Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Pekmez od urmiPekmez od urmi
09. mart
Urme stavljamo u šerpu, zalivamo vodom (odnos 1:2) i kuvamo nakon što uzavri 40 minuta. Nakon toga ih pasiramo dok se ne dobije homogena i glatka smesa i prebacujemo u sitnu cediljku kako bi se ocedila sva tečnost....
Sirup od urmiSirup od urmi
08. januar
Sklonite koštice urmama i natopite ih sat vremena u vrućoj vodi. Dodaje vanilu i sipajte u blender, nemojte cediti vodu. Sameljite dok ne dobijete homogenu glatku smesu. Možete da odaberete gustinu sirupa, smanjujući...
Slatko od urmiSlatko od urmi
22. maj
Urme potopite u vodu i neka prenoće tako, da dobro omekšaju. Kada prenoće, onda ih ocedite, a 70 ml od vode, u kojoj su one bile, sačuvajte. Uklonite koštice. Kada se potope, kožica urmi će nabubreti, tako da treba...
Kolač od cimeta i urmiKolač od cimeta i urmi
10. feb.
Pomešati zajedno integralno brašno, belo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu u jednu posudu. Iseckati urme. Dodati vanilin šećer, šećer, iseckane urme i cimet i izmešati. Umutiti jaje u jednoj posudi, dodati...
Torta od šargarepa i urmiTorta od šargarepa i urmi
28. okt.
Narendajte šargarepu. Stavite je u blender zajedno sa ostalim namirnicama za koru. Blendujte dok ne dobijete homogenu smesu, koju sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200...
Mleko od lešnika i urmiMleko od lešnika i urmi
20. mart
Lešnike i urme staviti u blender i sitno izblendati sve. Ugrejati vodu i preliti izmiksanu smesu iz blendera. Neka odstoji preko noći. Sutradan procediti kroz gazu smesu i u tečni deo dodati ekstrakt vanile i pomešati...
Zdrave kocke od oraha i urmiZdrave kocke od oraha i urmi
30. mart
Rernu zagrejati na 180°C. Orahe naseći krupnije, a urme nešto sitnije. Jaja umutiti viljuškom. Kalup dimenzije 20/20 podmazati maslacem ili obložiti papirom za pečenje. Pomešati suve sastojke, dodati urme i dobro...
Sirove pločice od urmi bez šećeraSirove pločice od urmi bez šećera
21. okt.
U manji kvadratni pleh (moj je 18/18 cm.) Stavite papir za pečenje. Prerežite urme na pola i ravnomerno ih rasporedite po dnu. Pritisnite rukom da formirate koru. Premažite puter od kikirikija preko urmi. Izlomljenu...
Energetska užina od urmi i orašastih plodovaEnergetska užina od urmi i orašastih plodova
14. sep.
Isečete urme po dužini sa jedne strane. Iznutra ih premazujete krem sirom i stavljate po jedan ceo brazilski orah ili evropski orah. Ova užina je veoma pogodna za jelo između obroka. Energetska užina od urmi i orašastih...
Barovi sa kafom i kremom od urmiBarovi sa kafom i kremom od urmi
19. januar
Prvo napravite nadev, blendirajući urme zajedno sa kafom i vodom i ostavite sa strane. Dobija se gusta pasta. Za čokoladni sloj istopite kakao maslac i dodajte kakao i kokosov šećer u njega. Ostavite sa strane. Osnova...
Zašto treba pojesti nekoliko urmi pre spavanja?Zašto treba pojesti nekoliko urmi pre spavanja?
19. januar
Ovo voće ima dugu istoriju upotrebe za dobrobit organizma zbog svog odličnog sastava. Hranljivi sastav urmi 100 grama urmi sadrži 280 kalorija....
Domaće bombone od urmi i sirovog orašastog voćaDomaće bombone od urmi i sirovog orašastog voća
21. nov.
Stavljamo urme očišćene od koštica, kakao, čokoladu, koštunjavo voće, cimet i dve vrste esencije u blender i sameljemo, dok se ne formira gusta lepljiva smesa. Stavljamo u frižider na 30-40 minuta. Nakon toga od smese...
Brz praznični namaz od urmi i plavog siraBrz praznični namaz od urmi i plavog sira
17. jul
Tokom prazničnih dana ponekad smo umorni od dugi priprema za raskošnu trpezu. U ovom receptu za lagani namaz ćete otkriti brz i lak način da pripremite prefinjeno jelo za tren oka i da oduševite goste. Potreban vam...
Avdika - lekovita svojsta i sastavAvdika - lekovita svojsta i sastav
11. maj
Avdika koja je sestra bliznakinja zove, je biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima, koja može da se koristi za lečenje i kao preventiva kod velikog broja oboljenja. Naziva se još i apta, aptovina, burjan, smrdljiva bazga...
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž sir - sastav i primena
04. jun
Kotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka. Sir kotidž je odličan izvor proteina, i u isto vreme sadrži malo kalorija...
Kalorije i sastav kiselog kupusaKalorije i sastav kiselog kupusa
13. januar
Cenjen je ne samo zbog dobrog ukusa, već i zbog brojnih zdravstvenih koristi zbog svog bogatog sastava....
Pinjole - koristi i hranljivi sastavPinjole - koristi i hranljivi sastav
25. mart
Jedna porcija od 28 grama pinjola sadrži: - kalorije - 191 kalorija; - masti - 19 grama; - ugljeni hidrati - 3, 7 grama; - vlakna - 1 gram; - proteini - 3, 9 grama; U sastav pionjola takođe ulaze: - Vitamini - A, B1...
Kajsije - koristi i hranjljivi sastavKajsije - koristi i hranjljivi sastav
08. mart
Nutritivni sastav, vitamini i minerali u kajsiji Dve kajsije sadrže: - kalorije - 34; - ugljeni hidrati - 8 g; - proteini - 1 g; - masti - 0, 27 g; - vlakna - 1, 5 g; - vitamini A i C - 8% potrebne dnevne doze; -...
Hranljivi sastav đumbiraHranljivi sastav đumbira
18. mart
11% dnevne doze/; - 5 mg vitamina C /8% dnevne doze/; - 0,2 mg vitamina B6 /8% dnevne doze/; - 0,7 mg niacina / 4% dnevne doze /; - 34 mg fosfora /3% dnevne doze/; - 0,6 mg gvožđa / 3% dnevne doze /; Njegov gornji sastav...
Evo zašto treba da pazite na jedenje urmiEvo zašto treba da pazite na jedenje urmi
28. avgust
Urme su verovatno jedna od najslađih namirnica na planeti. Ali čak i one koje se smatraju za jednu od najzdravijih voćki, imaju neželjene efekte. Budući da sadrže visok nivo šećera čovek treba da ograniči njihovu konzumaciju...
Pesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotrebaPesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotreba
16. okt.
Pesto Trapaneze se razlikuje od poznatijeg pesta iz Đenove (Pesto Genovese) i po sastavu i po ukusu....
Pačija jaja - nutritivni sastav i koristiPačija jaja - nutritivni sastav i koristi
18. mart
Zbog prisustva folne kiseline u njihovom sastavu, njihova konzumacija se posebno preporučuje trudnicama. Pačija jaja se takođe koriste za pravljenje maski za kosu kao i krema za lice....
Japanski ženšen - sastav, koristi i svojstvaJapanski ženšen - sastav, koristi i svojstva
15. nov.
Ženšen je 100% prirodan proizvod koji se vekovima koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini i na koji mi savremeni ljudi sve više obraćamo pažnju. Postoji mnogo vrsta ženšena i iako su najpoznatiji američki ženšen...
Čaj Karkade - sastav, delovanje i koristiČaj Karkade - sastav, delovanje i koristi
04. sep.
U sastav čaja Karkade ulazi mnoštvo antioksidanasa, kao i antocianina koji su sadržani u borovnicama i malinama. On je niskokaloričan, ne sadrži kofein i dokazao je svoja lekovita svojstva....
Čaj Rojbos - sastav, delovanje i koristiČaj Rojbos - sastav, delovanje i koristi
03. sep.
Međutim, čaj Rojbos zaslužuje pažnju ne samo zbog svoj kvaliteta ukusa, nego i zbog svog sastava i koristi njegove konzumacije za ljudsko zdravlje....