Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pekmez od urmiUrme stavljamo u šerpu, zalivamo vodom (odnos 1:2) i kuvamo nakon što uzavri 40 minuta.
Nakon toga ih pasiramo dok se ne dobije homogena i glatka smesa i prebacujemo u sitnu cediljku kako bi se ocedila sva tečnost....
09. mart
Sirup od urmiSklonite koštice urmama i natopite ih sat vremena u vrućoj vodi.
Dodaje vanilu i sipajte u blender, nemojte cediti vodu.
Sameljite dok ne dobijete homogenu glatku smesu.
Možete da odaberete gustinu sirupa, smanjujući...
08. januar
Slatko od urmiUrme potopite u vodu i neka prenoće tako, da dobro omekšaju.
Kada prenoće, onda ih ocedite, a 70 ml od vode, u kojoj su one bile, sačuvajte.
Uklonite koštice. Kada se potope, kožica urmi će nabubreti, tako da treba...
22. maj
Kolač od cimeta i urmiPomešati zajedno integralno brašno, belo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu u jednu posudu.
Iseckati urme. Dodati vanilin šećer, šećer, iseckane urme i cimet i izmešati.
Umutiti jaje u jednoj posudi, dodati...
10. feb.
Torta od šargarepa i urmiNarendajte šargarepu. Stavite je u blender zajedno sa ostalim namirnicama za koru.
Blendujte dok ne dobijete homogenu smesu, koju sipajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200...
28. okt.
Mleko od lešnika i urmiLešnike i urme staviti u blender i sitno izblendati sve. Ugrejati vodu i preliti izmiksanu smesu iz blendera. Neka odstoji preko noći.
Sutradan procediti kroz gazu smesu i u tečni deo dodati ekstrakt vanile i pomešati...
20. mart
Zdrave kocke od oraha i urmiRernu zagrejati na 180°C.
Orahe naseći krupnije, a urme nešto sitnije. Jaja umutiti viljuškom.
Kalup dimenzije 20/20 podmazati maslacem ili obložiti papirom za pečenje.
Pomešati suve sastojke, dodati urme i dobro...
30. mart
Sirove pločice od urmi bez šećeraU manji kvadratni pleh (moj je 18/18 cm.) Stavite papir za pečenje. Prerežite urme na pola i ravnomerno ih rasporedite po dnu. Pritisnite rukom da formirate koru.
Premažite puter od kikirikija preko urmi.
Izlomljenu...
21. okt.
Energetska užina od urmi i orašastih plodovaIsečete urme po dužini sa jedne strane.
Iznutra ih premazujete krem sirom i stavljate po jedan ceo brazilski orah ili evropski orah.
Ova užina je veoma pogodna za jelo između obroka.
Energetska užina od urmi i orašastih...
14. sep.
Barovi sa kafom i kremom od urmiPrvo napravite nadev, blendirajući urme zajedno sa kafom i vodom i ostavite sa strane. Dobija se gusta pasta.
Za čokoladni sloj istopite kakao maslac i dodajte kakao i kokosov šećer u njega. Ostavite sa strane.
Osnova...
19. januar
Zašto treba pojesti nekoliko urmi pre spavanja?Ovo voće ima dugu istoriju upotrebe za dobrobit organizma zbog svog odličnog sastava.
Hranljivi sastav urmi
100 grama urmi sadrži 280 kalorija....
19. januar
Domaće bombone od urmi i sirovog orašastog voćaStavljamo urme očišćene od koštica, kakao, čokoladu, koštunjavo voće, cimet i dve vrste esencije u blender i sameljemo, dok se ne formira gusta lepljiva smesa.
Stavljamo u frižider na 30-40 minuta. Nakon toga od smese...
21. nov.
Brz praznični namaz od urmi i plavog siraTokom prazničnih dana ponekad smo umorni od dugi priprema za raskošnu trpezu.
U ovom receptu za lagani namaz ćete otkriti brz i lak način da pripremite prefinjeno jelo za tren oka i da oduševite goste.
Potreban vam...
17. jul
Avdika - lekovita svojsta i sastavAvdika koja je sestra bliznakinja zove, je biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima, koja može da se koristi za lečenje i kao preventiva kod velikog broja oboljenja. Naziva se još i apta, aptovina, burjan, smrdljiva bazga...
11. maj
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka.
Sir kotidž je odličan izvor proteina, i u isto vreme sadrži malo kalorija...
04. jun
Kalorije i sastav kiselog kupusaCenjen je ne samo zbog dobrog ukusa, već i zbog brojnih zdravstvenih koristi zbog svog bogatog sastava....
13. januar
Pinjole - koristi i hranljivi sastavJedna porcija od 28 grama pinjola sadrži:
- kalorije - 191 kalorija;
- masti - 19 grama;
- ugljeni hidrati - 3, 7 grama;
- vlakna - 1 gram;
- proteini - 3, 9 grama;
U sastav pionjola takođe ulaze:
- Vitamini - A, B1...
25. mart
Kajsije - koristi i hranjljivi sastavNutritivni sastav, vitamini i minerali u kajsiji
Dve kajsije sadrže:
- kalorije - 34;
- ugljeni hidrati - 8 g;
- proteini - 1 g;
- masti - 0, 27 g;
- vlakna - 1, 5 g;
- vitamini A i C - 8% potrebne dnevne doze;
-...
08. mart
Hranljivi sastav đumbira11% dnevne doze/;
- 5 mg vitamina C /8% dnevne doze/;
- 0,2 mg vitamina B6 /8% dnevne doze/;
- 0,7 mg niacina / 4% dnevne doze /;
- 34 mg fosfora /3% dnevne doze/;
- 0,6 mg gvožđa / 3% dnevne doze /;
Njegov gornji sastav...
18. mart
Evo zašto treba da pazite na jedenje urmiUrme su verovatno jedna od najslađih namirnica na planeti. Ali čak i one koje se smatraju za jednu od najzdravijih voćki, imaju neželjene efekte. Budući da sadrže visok nivo šećera čovek treba da ograniči njihovu konzumaciju...
28. avgust
Pesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotrebaPesto Trapaneze se razlikuje od poznatijeg pesta iz Đenove (Pesto Genovese) i po sastavu i po ukusu....
16. okt.
Pačija jaja - nutritivni sastav i koristiZbog prisustva folne kiseline u njihovom sastavu, njihova konzumacija se posebno preporučuje trudnicama.
Pačija jaja se takođe koriste za pravljenje maski za kosu kao i krema za lice....
18. mart
Japanski ženšen - sastav, koristi i svojstvaŽenšen je 100% prirodan proizvod koji se vekovima koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini i na koji mi savremeni ljudi sve više obraćamo pažnju.
Postoji mnogo vrsta ženšena i iako su najpoznatiji američki ženšen...
15. nov.
Čaj Karkade - sastav, delovanje i koristiU sastav čaja Karkade ulazi mnoštvo antioksidanasa, kao i antocianina koji su sadržani u borovnicama i malinama. On je niskokaloričan, ne sadrži kofein i dokazao je svoja lekovita svojstva....
04. sep.
Čaj Rojbos - sastav, delovanje i koristiMeđutim, čaj Rojbos zaslužuje pažnju ne samo zbog svoj kvaliteta ukusa, nego i zbog svog sastava i koristi njegove konzumacije za ljudsko zdravlje....
03. sep.