
Pravila za pečenje mesaPravila za pečenje mesa
02. okt.
Različite vrste mesa, posebno ptičijeg, se peku prema posebnim pravilima koja ukoliko se naruše, u potpunosti uništavaju ukus i izgled mesa. Posebno je važno da se poštuju ova pravila kod mesa sa nadevom. Kada birate meso...
Finese kod dinstanja mesaFinese kod dinstanja mesa
12. maj
Dinstano meso bude veoma ukusno ako se prate neke finoće prilikom pripreme. Klasično dinstanje mesa predstavlja prženje mesa, nakon toga se poklopi i dinsta na tihoj vatri sa malo tečnosti. Dinstanje mesa je idealno za...
Pesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotrebaPesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotreba
16. okt.
Pesto Trapaneze se razlikuje od poznatijeg pesta iz Đenove (Pesto Genovese) i po sastavu i po ukusu....
Pačija jaja - nutritivni sastav i koristiPačija jaja - nutritivni sastav i koristi
18. mart
Zbog prisustva folne kiseline u njihovom sastavu, njihova konzumacija se posebno preporučuje trudnicama. Pačija jaja se takođe koriste za pravljenje maski za kosu kao i krema za lice....
Japanski ženšen - sastav, koristi i svojstvaJapanski ženšen - sastav, koristi i svojstva
15. nov.
Ženšen je 100% prirodan proizvod koji se vekovima koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini i na koji mi savremeni ljudi sve više obraćamo pažnju. Postoji mnogo vrsta ženšena i iako su najpoznatiji američki ženšen...
Čaj Karkade - sastav, delovanje i koristiČaj Karkade - sastav, delovanje i koristi
04. sep.
U sastav čaja Karkade ulazi mnoštvo antioksidanasa, kao i antocianina koji su sadržani u borovnicama i malinama. On je niskokaloričan, ne sadrži kofein i dokazao je svoja lekovita svojstva....
Čaj Rojbos - sastav, delovanje i koristiČaj Rojbos - sastav, delovanje i koristi
03. sep.
Međutim, čaj Rojbos zaslužuje pažnju ne samo zbog svoj kvaliteta ukusa, nego i zbog svog sastava i koristi njegove konzumacije za ljudsko zdravlje....
Finese u pripremi nojevog mesaFinese u pripremi nojevog mesa
19. jun
U velikim trgovinskim lancima možete pronaći pakovanja proizvoda različita od onih koji su opšteprihvaćeni za svakodnevnu potrošnju za naše geografske širine, naročito što se tiče mesa. Zaustavljamo se i gledamo vrste i...
Kako obezbediti proteine bez mesa?Kako obezbediti proteine bez mesa?
02. nov.
Važnost proteina za telo je toliko velika da se nazivaju gradivnim elementima tela. Čineći 17 procenata telesne težine, proteini dominiraju kao komponenta mišića, kože, noktiju, kose i očiju i glavnih unutrašnjih organa...
Jednostavni saveti za sotiranje mesaJednostavni saveti za sotiranje mesa
10. jun
Sotiranje je tehnika brzog prženja proizvoda u maloj količini masti. Masnoća treba da bude jako vruća, a meso ne treba mešati, već okretati pokretom tiganja. Potrebno je da izaberete odgovarajući tiganj, koji je...