Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
KariKari je naziv mešavine aromatičnih začina u kombinaciji od 5, 7, 13 začina ili više. Odnosi između začina i njihove količine zavise pre svega od jela koje se priprema sa aromatičnom mešavinom. Najčešći sastojci u kariju...
20. januar
Sladak omletIzgnječimo bananu dok se ne dobije pire.
Dodajemo sve ostale sastojke sa kašikom ulja.
Možemo da umutimo kratko u blenderu da bi bila finija i vazdušastija struktura.
Sa preostalim uljem namažemo tiganj i zagrevamo...
18. nov.
Sladak keškekBulgur/mrvljena pšenica se očisti, opere se u nekoliko voda i natopi se nekoliko sati u vodi ili tokom jedne noći.
Stavlja se šerpa sa dovoljno posoljenom vodom da provri i dodaje se bulgur.
Meša se neprestano dok se...
02. nov.
Sladak majonezU visoku posudu - teglu ili drugu odgovarajuću stavljamo jaje, ulje i sok od limuna.
Počinjemo da pasiramo, držimo štapni mikser prilepljen uz dno posude dok smesa ne počne da postaje gusta i da raste.
Nakon nekoliko...
03. mart
Zašto da jedemo kariKao što znamo, kari je deo indijske kuhinje. Nije slučajno što Indijci žive veoma dugo. Njihova kuhinja i kulutra je puni korisnih biljaka i začina. Iako se koristi u indijskoj kuhinji, kari je deo Južnoazijske kuhinje...
30. mart
Kari šniclaPileće grudi isecite na šnicle srednje debljine. Kod mene je ispalo 2 komada.
Pospite solju i karijem sa obe strane. Ostavite tako na otprilike pola sata.
U jednom tanjiru umutite jaje. U drugi stavite brašno, a u treći...
08. jul
Kari piletinaIzdinstajte u masnoći luk isečen na sitno. Dodajte pileće meso isečeno na parčiće.
Ostavite da se zaprži i promešajte sa krijem pastu od paradajza. Dodajte pileći bujon rastvoren u vodi zajedno sa kiselim mlekom, solju...
04. okt.
Kari krompirKrompir nasecite na polovine. U teflonskom tiganju zapecite seme kumina, piskavice i ljute paprike na 2-3 minuta. Nakon toga ih sameljite u blenderu sa 2 kašike vode, dok ne dobijete glatku smesu.
Maslac istopite u velikom...
06. jul
Murg kariNarendajte luk i propržite ga u maslacu. Nakon oko 2 minuta dodajte malo soli, 2 kašičice karija i narendan paradajz (dobro je da ste ga prethodno oljuštili).
Nakon još dva minuta dodajete i pileće meso, isečeno na manje...
10. jul
Sladak punjeni đevrekZa testo: U mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati 1 kašiku šećera i izmešati. U dublju posudu usuti brašno, dodati rastvoren kvasac, mlaku vodu, 1 kašiku šećera, umešati jogurt, ulje, prašak za pecivo, posoliti i zamesiti...
31. avgust
Sladak kukuruzni hlebBrašno se proseje sa solju i sodom. Dodaje se mleko, umućeno sa šećerom i uljem.
Smesa se dobro promeša. Dobijeno testo se sipa u kalup namazan maslacem i posut brašnom.
Peče se 45 minuta u umerenoj rerni, dok se ne...
03. sep.
Nemački sladak hlebMleko se zagreva na ringli sa šećerom i solju. Dodaju se dve trećine maslaca i čim smesa provri, sklanja se sa vatre i ostavlja se da se ohladi.
Dodaje se kvasac i u porcijama se dodaje brašno. Dodaje se voda i zamesi...
29. okt.
Sladak praznični rolatIzbrazdajte viljuškom u ukrasite po vašem ukusu sladak praznični rolat.
Nek vam je slatko!...
06. mart
Sladak mlečni sosProrpžite brašno u rastopljenom maslacu.
Sipajte toplo mleko, dodaje malo tople vode i kuvajte na tihoj vatri.
Dodajte šećer, vanilu i so.
Proešajte dobro i ostavite da se ohladi....
24. okt.
Pileća kari supaIsecite piletinu i krompir na komade. Skuvajte ih u vodi sa malo soli. Trebalo bi da vam ostane bujona, ali ne previše.
Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri i kratko propržite kari pastu. Odmah sipajte u šerpu sa...
11. nov.
Ukusna kari piletinaU velikom tiganju i zagrijte ulje. Dodajte naseckani luk i dinstajte dok ne porumeni, na srednje laganoj vatri. povremeno promešajte.
Kad je luk zlatni dodajte naribani beli luk i đumbir. Promešajte i kuvajte 2 minuta....
14. januar
Crvena kari piletinaPileći bataci se odvoje od kosti i meso se iseče na krupne parčiće. Luk se iseče na šajbne.
U odgovarajuću posudu, u kojoj ćete kuvati jelo, sipate ulje i otavite da se zagreje.
Kada je gotovo zapržite luk na kratko...
07. april
SladićSladić ima kratke drške, dužine 5-20 cm, elipsaste ili jajaste. Cvetovi su mu bledoljubičaste boje, u grozdastim cvastima, a plod je u vidu duguljaste pljosnate mahune, dužine 2-3 cm.
Sladić cveta tokom juna i jula....
18. jul
Prženi sladak krompir (batat)Operite i oljuštite batat. Isecite kao običan krompir za prženje i posolite.
Zagrejte tiganj sa masnoćom - uljem.
Ispržite krompir dok ne dobije prijatnu zlatastu preplanulost.
Izvadite rešetkastom kašikom u tanjir...
09. jun
Sladak pirinač sa makomMak stavite u posoljenu vodu da se kuva 10 minuta, zatim dodajte očišćeni i opran pirinač.
Kuvajte do kraja, jer i da se malo raskuva, bude ukusniji.
Mi smo stavil šećer 5 minuta pre nego što smo sklonili sa vatre...
10. maj
Sladak hleb od anisaŽumanca se umute sa šećerom i sokom od limuna. Dodaje se anis, narendana kora limuna i brašno.
Na kraju se stavljaju i belanca umućena u sneg. Testo se sipa u izduženi kalup, namazan maslacem.
Peče se oko sat u umerenoj...
19. nov.
Sladak hleb sa šafranomŽumanca se umute na vodenoj pari sa šećerom, dok ne pobele i ne zgusnu se.
Maslac se rastvara u malo tople vode i dodaje se u žumanca zajedno sa mlekom, brašnom, vanilom, solju i šafranom. Na kraju se dodaje i istopljeni...
20. nov.
Sladak pire od kestenaAko sladak pire postane previše gust, možete ga razblažiti sa još malo mleka.
Slatki pire od kestena je odličan prilog mesu ili drugom glavnom jelu....
30. jun