Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Crni uštipciCrni uštipci
17. jul
U dublju posudu sipati brašno, prstohvat soli, prašak za pecivo i prah za puding sa ukusom čokolade i promešati viljuškom. Dodati jaje, mleko i vodu i sve dobro sjediniti da ne bude grudvica. Zagrejati ulje u dubljoj manjoj...
Crni rolatCrni rolat
12. januar
Prijatno uz crni rolat!...
Crni kolačCrni kolač
13. avgust
U posudi umutite mleko sa šećerom, dodajte sodu, ulje, kakao, prosejano brašno. Sipajte gustu smesu u pleh, namazan sa malo ulja i posut brašno, pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Napravite...
Crni kohošCrni kohoš
16. april
Crni kohoš /Actaea Racemosa/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ljutića /Ranunculacea/, koja potiče iz Severne Amerike, gde slobodno raste u vlažnim listopadnim šumama sa umereno plodnim zemljištem. Visina...
Crni PasuljCrni Pasulj
11. januar
Pasulj pripada porodici mahunarki. Njegova zemlja porekla je Južna Amerika, ali se može gajiti svuda. Još su ga Inke gajile, a u Evropu ga je donela jedna od eskpedicija Kristofera Kolumba. Zbog lakog načina gajenja, pasulj...
Crni gavezCrni gavez
16. okt.
Crni gavez (Symphytum officinale) je višegodišnja zeljasta biljku, koja je rasprostranjena u aziji i Evropi. Na našim prostorima je poznata još kao strastvenik, divlji duvan, glatki koren i iscelitelj. Poslednji naziv nikako...
Crni kavijarCrni kavijar
04. okt.
Crni kavijar je jedna od najskupljih namirnica na svetu, zbog čega nije slučajno nazvana hrana careva. Ova vrsta kavijara je simbol luksuza i izobilja i često je upoređivana sa crnim dijamantima. Crni kvijar se dobija samo...
Crni KuminCrni Kumin
15. jun
Crni kumin (Nigella Sativa) je legendarna biljka koja dolazi sa istoka. Crni kumin je visine 40-60 cm, a seme, ulje i biljka koje se dobijaju od njega poznati su pod različitim nazivima - crno seme, čukurot, faraonovo ulje...
Crni PirinačCrni Pirinač
06. jun
Crni pirinač predstavlja žitaricu koja je pripitomljena u Aziji. Iz tog razloga je široko rasprostranjena u kulinarstvu mnogih zemalja kao što su Kina, Japan i Koreja. Naziva se još i ljubičast pirinač, zbog nijanse koju...
Crni ČajCrni Čaj
03. jun
Crni čaj, beli i zeleni čaj se spremaju od biljke Čaj (Camellia sinensis). Za tri vrste čaja biraju se različiti delovi biljke, tokom različitog doba godine. Osim toga ostavlja se da fermentira u različito vreme. Za beli...
Crni biberCrni biber
28. nov.
Prstohvat bibera se dodaje u skoro svaki recept. Nekada davno korišćen kao valuta razmene i darivan bogovima kao sveti dar, sreća je što je ovaj najpoznatiji začin dostupan tokom cele godine u prodavnicama. Biber potiče...
Crni slezCrni slez
26. avgust
Crni slez /Malva Sylvestris/ predstavlja jednogodišnju ili višegodišnju zeljastu biljku iz porodice slezova. U narodu je poznat kao gušćernjak, ćureća trava, crni sljez, velika slezovača i planinski slez. Stabla biljke...
SirSir
09. april
Sir je mlečni proizvod poznat čovečanstvu hiljadama godina. Na Balkanu se ovaj koncept i naziv povezuju sa belim slanim sirom, koji je jedinstven proizvod, ali postoje hiljade vrsta sireva širom sveta. Sir se u našim krajevima...
Torta Crni princTorta Crni princ
13. april
Torta Crni princ može da se ukrasi na razne načine....
Kolač Crni biserKolač Crni biser
12. januar
Maslac treba da bdue mek, a jaja da su bila na sobnoj temperaturi. Umutite maslac sa šećerom, tako da dobijete penasti krem. Dodajte jedno po jedno jaje i mutite nakon svakog jajeta. Nakon jaja, dodajte arome - vanilu, esekciju...
Jednostavan crni kolačJednostavan crni kolač
15. jul
Sastojke dobro promešamo dok ne dobijemo homogenu smesu. Od testa odvajamo jednu šolju. Pečemo. Kad se ispeče namažemo odvojenim testom u čaši. Nakon maženja se ne peče ponovo. Kad se namaže, od topline testa se dobija...
Sočni crni kolačSočni crni kolač
08. mart
Napravite testo za kolač, tako što ćete pomešati sve sastojke za koricu i mešati dok ne dobijete homogenu smesu. Dobijeno testo stavite u zagrejanu tepsiju i ispecite. Da napravite preliv, prvo stavite vodu da se prokuva...
Kolač Crni pepeoKolač Crni pepeo
02. maj
Izbušite viljuškom površinu kolača Crni pepeo i prelijte ga ravnomerno glazurom. Nasecite ga na parčiće i poslužite....
Klasičan crni kolačKlasičan crni kolač
24. sep.
Soda se pomeša sa kiselim mlekom i lagano se promeša. Šećer, ulje i jaje se umute na krem. Brašno se proseva i u njega se dodaje cimet i kakao, promeša se. Nakon toga se pomeša sa umućenim šećerom, dodaje se i kiselo mleko...
Domaći crni kolačDomaći crni kolač
12. avgust
Rastvorite sodu u kiselom mleku i mutite zajedno sa uljem, brašnom i kakaom dok se ne dobije homogena smesa. Smesa se sipa u namazan i brašnom posut pleh i peče u umereno ugrejanoj rerni kolač dok ne bude gotov. Napravite...
Belo-crni rolatBelo-crni rolat
24. januar
Premazati preko belog fila crni fil. Uviti pomoću folije u rolat i staviti na par sati u frižider da se stegne. Belo-crni rolat je sjajan!...
Koktel Crni RusKoktel Crni Rus
11. jun
Izostavljeni koktel Crni Rus je tužan i pomalo razočaran. Za liker od kafe možete da koristite Tia Maria ili Kalua likere, u zavisnosti od vašeg ukusa - drugi je ukusniji....
Ruski crni hlebRuski crni hleb
09. jun
Ražano i pšenično brašno zajedno prosejte. Dve pune čaše smese od brašna pomešajte sa šećerom, solju, mekinjama, kvascem i začinima. U šerpi pomešajte vodu, sirće, melasu, čokoladu i maslac i ugrejte na tihoj vatri. Smesu...
Dijetalni integralni crni kolačDijetalni integralni crni kolač
23. jun
U posudi umutite šećer sa jajima dok ne postanu skoro sneg. Zatim u posebnu posudu stavite pola šolje integralnog brašna i pola šolje crnog brašna - dodajte ulje i prašak za pecivo. Dodajte ih polako u jaja i šećer....
Crni hleb sa sodomCrni hleb sa sodom
26. april
Crni hleb sa sodom je gotov....