Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

SipaSipa
03. okt.
Sipa (Sepiida) je vrsta mekušaca, koji su visoko cenjeni od strane ljubitelja morske kuhinje. Telo sipe je različitih veličina. Kod nekih vrsta ono je dugo oko 25 centimetara, a kod drugih može da prevaziđe 50 centimetara...
Sipa na gril tiganjuSipa na gril tiganju
21. avgust
1. Upijte vodu, koliko god je to moguće, sa očišćene sipe. Pod terminom očišćena sipa se podrazumeva da se ukloni mali izrastak u obliku roga u osnovi pipaka, koji podseća na oko. Odstranjuju se i dva duža pipka. Uklanja...
Sipa sa sosom od paradajzaSipa sa sosom od paradajza
06. januar
Veoma dobro operite sipe i očistite ih, odstranjujući tanke membrane sa glave i rascepite oči - na taj način izlazi mastilo iz sipe. Stavite sipe u šerpu, prelijte sirćetom i dodajte zrna crnog i belog bibera, nekoliko...
Sipa ahijo (Sepia al ajillo)Sipa ahijo (Sepia al ajillo)
29. jul
Sipa sa belim lukom je tipično jelo španske kuhinje, koje se može naći u svakom baru, predlaže se i kao meze za pivo i belo vino. Veoma jednostavno i brzo za pripremu. Prvo očistite morski plod - ako je sipa mala, izvadite...
Sipa sa mirođijom i maslinamaSipa sa mirođijom i maslinama
26. nov.
Sačekajte da se sipe odmrznu. Operite ih pod hladnom vodom i stavite u đevđir da se ocede. U tiganju zagrejte šoljicu maslinovog ulja, stavite iseckani beli luk sa prstohvatom peršuna i mirođije. Kratko prepržite i...
Sipa sa šargarepom i paradajzomSipa sa šargarepom i paradajzom
06. mart
1. Očistite sipe od vidljivih žilica i odvojite tvrdu lopticu u sredini pipaka. Male sipe se ne ljušte, zato se čiste brzo. 2. Stavite u šerpu i pokrijte vodom. Stavite jedan lovorov list i zrna bibera, i kuvajte dok ne...
Kako da očistimo kamenac iz bokalaKako da očistimo kamenac iz bokala
28. januar
Svaka domaćica se često susreće sa problemom stvaranja kamenca u bokalu ili čajniku. Bez obzira na to kakav je čajnik - električni ili običan, neophodno je da ga ne ostavljate sa kamencem, već ga na vreme očistite. Kako...
Kulinarski udžbenik: Topljenje svinjske maastiKulinarski udžbenik: Topljenje svinjske maasti
06. januar
Slanina, namenjena za topljenje masti, se seče na ne mnogo velike komade koji se stavljaju u veliku posudu i zalivaju se hladnom vodom da se namoče na 1-2 dana i noći. Za to vreme namakanja voda se menja nekoliko puta...
Finese prilikom posluživanja vinaFinese prilikom posluživanja vina
09. jul
Kada poslužujete vino svojim gostima, pridržavajte se nekih caka kako biste na njih ostavili utisak kao da imate znanje profesionalnog somalijera. Prilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura. Tako na primer...
Kako sačuvati cveklu?Kako sačuvati cveklu?
24. nov.
Da biste sačuvali cveklu nekoliko meseci, prvo morate da je sortirate. Uklonite oštećene glavice cvekle - udarene i trule. Koristite ih za pravljenje soka od cvekle ili salata jer se ne mogu čuvati. Nakon sortiranja...
Od kakvih se trava pravi turski čajOd kakvih se trava pravi turski čaj
03. feb.
Turski čaj ne može da se opiše, on treba da se proba. On nije samo veoma ukusan, nego je i izuzetno koristan. U Turskoj se servira u svako doba - nakon doručka, ručka i večere. 2004 godine Turska postavlja rekord...
Da napravimo domaći kečapDa napravimo domaći kečap
07. feb.
Deca, a i odrasli ne mogu da odole, a da ne dodaju ukusni kečam u jela i sendviče. Ako ga spremate kod kuće, on će biti bez konzervanasa i drugih supstanci koje se dodaju prilikom njegove industrijske proizvodnje. Osim...
Savršeno slatko od smokvi na tri načinaSavršeno slatko od smokvi na tri načina
03. januar
Slatko od smokvi predstavlja jedno od najukusnijih deserata ove vrste. Postoji mnogo recepata za njegovu pripremu, pri čemu je svaki veoma uspešan i ukusan. Ovde smo sakupili tri neodoljiva recepta za slatko od smokvi...
Kako se pripremaju rakoviKako se pripremaju rakovi
16. januar
Postoji mnogo različitih načina za pripremu ukusnih jela sa rakovima. Rakovi su savršeno meze za pivo. Najjednostavniji način da ih pripremite je da skuvate u vreloj vodi sa dodatkom bibera u zrnu, soli i mirođije....
Kako se kuva crveni pasulj?Kako se kuva crveni pasulj?
14. okt.
Pasulj je jedno od najpopularnijeg zrnastog povrća u našoj nacionalnoj kuhinji, a ovo nije samo karakteristično samo za naše kulinarske preferencije. Ova gajena biljka uzgaja se u različitim sortama i vrstama. Crveni pasulj...
Kako da napravimo domaći nektarKako da napravimo domaći nektar
25. avgust
Nema čoveka koji se ne seća aromatičnog i slatkog ukusa pravih nektara koji su nam spremale naše mame i bake. To što danas kupujemo u prodavnicama i što je označeno kao nekatar, zaista može da nas zasladi, ali relano...
Vrste preliva za musakuVrste preliva za musaku
16. mart
Preliv za musaku je za nekoga najukusniji deo ovog jela. Zlatna korica, koja se stvara prilikom pečenja, nije samo lepa, nego i mnogo ukusna. Ako se pravilno napravi, preliv postaje sočan, ali je odozgo hrskav. Postoje...
Kako se pravi kora za tortu - uputstvo za početnikeKako se pravi kora za tortu - uputstvo za početnike
03. dec.
Svako voli tortu - čokoladnu, sa pavlakom, voćnu i mnoge druge. Trgovinski lanci nas preplavljuju najraznovrsnijim, ali ne shvatamo da ovo što se nudi u prodavnicma izgleda ukusno i primamljivo, ali njegovo poreklo nam...
Rusa (rosopas, zmijino mleko) čisti telo od gomile bolestiRusa (rosopas, zmijino mleko) čisti telo od gomile bolesti
22. avgust
Lekovita svojstva zmijinog mleka se spominju oko 372 godine p.n.e. Učenjak antičke Grčke Teofrast je koristio ovu biljku kod različitih oboljenja: tumora jetre, kamena u žuči i zatvora. U današnjoj medicini, zmijino...
Šta da skuvate od ostataka hleba?Šta da skuvate od ostataka hleba?
16. januar
1
Hrana ponekad zaostaje i gubi svežinu i ukus, ali je i dalje jestiva. Tada je jedina opcija priprema hrane po novom receptu. Najčešće od trpeze ostaje hleb koji se suši i počinje da se mrvi. Od starog hleba koji vam ostane...
Pravila za konzervisanje u teglamaPravila za konzervisanje u teglama
24. avgust
Ljudi su naučili da konzervišu hranu od nezapamćenih vremena. Ima različitih teorija o tome ko je izmislio konzervisanje. Prema nekima to je francuski kuvar Fransoa Apert koji je ustanovio da dobro zatvorena vruća hrana...
Kako da pripremimo tunuKako da pripremimo tunu
16. mart
Tuna se priprema na različite načine u različitim krajevima sveta. U Italiji se pravi zapečena tuna sa krompirom i alevom paprikom ili se servira karpačo - fino isečeno sirovo meso tune. U Japanu, kao što je već...
Šta da pripremimo brzo uz piletinuŠta da pripremimo brzo uz piletinu
07. mart
Pileće meso je univerzalno - ono je ukusno, dijetalno i čak odgovara onima koji žele da skinu višak kilograma. Obradujte vaše goste ukusnim jelima sa krtim pilećim mesom. Dimljeni pileći file je jelo ukusno i lako...
Tajne ukusnog rižotaTajne ukusnog rižota
03. april
Malo je ljudi koji ne vole rižoto, koji je postao jedan od zaštitnih znakova italijanske kuhinje. Postoji bezbroj recepata da se rižoto spremi, ali pre nego što prionete na spremanje, važno je da znate neke od tajni...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...