Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

KariKari
20. januar
Kari je naziv mešavine aromatičnih začina u kombinaciji od 5, 7, 13 začina ili više. Odnosi između začina i njihove količine zavise pre svega od jela koje se priprema sa aromatičnom mešavinom. Najčešći sastojci u kariju...
Sladak omletSladak omlet
18. nov.
Izgnječimo bananu dok se ne dobije pire. Dodajemo sve ostale sastojke sa kašikom ulja. Možemo da umutimo kratko u blenderu da bi bila finija i vazdušastija struktura. Sa preostalim uljem namažemo tiganj i zagrevamo...
Sladak keškekSladak keškek
02. nov.
Bulgur/mrvljena pšenica se očisti, opere se u nekoliko voda i natopi se nekoliko sati u vodi ili tokom jedne noći. Stavlja se šerpa sa dovoljno posoljenom vodom da provri i dodaje se bulgur. Meša se neprestano dok se...
Sladak majonezSladak majonez
03. mart
U visoku posudu - teglu ili drugu odgovarajuću stavljamo jaje, ulje i sok od limuna. Počinjemo da pasiramo, držimo štapni mikser prilepljen uz dno posude dok smesa ne počne da postaje gusta i da raste. Nakon nekoliko...
Zašto da jedemo kariZašto da jedemo kari
30. mart
Kao što znamo, kari je deo indijske kuhinje. Nije slučajno što Indijci žive veoma dugo. Njihova kuhinja i kulutra je puni korisnih biljaka i začina. Iako se koristi u indijskoj kuhinji, kari je deo Južnoazijske kuhinje...
Kari šniclaKari šnicla
08. jul
Pileće grudi isecite na šnicle srednje debljine. Kod mene je ispalo 2 komada. Pospite solju i karijem sa obe strane. Ostavite tako na otprilike pola sata. U jednom tanjiru umutite jaje. U drugi stavite brašno, a u treći...
Kari piletinaKari piletina
04. okt.
Izdinstajte u masnoći luk isečen na sitno. Dodajte pileće meso isečeno na parčiće. Ostavite da se zaprži i promešajte sa krijem pastu od paradajza. Dodajte pileći bujon rastvoren u vodi zajedno sa kiselim mlekom, solju...
Kari krompirKari krompir
06. jul
Krompir nasecite na polovine. U teflonskom tiganju zapecite seme kumina, piskavice i ljute paprike na 2-3 minuta. Nakon toga ih sameljite u blenderu sa 2 kašike vode, dok ne dobijete glatku smesu. Maslac istopite u velikom...
Murg kariMurg kari
10. jul
Narendajte luk i propržite ga u maslacu. Nakon oko 2 minuta dodajte malo soli, 2 kašičice karija i narendan paradajz (dobro je da ste ga prethodno oljuštili). Nakon još dva minuta dodajete i pileće meso, isečeno na manje...
Sladak barbikju sosSladak barbikju sos
07. okt.
Sladak barbikju sos je gotov....
Sladak punjeni đevrekSladak punjeni đevrek
31. avgust
Za testo: U mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati 1 kašiku šećera i izmešati. U dublju posudu usuti brašno, dodati rastvoren kvasac, mlaku vodu, 1 kašiku šećera, umešati jogurt, ulje, prašak za pecivo, posoliti i zamesiti...
Sladak kukuruzni hlebSladak kukuruzni hleb
03. sep.
Brašno se proseje sa solju i sodom. Dodaje se mleko, umućeno sa šećerom i uljem. Smesa se dobro promeša. Dobijeno testo se sipa u kalup namazan maslacem i posut brašnom. Peče se 45 minuta u umerenoj rerni, dok se ne...
Nemački sladak hlebNemački sladak hleb
29. okt.
Mleko se zagreva na ringli sa šećerom i solju. Dodaju se dve trećine maslaca i čim smesa provri, sklanja se sa vatre i ostavlja se da se ohladi. Dodaje se kvasac i u porcijama se dodaje brašno. Dodaje se voda i zamesi...
Pita sladak putPita sladak put
13. avgust
Pitu sladak put serviramo sa tečnom čokoladom....
Sladak praznični rolatSladak praznični rolat
06. mart
Izbrazdajte viljuškom u ukrasite po vašem ukusu sladak praznični rolat. Nek vam je slatko!...
Sladak mlečni sosSladak mlečni sos
24. okt.
Prorpžite brašno u rastopljenom maslacu. Sipajte toplo mleko, dodaje malo tople vode i kuvajte na tihoj vatri. Dodajte šećer, vanilu i so. Proešajte dobro i ostavite da se ohladi....
Pileća kari supaPileća kari supa
11. nov.
Isecite piletinu i krompir na komade. Skuvajte ih u vodi sa malo soli. Trebalo bi da vam ostane bujona, ali ne previše. Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri i kratko propržite kari pastu. Odmah sipajte u šerpu sa...
Ukusna kari piletinaUkusna kari piletina
14. januar
U velikom tiganju i zagrijte ulje. Dodajte naseckani luk i dinstajte dok ne porumeni, na srednje laganoj vatri. povremeno promešajte. Kad je luk zlatni dodajte naribani beli luk i đumbir. Promešajte i kuvajte 2 minuta....
Crvena kari piletinaCrvena kari piletina
07. april
Pileći bataci se odvoje od kosti i meso se iseče na krupne parčiće. Luk se iseče na šajbne. U odgovarajuću posudu, u kojoj ćete kuvati jelo, sipate ulje i otavite da se zagreje. Kada je gotovo zapržite luk na kratko...
SladićSladić
18. jul
Sladić ima kratke drške, dužine 5-20 cm, elipsaste ili jajaste. Cvetovi su mu bledoljubičaste boje, u grozdastim cvastima, a plod je u vidu duguljaste pljosnate mahune, dužine 2-3 cm. Sladić cveta tokom juna i jula....
Prženi sladak krompir (batat)Prženi sladak krompir (batat)
09. jun
Operite i oljuštite batat. Isecite kao običan krompir za prženje i posolite. Zagrejte tiganj sa masnoćom - uljem. Ispržite krompir dok ne dobije prijatnu zlatastu preplanulost. Izvadite rešetkastom kašikom u tanjir...
Sladak pirinač sa makomSladak pirinač sa makom
10. maj
Mak stavite u posoljenu vodu da se kuva 10 minuta, zatim dodajte očišćeni i opran pirinač. Kuvajte do kraja, jer i da se malo raskuva, bude ukusniji. Mi smo stavil šećer 5 minuta pre nego što smo sklonili sa vatre...
Sladak hleb od anisaSladak hleb od anisa
19. nov.
Žumanca se umute sa šećerom i sokom od limuna. Dodaje se anis, narendana kora limuna i brašno. Na kraju se stavljaju i belanca umućena u sneg. Testo se sipa u izduženi kalup, namazan maslacem. Peče se oko sat u umerenoj...
Sladak hleb sa šafranomSladak hleb sa šafranom
20. nov.
Žumanca se umute na vodenoj pari sa šećerom, dok ne pobele i ne zgusnu se. Maslac se rastvara u malo tople vode i dodaje se u žumanca zajedno sa mlekom, brašnom, vanilom, solju i šafranom. Na kraju se dodaje i istopljeni...
Sladak pire od kestenaSladak pire od kestena
30. jun
Ako sladak pire postane previše gust, možete ga razblažiti sa još malo mleka. Slatki pire od kestena je odličan prilog mesu ili drugom glavnom jelu....