Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Cvet od viršle i jajaViršle oljuštiti i naseći ih na polovine po dužini.
Poprečno napraviti proreze na obe polovine, do polovine viršle.
Uviti ih u obliku kruga, pa krajeve pričvrstiti čačkalicom za zube. Staviti viršle da se prže....
01. jun
Srca od viršli sa jajimaOljuštite viršle i isecite na dva dela po dužini, nemojte ići do kraja.
Svaku viršlu uvijte u oblik srca ik učvrstite čačkalicom za zube u donji kraj, gde se sakupljaju ivice srca....
21. maj
Lake kornjače od viršli i mlevenog mesaStavite u sredinu, preko oljuštenih viršli, kao oklop kornjače. Isecite jedan kraj viršle po dijagonali za noge, a drugi isecite horizontalno za usta i iznad njega napravite oči od bibera u zrnu....
25. maj
Omiljene viršle u testuIzvadite iz rerne, ostavite da se ohlade i poslužite omiljene viršle u testu....
25. jun
Viršle u lisnatom testuViršle isecite na pola i stavite u proreze na komadićima kačkavalja.
Uvijte viršle u trake lisnatog testa i isecite na komade. Preko svakog komada napravite tri proreza....
21. jul
Jednostavne viršle s kačkavaljemIsecite viršle na lente ili na 4 dela po dužini. Neke od parčića oštricom noža isecite i uvijte u krug.
Od testa razvijte koru i isecite na trake, uvijte oko kružića viršli, može i sa dve lente....
02. april
Viršle u kori za pituNamažite preko viršli.
Pecite ukusan doručak u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne bude gotov - oko 30 minuta.
Viršle u korama za pitu su sjajne!...
01. nov.
Viršle u pavlaci za kuvanjeViršle oljuštiti, obariti, iseckati ih i odložiti sa strane.
U tiganj usuti ulje, dodati seckani crni luk, seckanu šargarepu i seckanu papriku. Upržiti dok ne omekšaju....
28. dec.
ViršleSastav viršli
Poslednjih godina se kod nas viršle dosta reklamiraju i iako tvrde da su od pravog mesa, sumnje da li je to tačno ipak ostaju....
18. jul
Kiflice sa viršlom i siromSvaka kora se maže čjutenicom i stavlja se po pola viršle, sir i kiseli krastavčići, nakon čega se uvija u rolnicu.
Rolnice se poređaju u posudu za pečenje sa papirom. Mažu se jajetom i posipaju susamom i čubrom....
27. dec.
Pogačice sa viršlom i semenkamaPodelite viršlu na pola i svaku polovinu uvijte u testo. Premažite umućenim žumancetom i posipajte semenke.
Pecite prvo na 50 stepeni, da testo naraste i posle na 180 stepeni, dok ne porumene....
10. maj
Rolnice sa sirom, viršlom i ljutenicomSečemo viršlu veoma sitno. Promešamo sir i viršlu u posudicu, odvajamo sa strane jer ćemo ih iskoristiti za nadev.
U udubljenje, koje pravimo u brašnu, sipamo vodu sa svežim mlekom, aktiviranim kvascem sa šećerom....
06. maj
Pita od hleba sa viršlom i kačkavaljemU kiselo mleko dodjate prašak za pecivo i promešajte da nadođe, dodajte u jaja, nakon toga ulje, mrvljeni sir, brašno od spelte, komade viršle i kriške hleba, izmrvljene na zalogaje....
18. april
1
Pržene pite sa viršlom i krompir pireomPržene pitice sa viršlom i krompir pireom su veoma ukusne....
28. sep.
Pogačice sa sirom i rol-viršle u kalupima za mafineU drugi umesto sira namažemo malo ljutenice, stavljamo komade viršle, šarenu so i malo kačkavalja.
Uvijamo na isti način. Kad budu gotovi ređamo ih u kalup za mafine i namažemo jajetom....
10. april
Srca od viršliViršle se ogule i umoče u vrelu vodu na nekoliko minuta tako da postanu elastičnije.
Pomoću noža se prave razrezi po celoj dužini viršli tako što se ostavlja samo otprilike 1 cm u kraju....
09. mart
Rol-viršleIsečemo viršle po pola, uvijamo ih u razvučene trakice od testa.
Stavljamo 2, 3 ili 4 trakice, u zavisnosti od toga koje veličine želimo da budu rol-viršle.
Gotove rol-viršle stavljamo u namazan pleh....
17. avgust
Viršle cvećeRazvučemo viršle tako da je uvijemo oko tri puta. Koristimo tanke virške i ne mnogo duge. Ako sa strane ostane testa, možemo iseći....
21. feb.
Omlet od tikvica i viršliTikvicu, viršle i krompir iseckati na kolutove. Crni luk sitno iseckati.
U tiganju propržiti tikvice, dodati maslac, krompir i viršle. Posoliti i pobiberiti.
Jaja umutiti sa kiselom pavlakom....
24. dec.
1
Avdika - lekovita svojsta i sastavAvdika koja je sestra bliznakinja zove, je biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima, koja može da se koristi za lečenje i kao preventiva kod velikog broja oboljenja. Naziva se još i apta, aptovina, burjan, smrdljiva bazga...
11. maj
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka.
Sir kotidž je odličan izvor proteina, i u isto vreme sadrži malo kalorija...
04. jun
Kalorije i sastav kiselog kupusaCenjen je ne samo zbog dobrog ukusa, već i zbog brojnih zdravstvenih koristi zbog svog bogatog sastava....
13. januar
Pinjole - koristi i hranljivi sastavJedna porcija od 28 grama pinjola sadrži:
- kalorije - 191 kalorija;
- masti - 19 grama;
- ugljeni hidrati - 3, 7 grama;
- vlakna - 1 gram;
- proteini - 3, 9 grama;
U sastav pionjola takođe ulaze:
- Vitamini - A, B1...
25. mart