Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Sibirski ribnikKvasac se rastvara u malo toplog mleka, dodaje se malo brašna i sav šećer. Ostavlja se na toplom jedan sat i dodaje se preostalo brašno, mleko i dva jaja.
Zamesi se testo i razvijaju se dve kore, pri čemu je jedna je malo...
02. avgust
Sibirski šašlikMeso isečemo na krupnije kocke.
Od soli, sirćeta, lovorovog lista, jedne glavice luka isečene na žilijen i pimenta pripremamo marinadu. Prelivamo isečeno meso i ostavljamo da se marinira 24 sata.
Preostalu glavicu luka...
27. sep.
LukLuk se klasifikuje u prvih deset povrća po proizvodnji u svetu. Smatra se da luk potiče iz Azije i počinje da se kultiviše nakon 1630. godine.
Luk je sezonska biljka koja uspeva dobro na širokom rasponu temperatura. Biljka...
08. jun
Pečeni lukOljuštite luk.
Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje.
Pecite na 200 stepeni sat vremena....
24. mart
Karamelizovan lukIsecite luk na tanke kriške, i podelite na polumesece.
Ugrejte tiganj sa uljem i sipajte luk da se prži, dok dobije boju.
Dodajte šećer i mešajte.
Čim počne da se karamelizuje, dodajte balsamiko, malo tople vode...
29. maj
Pohovani lukLuk oljuštimo i sečemo na krugove. Pažljivo odvojimo slojeve.
Dobijene kolutiće od luka stavljamo u cediljku ili đevđir i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se lagano ocedi i pripremamo smesu za pohovanje.
Umutimo...
16. mart
Beli lukBeli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav.
Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
19. januar
Mladi LukSvako zna koliko je povrće korisno i kako nam ono obezbeđuje zdravlje i dugovečnost. Jedno od najviše konzumiranog povrća na našoj trpezi jeste mladi luk, za kojeg mnogi ljudi i ne slute da je veoma bogat korisnim materijama...
25. sep.
Bugarski lukBugarski luk (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) je jedan od osnovnih sastojaka tradicionalnog bugarskog začina - šarena so. Bugarski luk je zeljasta biljka, koja pripada porodici ljiljana i ima...
05. maj
Prženi beli lukUzmite 4 glavice belog luka, podelite ih na čenove i dobro ih očistite od ljuski, tako da nema uopšte ljuski na njima, jer će nakon prženja, ako ostanu, biti tvrde i žilave i nikako prijatne.
Nakon toga uzmite mali tiganj...
12. mart
Pečeni celi lukOgulite luk i skuvajte ih u ključaloj vodi otprilike 10 minuta.
Namažite tepsiju za pečenje i poređajte luk jedan do drugog, začinite solju i crnim biberom, nakon čega obilno pokrijte iseckanim peršunom ukoliko koristite...
13. januar
Karamelizovani crveni lukLuk se iseče na polumesece i rukama se deli na trakice.
U tiganj sa nelepljivim dnom se stavlja ulje da se zagreje, nakon toga se stavlja i luk.
Dodaju se so i majčina dušica.
Proprži se na otprilike 2-3 minute,...
01. januar
Kiseli marinirani lukOljuštite luk.
U šerpu sipajte litar sirćeta, 300 ml vode, ubacite nekoliko zrna bibera i lovorove listove. Stavite tečnost da provri. Dodajte luk i blanširajte 3-4 minuta. Izvadite ga iz marinade rešetkastom kašikom....
16. januar
Marinirani crveni lukIsecite crveni luk na četvrtine. Stavite u cediljku iznad posude i prelijte vrelom vodom da odstranite oštar ukus.
Za marinadu zagrejte balsamiko sirće i oko 150 ml vode.
Dodajte zrna bibera, lovorov list, anis, šećer...
02. maj
Luk punjen mesomOdsecite gornji deo glavice luka i pažljivo sklonite deo unutrašnjosti. Dinstajte luk malo u posoljenoj vodi, ocedite i ostavite sa strane.
Isecite na sitno izdubljeni deo i dodajte ulje. Dodajte mleveno meso i slaninu...
13. mart
Luk punjen parmezanomLuk oljuštite i izdubite unutrašnjost. Ono sto ste izvadili sitno iseckajte i dodajte sitno iseckan peršun i šunku, sir, biber, so, krišku hleba, koju ste prethodno potopili, i jaje.
Dobijenom smesom napunite glavice...
04. april
Punjeni posni lukOljuštimo luk i operemo. Pravimo po jedan vertikalni prorez na svakoj glavici i vadimo sve slojeve, ostavljamo jedan ceo spoljašnji sloj.
Unutrašnji sloj luka sitno iseckamo, zajedno sa paprikom i šargarepom. Najbolje...
24. mart
Luk punjen mocarelomOljuštite luk, operite i isecite na široke kolutove. Izvadite prvi i treći kolut, a posle drugi i četvrti. Treba da se grupišu u jedno da ima mesta za kačkavalj koji ćemo staviti u sredinu.
Mocarelu isecite na lente, široke...
23. mart
Pečeni beli lukGlavica belog luka se podeli na čenove.
Ređaju se na ugrejanu ploču. Nekoliko puta se okreću sa svih strana.
Predjelo i prilog, najviše ide uz prženu ili pohovanu džigericu....
24. april
Hrskavi prženi lukU posudi pomešajte vodu, brašno, jaje, so i prašak za pecivo. Dobro promešajte. Isecite luk i podelite ga na krugove.
Mnogo dobro zagrejte ulje, umočite luk u smesu za pohovanje i ispržite ga dok se ne dobije prijatna...
19. dec.
Ukiseljeni beli lukOdaberite mlade oformljene glavice belog luka i očistite ih od spoljašnjih ljuski. Ako su velike, podelite ih. Prelijte beli luk vrućom vodom i odmah ga isperite hladnom tekućom vodom.
Poređajte beli luk u teglice, a po...
12. avgust
Karamelizovani luk na maslacuCrni luk sitno iseckajte i prodinstajte na maslacu u tiganju sa nelepljivim dnom.
Malo posolimo i kad porumeni, kratko dodamo šećer da ne zagori /dok luk ne dobije blagu boju/.
Dodamo još malo soli po ukusu.
Karamelizovani...
11. jul
Palenta, luk i šampinjoniU 600 ml ključale vode ubaciti kokošiju kocku i zakuvati instant palentu, na isključenoj ringli, mešajući zicom dok se ne zgusne.
Umešati jogurt, skloniti sa ringle i poklopiti.
Na zagrejanom maslinovom ulju pržiti...
13. feb.
Pohovani luk sa prezlomLuk narežite na ploške 1/2 cm i odvojite na kolutiće. U velikoj posudi promešajte brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo, i biber, beli luk u prahu, so. Postepeno dodajte vodu i umutite dok ne postane glatka i gusta....
25. januar
Pohovani luk sa mlekomLuk oljuštiti, oprati i iseći na kolutove, pa odvojiti"prstenove". Prašak za pecivo sjediniti sa brašnom, dodati so, izmešati, pa "prstenove" luka uvaljati u njih.
Jaja i mleko razmutiti ručnom žicom za mućenje, zatim...
22. jul