Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
SipaSipa (Sepiida) je vrsta mekušaca, koji su visoko cenjeni od strane ljubitelja morske kuhinje. Telo sipe je različitih veličina. Kod nekih vrsta ono je dugo oko 25 centimetara, a kod drugih može da prevaziđe 50 centimetara...
03. okt.
Sipa na gril tiganju1. Upijte vodu, koliko god je to moguće, sa očišćene sipe. Pod terminom očišćena sipa se podrazumeva da se ukloni mali izrastak u obliku roga u osnovi pipaka, koji podseća na oko.
Odstranjuju se i dva duža pipka. Uklanja...
21. avgust
Sipa sa sosom od paradajzaVeoma dobro operite sipe i očistite ih, odstranjujući tanke membrane sa glave i rascepite oči - na taj način izlazi mastilo iz sipe.
Stavite sipe u šerpu, prelijte sirćetom i dodajte zrna crnog i belog bibera, nekoliko...
06. januar
Sipa ahijo (Sepia al ajillo)Sipa sa belim lukom je tipično jelo španske kuhinje, koje se može naći u svakom baru, predlaže se i kao meze za pivo i belo vino. Veoma jednostavno i brzo za pripremu.
Prvo očistite morski plod - ako je sipa mala, izvadite...
29. jul
Sipa sa mirođijom i maslinamaSačekajte da se sipe odmrznu. Operite ih pod hladnom vodom i stavite u đevđir da se ocede.
U tiganju zagrejte šoljicu maslinovog ulja, stavite iseckani beli luk sa prstohvatom peršuna i mirođije.
Kratko prepržite i...
26. nov.
Sipa sa šargarepom i paradajzom1. Očistite sipe od vidljivih žilica i odvojite tvrdu lopticu u sredini pipaka. Male sipe se ne ljušte, zato se čiste brzo.
2. Stavite u šerpu i pokrijte vodom. Stavite jedan lovorov list i zrna bibera, i kuvajte dok ne...
06. mart
Kako da očistimo kamenac iz bokalaSvaka domaćica se često susreće sa problemom stvaranja kamenca u bokalu ili čajniku. Bez obzira na to kakav je čajnik - električni ili običan, neophodno je da ga ne ostavljate sa kamencem, već ga na vreme očistite.
Kako...
28. januar
Kulinarski udžbenik: Topljenje svinjske maastiSlanina, namenjena za topljenje masti, se seče na ne mnogo velike komade koji se stavljaju u veliku posudu i zalivaju se hladnom vodom da se namoče na 1-2 dana i noći.
Za to vreme namakanja voda se menja nekoliko puta...
06. januar
Finese prilikom posluživanja vinaKada poslužujete vino svojim gostima, pridržavajte se nekih caka kako biste na njih ostavili utisak kao da imate znanje profesionalnog somalijera. Prilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura.
Tako na primer...
09. jul
Kako sačuvati cveklu?Da biste sačuvali cveklu nekoliko meseci, prvo morate da je sortirate. Uklonite oštećene glavice cvekle - udarene i trule.
Koristite ih za pravljenje soka od cvekle ili salata jer se ne mogu čuvati. Nakon sortiranja...
24. nov.
Od kakvih se trava pravi turski čajTurski čaj ne može da se opiše, on treba da se proba. On nije samo veoma ukusan, nego je i izuzetno koristan. U Turskoj se servira u svako doba - nakon doručka, ručka i večere.
2004 godine Turska postavlja rekord...
03. feb.
Da napravimo domaći kečapDeca, a i odrasli ne mogu da odole, a da ne dodaju ukusni kečam u jela i sendviče. Ako ga spremate kod kuće, on će biti bez konzervanasa i drugih supstanci koje se dodaju prilikom njegove industrijske proizvodnje.
Osim...
07. feb.
Savršeno slatko od smokvi na tri načinaSlatko od smokvi predstavlja jedno od najukusnijih deserata ove vrste. Postoji mnogo recepata za njegovu pripremu, pri čemu je svaki veoma uspešan i ukusan. Ovde smo sakupili tri neodoljiva recepta za slatko od smokvi...
03. januar
Kako se pripremaju rakoviPostoji mnogo različitih načina za pripremu ukusnih jela sa rakovima. Rakovi su savršeno meze za pivo. Najjednostavniji način da ih pripremite je da skuvate u vreloj vodi sa dodatkom bibera u zrnu, soli i mirođije....
16. januar
Kako se kuva crveni pasulj?Pasulj je jedno od najpopularnijeg zrnastog povrća u našoj nacionalnoj kuhinji, a ovo nije samo karakteristično samo za naše kulinarske preferencije. Ova gajena biljka uzgaja se u različitim sortama i vrstama. Crveni pasulj...
14. okt.
Kako da napravimo domaći nektarNema čoveka koji se ne seća aromatičnog i slatkog ukusa pravih nektara koji su nam spremale naše mame i bake.
To što danas kupujemo u prodavnicama i što je označeno kao nekatar, zaista može da nas zasladi, ali relano...
25. avgust
Vrste preliva za musakuPreliv za musaku je za nekoga najukusniji deo ovog jela. Zlatna korica, koja se stvara prilikom pečenja, nije samo lepa, nego i mnogo ukusna. Ako se pravilno napravi, preliv postaje sočan, ali je odozgo hrskav.
Postoje...
16. mart
Kako se pravi kora za tortu - uputstvo za početnikeSvako voli tortu - čokoladnu, sa pavlakom, voćnu i mnoge druge. Trgovinski lanci nas preplavljuju najraznovrsnijim, ali ne shvatamo da ovo što se nudi u prodavnicma izgleda ukusno i primamljivo, ali njegovo poreklo nam...
03. dec.
Rusa (rosopas, zmijino mleko) čisti telo od gomile bolestiLekovita svojstva zmijinog mleka se spominju oko 372 godine p.n.e. Učenjak antičke Grčke Teofrast je koristio ovu biljku kod različitih oboljenja: tumora jetre, kamena u žuči i zatvora.
U današnjoj medicini, zmijino...
22. avgust
Šta da skuvate od ostataka hleba?Hrana ponekad zaostaje i gubi svežinu i ukus, ali je i dalje jestiva. Tada je jedina opcija priprema hrane po novom receptu. Najčešće od trpeze ostaje hleb koji se suši i počinje da se mrvi.
Od starog hleba koji vam ostane...
16. januar
1
Pravila za konzervisanje u teglamaLjudi su naučili da konzervišu hranu od nezapamćenih vremena. Ima različitih teorija o tome ko je izmislio konzervisanje. Prema nekima to je francuski kuvar Fransoa Apert koji je ustanovio da dobro zatvorena vruća hrana...
24. avgust
Kako da pripremimo tunuTuna se priprema na različite načine u različitim krajevima sveta. U Italiji se pravi zapečena tuna sa krompirom i alevom paprikom ili se servira karpačo - fino isečeno sirovo meso tune. U Japanu, kao što je već...
16. mart
Šta da pripremimo brzo uz piletinuPileće meso je univerzalno - ono je ukusno, dijetalno i čak odgovara onima koji žele da skinu višak kilograma. Obradujte vaše goste ukusnim jelima sa krtim pilećim mesom.
Dimljeni pileći file je jelo ukusno i lako...
07. mart
Tajne ukusnog rižotaMalo je ljudi koji ne vole rižoto, koji je postao jedan od zaštitnih znakova italijanske kuhinje. Postoji bezbroj recepata da se rižoto spremi, ali pre nego što prionete na spremanje, važno je da znate neke od tajni...
03. april
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.