Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Turska salata od pšenice sa naromU njih dodajte luk, peršun i kuvanu pšenicu.
Začinite maslinovim uljem i solju po ukusu.
Ako želite, dodajte i malo sirćeta.
Pažljivo izmešajte i servirajte tursku salatu od pšenice sa narom....
25. jun
Burgeri od pšenicePšenicu operite i skuvajte, pa čak je možete i prekuvati, u posoljenoj vodi. Ocedite je i stavite u činiju.
Dodajte joj sitno iseckane crni i beli luk....
23. april
Boza od pšeniceBrašno dobro prepecite u odgovarajućoj posudi. Kad se ohladi pomešajte sa 1 l vode.
U drugoj posudi stavite preostalu vodu da provri sa šećerom. Uz neprestano mešanje dodajte smesu od brašna. Vri 10 minuta.
Kad se ohladi...
14. april
PšenicaSastav pšenice
Pšenica je veoma bogata vitaminima - A, B, C, E i K, mineralima - selen, fosfor, mangan, cink, magnezijum, gvožđe i bakar....
06. sep.
Krem od pšenice AšurePreostalu pšenicu ispasirajte kroz cediljku ili na drugi način.
U ovaj pire od pšenice dodajte odvojena cela zrna, šećer, mlevene orahe, suvo grožđe i skrob, koji ste prethodno rastvorili u 100 ml hladne vode....
14. mart
Hlepčići od raži i pšeniceRastvorite kvasac u malo zagrejanoj vodi. Dobro promešati da se rastvori. Ne morate da čekate da se aktivira.
Pomešajte brašno sa solju u posudi. Napravite udubljenje i u njega sipajte tečne sastojke – ulje i vodu sa kvascem...
11. jul
Savršena pšenica AšureImajte u vidu da kada se ohladi pšenica ašure se dodatno zgušnjava.
Neka vam je slatko sa savršenom Ašure pšenicom!
Pšenica koju sam koristila je bila mnogo čista, ali ukoliko vaša nije prvo je očistite....
05. mart
Kuvana pšenica (Ašure)Dodajte i preostalu trećinu pšenice i kuvajte na slaboj vatri dok se smesa ne zgusne. Na kraju dodajte suvo grožđe i ružinu vodu i promešajte.
Rasporedite pšenicu u posudice i ukrasite izmrvljenim orasima i cimetom....
29. sep.
Hleb od pšenice, raži i kukuruzaSvilenkasto mekan i veoma ukusan hleb od pšenice, raži i kukuruza!...
19. dec.
Kuvana pšenica sa jabukamaNa bugarskoj trpezi prisustvuje pšenica, koja je simbol Hristovog vaskrsenja. Kao varivo, ona sadrži mnogo korisnih sastojaka i mikroelemenata.
Pšenicu potopimo u hladnu vodu na dva sata....
03. dec.
Pšenične tortiljeGotove pšenične tortilje uvijte u krpu, ako ćete ih jesti skoro. U suprotnom ih čuvajte uvijene u aluminijumsku foliju u slabo zagrejanoj rerni....
29. okt.
Pšenične mekinjeSastav pšeničnih mekinja
Pšenične mekinje su pravi izvor korisnih materija i vitamina. Razlog tome jesu korisne materije koje se nalaze u samoj pšenici....
03. jul
Kuvana pšenica sa pčelinjim polenomPšenica se opere i stavlja u šerpu da provri. Voda, koju dodajete treba da bude u odnosu približnom jedan prema četiri.
Kuvajte na ringli oko pola sata....
08. dec.
Fokača sa brašnom od spelte i jednozrne pšeniceFokaču sa brašnom od spelte i jednozrne pšenice pecite u zagrejanoj rerni na 230 stepeni 20-25 minuta dok ne bude gotova....
30. januar
Salata od pšenice Tabule sa nanom i mentomZdrav recept za salatu od pšenice Tabule bez termičke obrade, pogodnu i za oni koji se hrane sirovom hranom.
Natopimo namrvljenu pšenicu u izvorskoj vodi tokom jedne noći i dobro je operemo....
22. jul
Pinjole - koristi i hranljivi sastavJedna porcija od 28 grama pinjola sadrži:
- kalorije - 191 kalorija;
- masti - 19 grama;
- ugljeni hidrati - 3, 7 grama;
- vlakna - 1 gram;
- proteini - 3, 9 grama;
U sastav pionjola takođe ulaze:
- Vitamini - A, B1...
25. mart
Kajsije - koristi i hranjljivi sastavNutritivni sastav, vitamini i minerali u kajsiji
Dve kajsije sadrže:
- kalorije - 34;
- ugljeni hidrati - 8 g;
- proteini - 1 g;
- masti - 0, 27 g;
- vlakna - 1, 5 g;
- vitamini A i C - 8% potrebne dnevne doze;
-...
08. mart
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka.
Sir kotidž je odličan izvor proteina, i u isto vreme sadrži malo kalorija...
04. jun
Kalorije i sastav kiselog kupusaCenjen je ne samo zbog dobrog ukusa, već i zbog brojnih zdravstvenih koristi zbog svog bogatog sastava....
13. januar
Avdika - lekovita svojsta i sastavAvdika koja je sestra bliznakinja zove, je biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima, koja može da se koristi za lečenje i kao preventiva kod velikog broja oboljenja. Naziva se još i apta, aptovina, burjan, smrdljiva bazga...
11. maj
Kuvana pšenica sa medom i orasimaPrelijte pšenicu vodom, koja treba da bude 10 cm iznad nje.
Kuvajte na umerenoj vatri dok ne bude gotova. Poklopite dobro šerpu i pokrijte je platnenim čaršafom i ostabite da odstoji 4-6 sati....
23. jun
Zašto je dobro jesti pšenicu?Kada koristite pšenicu za pripremu jela, to pomaže poboljšanju metabolizma, kao i radu sistema organa za varenje. Pšenica smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi....
07. mart
Hranljivi sastav đumbira11% dnevne doze/;
- 5 mg vitamina C /8% dnevne doze/;
- 0,2 mg vitamina B6 /8% dnevne doze/;
- 0,7 mg niacina / 4% dnevne doze /;
- 34 mg fosfora /3% dnevne doze/;
- 0,6 mg gvožđa / 3% dnevne doze /;
Njegov gornji sastav...
18. mart