Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Lekovita svojstva kardamonaKorisna svojstva kardamona
Hemijski sastav semenki biljke uključuje mnoštvo korisnih komponenti....
01. feb.
Čaj od kardamona - svojstva i koristiLekovita i tonizirajuća svojstva čaja od kardamona su tu zbog nejgovog hemijskog sastava....
28. feb.
KardamonSastav kardamona
Kardamon sadrži dosta kalcijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma i fosfora. U njemu se nalaze vitamini B1, B2 i B3. Među aktivnim komponentama su kamfor, nerolidol, linalol, bornilacitat....
14. april
Uskršnja pogača sa mirisom kardamonaČim kvasac nadođe stavite i njega sa smrvljenim zrnima kardamona i zamesite glatko i elastično testo....
11. jul
Zdravstvene koristi od kardamomaIzražena ljuta aroma citrusa svojstvena je ovom začini zbog visokog sadržaja eteričnih ulja - limonena, terpineola, cineola, armidona. Ova eterična ulja imaju antimikrobno, protivupalno dejstvo....
03. nov.
Zašto da dodajemo kardamon u kafu?Da li želite da pročitate više o kardamonu? Onda pogledajte i naš članak o lekovitim svojstvim kardamona zbog kojih vredi da uključite ovaj začin u svoj meni....
19. maj
Šta sadrži kardamon?Zbog svojih bogatih nutritivnih svojstava i sastava, kardamom ima digestivna, diuretička, ekspektoransna, stimulativna, antiseptička, antioksidativna i antispazmodična svojstva....
03. jun
Avdika - lekovita svojsta i sastavSva ova jedinjena čine biljku dijuretikom, sredstvom sa laksativnim, protivupalnim i antiseptičkim svojstvima....
11. maj
Japanski ženšen - sastav, koristi i svojstvaNaučnici još uvek nisu otkrili šta tačno uzrokuje ovaj efekat, ali se pretpostavlja da je to zbog njegovih umrujućih svojstava koja efikasno deluju i protiv umora....
15. nov.
U koja jela se dodaje kardamom?Kardamom se dodaje testenini i njegova aroma se čuva tokom termičke obrade. Kardamom je neophodan za aromatiziranje kremova napravljenih od kafe.
Možete da koristite kardamom za mariniranje ribe....
22. nov.
Za šta je koristan kardamon?Po svojim korisnim svojstvima kardamon mnogo liči na đumbir. Iz tog razloga je mnogo koristan kada imamo probleme sa varenjem....
26. januar
Pomaže li kardamon kod dijabetesa?Kardamon nije samo začin, on ima lekovita svojstva koja nude prirodan način rešavanja visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, pa čak i raka!...
23. sep.
Bele kardamom kockeNa kraju umešati kardamom i seckane pistaće i bademe.
Izručiti smesu u kalup obložen pek papirom i ostaviti da se potpuno ohladi i stegne.
Seći na kocke....
03. januar
Pinjole - koristi i hranljivi sastavJedna porcija od 28 grama pinjola sadrži:
- kalorije - 191 kalorija;
- masti - 19 grama;
- ugljeni hidrati - 3, 7 grama;
- vlakna - 1 gram;
- proteini - 3, 9 grama;
U sastav pionjola takođe ulaze:
- Vitamini - A, B1...
25. mart
Kajsije - koristi i hranjljivi sastavNutritivni sastav, vitamini i minerali u kajsiji
Dve kajsije sadrže:
- kalorije - 34;
- ugljeni hidrati - 8 g;
- proteini - 1 g;
- masti - 0, 27 g;
- vlakna - 1, 5 g;
- vitamini A i C - 8% potrebne dnevne doze;
-...
08. mart
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka.
Sir kotidž je odličan izvor proteina, i u isto vreme sadrži malo kalorija...
04. jun
Kalorije i sastav kiselog kupusaU ovom obliku, kupus ne samo da zadržava sva korisna svojstva svežeg povrća, već čak stiče i značajnu količinu novih....
13. januar
Hranljivi sastav đumbira11% dnevne doze/;
- 5 mg vitamina C /8% dnevne doze/;
- 0,2 mg vitamina B6 /8% dnevne doze/;
- 0,7 mg niacina / 4% dnevne doze /;
- 34 mg fosfora /3% dnevne doze/;
- 0,6 mg gvožđa / 3% dnevne doze /;
Njegov gornji sastav...
18. mart
Napukli božićni kolačići sa kardamonomU posudu odmerimo brašno, prašak za pecivo, kakao, so, kardamon i lešnike. Mešamo metalnom žicom za mućenje.
U drugoj posudi odmerimo šećer, ulje, jaja i nes kafu....
13. januar
Sladoled od lešnika sa kardamonomMleko se pomeša sa kardamonom i stavlja se da provri. Kuva se na laganoj vatri uz neprestano mešanje, dok jedna trećina mleka ne ispari. Dodaje se šećer i meša se dok se ne rastvori....
04. nov.
Krambl od jabuke s kardamonomZačinite cimetom i kardamonom.
Iscedite sok od pola limuna i kuvajte jabuke dok ne omekšaju i dok se tečnost ne redukuje u gust karamel sos. Dodajte sveže narendanu koru limuna....
02. maj
Lekovita svojstva đumbiraZa razliku od drugih prirodnih preparata, đumbir je veoma lako koristiti.
U đumbiru ima više od dvanaest vrsta antioksidanasa, što ga čini odličnim sredstvom za lečenje raznih oboljenja. Ova biljka sadrži eterična...
01. maj
Korisna svojstva breskviBreksve poseduju veoma korisna i lekovita svojstva i zatto se koriste kako u narodnoj, tako i u alternativnoj medicini....
27. sep.