Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Sibirski ribnikSibirski ribnik
02. avgust
Kvasac se rastvara u malo toplog mleka, dodaje se malo brašna i sav šećer. Ostavlja se na toplom jedan sat i dodaje se preostalo brašno, mleko i dva jaja. Zamesi se testo i razvijaju se dve kore, pri čemu je jedna je malo...
Sibirski šašlikSibirski šašlik
27. sep.
Meso isečemo na krupnije kocke. Od soli, sirćeta, lovorovog lista, jedne glavice luka isečene na žilijen i pimenta pripremamo marinadu. Prelivamo isečeno meso i ostavljamo da se marinira 24 sata. Preostalu glavicu luka...
LukLuk
08. jun
Luk se klasifikuje u prvih deset povrća po proizvodnji u svetu. Smatra se da luk potiče iz Azije i počinje da se kultiviše nakon 1630. godine. Luk je sezonska biljka koja uspeva dobro na širokom rasponu temperatura. Biljka...
Pečeni lukPečeni luk
24. mart
Oljuštite luk. Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje. Pecite na 200 stepeni sat vremena....
Karamelizovan lukKaramelizovan luk
29. maj
Isecite luk na tanke kriške, i podelite na polumesece. Ugrejte tiganj sa uljem i sipajte luk da se prži, dok dobije boju. Dodajte šećer i mešajte. Čim počne da se karamelizuje, dodajte balsamiko, malo tople vode...
Pohovani lukPohovani luk
16. mart
Luk oljuštimo i sečemo na krugove. Pažljivo odvojimo slojeve. Dobijene kolutiće od luka stavljamo u cediljku ili đevđir i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se lagano ocedi i pripremamo smesu za pohovanje. Umutimo...
Beli lukBeli luk
19. januar
Beli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav. Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
Mladi LukMladi Luk
25. sep.
Svako zna koliko je povrće korisno i kako nam ono obezbeđuje zdravlje i dugovečnost. Jedno od najviše konzumiranog povrća na našoj trpezi jeste mladi luk, za kojeg mnogi ljudi i ne slute da je veoma bogat korisnim materijama...
Bugarski lukBugarski luk
05. maj
Bugarski luk (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) je jedan od osnovnih sastojaka tradicionalnog bugarskog začina - šarena so. Bugarski luk je zeljasta biljka, koja pripada porodici ljiljana i ima...
Prženi beli lukPrženi beli luk
12. mart
Uzmite 4 glavice belog luka, podelite ih na čenove i dobro ih očistite od ljuski, tako da nema uopšte ljuski na njima, jer će nakon prženja, ako ostanu, biti tvrde i žilave i nikako prijatne. Nakon toga uzmite mali tiganj...
Pečeni celi lukPečeni celi luk
13. januar
Ogulite luk i skuvajte ih u ključaloj vodi otprilike 10 minuta. Namažite tepsiju za pečenje i poređajte luk jedan do drugog, začinite solju i crnim biberom, nakon čega obilno pokrijte iseckanim peršunom ukoliko koristite...
Karamelizovani crveni lukKaramelizovani crveni luk
01. januar
Luk se iseče na polumesece i rukama se deli na trakice. U tiganj sa nelepljivim dnom se stavlja ulje da se zagreje, nakon toga se stavlja i luk. Dodaju se so i majčina dušica. Proprži se na otprilike 2-3 minute,...
Kiseli marinirani lukKiseli marinirani luk
16. januar
Oljuštite luk. U šerpu sipajte litar sirćeta, 300 ml vode, ubacite nekoliko zrna bibera i lovorove listove. Stavite tečnost da provri. Dodajte luk i blanširajte 3-4 minuta. Izvadite ga iz marinade rešetkastom kašikom....
Marinirani crveni lukMarinirani crveni luk
02. maj
Isecite crveni luk na četvrtine. Stavite u cediljku iznad posude i prelijte vrelom vodom da odstranite oštar ukus. Za marinadu zagrejte balsamiko sirće i oko 150 ml vode. Dodajte zrna bibera, lovorov list, anis, šećer...
Luk punjen mesomLuk punjen mesom
13. mart
Odsecite gornji deo glavice luka i pažljivo sklonite deo unutrašnjosti. Dinstajte luk malo u posoljenoj vodi, ocedite i ostavite sa strane. Isecite na sitno izdubljeni deo i dodajte ulje. Dodajte mleveno meso i slaninu...
Luk punjen parmezanomLuk punjen parmezanom
04. april
Luk oljuštite i izdubite unutrašnjost. Ono sto ste izvadili sitno iseckajte i dodajte sitno iseckan peršun i šunku, sir, biber, so, krišku hleba, koju ste prethodno potopili, i jaje. Dobijenom smesom napunite glavice...
Punjeni posni lukPunjeni posni luk
24. mart
Oljuštimo luk i operemo. Pravimo po jedan vertikalni prorez na svakoj glavici i vadimo sve slojeve, ostavljamo jedan ceo spoljašnji sloj. Unutrašnji sloj luka sitno iseckamo, zajedno sa paprikom i šargarepom. Najbolje...
Luk punjen mocarelomLuk punjen mocarelom
23. mart
Oljuštite luk, operite i isecite na široke kolutove. Izvadite prvi i treći kolut, a posle drugi i četvrti. Treba da se grupišu u jedno da ima mesta za kačkavalj koji ćemo staviti u sredinu. Mocarelu isecite na lente, široke...
Pečeni beli lukPečeni beli luk
24. april
Glavica belog luka se podeli na čenove. Ređaju se na ugrejanu ploču. Nekoliko puta se okreću sa svih strana. Predjelo i prilog, najviše ide uz prženu ili pohovanu džigericu....
Hrskavi prženi lukHrskavi prženi luk
19. dec.
U posudi pomešajte vodu, brašno, jaje, so i prašak za pecivo. Dobro promešajte. Isecite luk i podelite ga na krugove. Mnogo dobro zagrejte ulje, umočite luk u smesu za pohovanje i ispržite ga dok se ne dobije prijatna...
Ukiseljeni beli lukUkiseljeni beli luk
12. avgust
Odaberite mlade oformljene glavice belog luka i očistite ih od spoljašnjih ljuski. Ako su velike, podelite ih. Prelijte beli luk vrućom vodom i odmah ga isperite hladnom tekućom vodom. Poređajte beli luk u teglice, a po...
Karamelizovani luk na maslacuKaramelizovani luk na maslacu
11. jul
Crni luk sitno iseckajte i prodinstajte na maslacu u tiganju sa nelepljivim dnom. Malo posolimo i kad porumeni, kratko dodamo šećer da ne zagori /dok luk ne dobije blagu boju/. Dodamo još malo soli po ukusu. Karamelizovani...
Palenta, luk i šampinjoniPalenta, luk i šampinjoni
13. feb.
U 600 ml ključale vode ubaciti kokošiju kocku i zakuvati instant palentu, na isključenoj ringli, mešajući zicom dok se ne zgusne. Umešati jogurt, skloniti sa ringle i poklopiti. Na zagrejanom maslinovom ulju pržiti...
Pohovani luk sa prezlomPohovani luk sa prezlom
25. januar
Luk narežite na ploške 1/2 cm i odvojite na kolutiće. U velikoj posudi promešajte brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo, i biber, beli luk u prahu, so. Postepeno dodajte vodu i umutite dok ne postane glatka i gusta....
Pohovani luk sa mlekomPohovani luk sa mlekom
22. jul
Luk oljuštiti, oprati i iseći na kolutove, pa odvojiti"prstenove". Prašak za pecivo sjediniti sa brašnom, dodati so, izmešati, pa "prstenove" luka uvaljati u njih. Jaja i mleko razmutiti ručnom žicom za mućenje, zatim...