Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Himalajska SoSastav himalajske soli
Himalajska so sadrži velike kolićine važnih elemenata i minerala kao što su kalcijum, kalijum, fosfor, magnezijum, a roze boje ove soli je zbog gvožđa....
03. jun
Riba na soliOčistimo ribu. U pleh sipamo so i stavljamo ribu, ne začinjavamo je. Pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotova.
Za to vreme iseckamo beli luk u tanjiru, dodajemo sok od pola limuna, mirođiju i to je sos za ribu.
Kad...
23. sep.
Pile na soliSo za ovaj recept treba da bude morska - može biti krupna ili fina. Neće vam biti potrebno celo pakovanje. Uzmite pleh u kome ćete peći pile i sipajte toliko soli da pokrije dno pleha.
Alevu papriku i biber rastvorite...
15. avgust
Pečeno pile na soliRernu zagrejati na 180 stepeni.
Pile oprati i dobro prosušiti krpom ili kuhinjskim ubrusom. Bitno je da pile bude suvo.
U pleh, na sredinu, gde će biti pile, rasporediti so.
Staviti pile tako da prsima leži na podlozi...
21. sep.
Svinjske šnicle preko soliSipajte polovinu morske soli u pleh u ravnom sloju po celom dnu.
Namažete svinjsko meso maslinovim uljem i stavite na so u plehu.
Nakon toga pospite začinima ruzmarinom, majčinom dušicom, belim lukom u prahu i biberom...
31. mart
1
Krhko pile na soliPile prepolovite, posolite sa svih strana i stavite prerezanom stranom na dole na kilogram soli stavljen na dno tepsije odgovarajuće veličine.
Pecite krhku piletinu na 180 stepeni dok ne porumeni.
Ne okrećite pile...
18. avgust
Škampi, pečeni na soli1. Namažemo dno širokog tiganja sa malo malinovog ulja i ugrevamo na jakoj vatri.
2. Rasporedimo jedan sloj soli debljine oko 4 milimetra, tako da se ne vidi površina tiganja.
3. Sačekamo da se so ugreje i stavljamo...
19. dec.
Pile na morskoj soliPile se prepolovi, bez da se odvajanja polovina, začini se soja sosom i karijem.
U doboki pleh se sipa morska so, dok u potpunosti ne prekrije dno. Odgore se stavlja pile.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni, dok pile...
13. feb.
Dijeta sa ograničenjem soliSo je važan mineral koji ispunjava mnogo funkcija u telu. Naravno, ona se nalazi u mnogo namirnica, među kojima su jaja i povrće. Ona je i osnovna komponenta stone soli koju svi svakodnevno koristimo.
I dok su neosporne...
09. nov.
Očistite kuću pomoću soliU prodavnicama hemije možete pronaći mnogo proizvoda za čišćenje kuće. Dostupni su, ali nažalost većim delom su opasni.
Postoji alternativa - staro narodno sredstvo - obična so. Ona je savršen pomoćnik u domaćinstvu...
01. april
Pile na soli iz rernePile očistite i dobro operite. Pospite vegetom i lepo namažite maslacem.
U veliki pleh sipajte so i stavite pile. Pecite oko jedan sat dok ne bude gotovo.
Možete servirati sa zelenom salatom ili kuvanim pirinčem po...
13. jul
1
Kako da smanjite konzumaciju soli?Svi govore o šećeru, niko ne govori o soli.
Nije samo upotreba slatkiša ono što nas uznemirava i šteti. Milioni ljudi umiru svake godine zbog prekomerne potrošnje soli. Zašto je to opasno za nas i kako da saznamo da je...
28. jun
Pile na soli, pečeno u rerniPile operite i prosušite krpom.
U pleh za pečenje (bez ijedne kapi masnoće) stavite 1 kg soli na mestu gde će biti pile.
Položite pile u pleh. Jače pritisnite da dobro prilegne.
Uključite rernu na 180-200°C i zaboravite...
17. avgust
Pečeno pile sa začinima na soliOperem i osušim dobro pile. U posudu za pečenje rasporedim so ravnomeno na dno.
Pile natrljam solju i ostalim začinima i spolja i iznuta. Stavljam pile leđima na gore i pokrivam aluminijumskom folijom posudu za pečenje...
22. jun
Losos u soli sa domaćim majonezomOčišćeni i osušeni losos napunite seckanim limunom, peršunom i lukom.
Pomešajte kamenu so, jaja i 250 ml vode u velikoj posudi, a zatim ravnomerno rasporedite trećinu soli preko velikog pleha za pečenje, praveći blago...
17. okt.
Pečena riba u kori od soliOdgovarajuće za pečenje u kori od soli su bele ribe sa ;vrstim, ali u isto vreme nežnim mesom. Na primer idealne za cilj su orada, crvena močvarka, brancin ili crveni snaper (crvena deverika) kojeg sam u ovom slučaju ja izabrala...
08. okt.
Krhko pečeno pile na morskoj soliPile se očisti i opere. Pomoću noža se iseče sa strane leđa.
Koža pileta se lagano odlepi pazeći da se ne pokida. Cilj je da začinimo pile i njegovo meso tako što pospemo začinima i ispod kože.
U tepsiju u kojoj ćemo...
29. jun
Pečena orada u omotu od soli1. U dubokoj posudi pomešajte svu so sa vodom dok se dobro ne pokvasi.
2. U odgovarajući pleh stavite papir za pečenje i rasporedite ravan sloj debljine 1 cm od polovine soli. Ne treba da se pokriva cela površina pleha...
15. nov.
Orada u soli sa pirinčem i pečurkamaOčistite krljušti orade. Osušite dobro. Napunite svežim strukovima peršuna, majčinom dušicom i ruzmarinom. Stavite i kriške limuna.
Umutite belanca dok ne postanu mekana. Pomešajte morsku so i belanca. Mešajte dok ne dobijete...
10. maj
Koliko soli treba da dodajemo jelu?Već dugi niz godina se tvrdi da bela rafinisana so je bela smrt. Višegodišnjim ispitivanjima, u kojima je učestvovalo preko nekoliko desetina hiljada ljudi srednjeg godišje dobi, došlo se do zaključka da redovna konzumacija...
18. mart
Kalorije i sastav kiselog kupusaCenjen je ne samo zbog dobrog ukusa, već i zbog brojnih zdravstvenih koristi zbog svog bogatog sastava....
13. januar
Pinjole - koristi i hranljivi sastavJedna porcija od 28 grama pinjola sadrži:
- kalorije - 191 kalorija;
- masti - 19 grama;
- ugljeni hidrati - 3, 7 grama;
- vlakna - 1 gram;
- proteini - 3, 9 grama;
U sastav pionjola takođe ulaze:
- Vitamini - A, B1...
25. mart
Kajsije - koristi i hranjljivi sastavNutritivni sastav, vitamini i minerali u kajsiji
Dve kajsije sadrže:
- kalorije - 34;
- ugljeni hidrati - 8 g;
- proteini - 1 g;
- masti - 0, 27 g;
- vlakna - 1, 5 g;
- vitamini A i C - 8% potrebne dnevne doze;
-...
08. mart
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka.
Sir kotidž je odličan izvor proteina, i u isto vreme sadrži malo kalorija...
04. jun
Avdika - lekovita svojsta i sastavAvdika koja je sestra bliznakinja zove, je biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima, koja može da se koristi za lečenje i kao preventiva kod velikog broja oboljenja. Naziva se još i apta, aptovina, burjan, smrdljiva bazga...
11. maj