Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Hipoalergene supeMožda ste već primetili da se u većini menija restorana (a trebalo bi da bude u svim) navode i koji mogući alergeni postoje u pojedinim jelima.
To je zato što alergije na hranu pogađaju sve više ljudi. Poznato je...
23. dec.
Supe za konstipacijuGodinama unazad supa je bila obavezni deo ishrane. U današnjim porodicama ona često nije prisutna na meniju. Veliki broj dece nema predstavu o tome šta je supnik, a odrasli su nažalost zaboravili tu vrstu posude.
A supu...
05. maj
Dijetalne zimske supeSvrha svake dijetalne hrane je da poboljša stanje tela. Hipokratova krilata misao da smo ono što jedemo zaista deluje na zdravlje tela. Ovo u potpunosti važi za supe.
Dijetalne supe su preci svake zdrave hrane. Koje...
14. januar
Ukusne tajne pileće supePileća supa je omiljeno jelo ne samo kada smo bolesni. Svi znamo da je najbolje rešenje protiv gripa ukusna pileća supa. Ona deluje kao ubica svih virusa. Ali, osim toga što je korisna i deluje kao lek protiv bolesti...
28. sep.
Kuvani zalogaji od svinjskog mesa sa ukusnim sosom od suve supeOperemo meso i isečemo na zalogaje. Luk ljuštimo i sitno izrendamo. Zalogaje mesa začinimo sa malo unisosa, bibera i soja sos.
Pazimo da ne stavljamo mnogo tečnih sastojaka zato što su slani, a i u magi supi ima soli i...
01. okt.
Najkorisnije jesenje čorbe i supeČorbe i supe su korisna i hranljiva jela i dobro je da redovno budu za našim stolom. Posebno tokom hladnih dana jeseni i zime, kada zagrevaju i leče prehladu.
Najbolja opcija za supu i čorbu je odabir proizvoda koji...
30. okt.
Najbolji začini za čorbe i supeKada pripremate supe ili čorbe i dvoumite se koji začin u koju čorbu da stavite, često paničite, kako ne biste pogrešili. Uopšteno govoreći, nema šanse da se to dogodi ako dodate samo so i biber po ukusu, ali ako imate...
08. feb.
Zašto supe i čorbe ukisnu?Supe i čorbe su ukusna tradicionalna jela, koja su često prisutna na trpezi. Iako je supa (čorba) jelo koje je jednostavno i brzo za pravljenje, ona ipak ima cake na koje treba obratiti pažnju. Najčešće sretan problem je...
17. maj
Koliko vremena se kuvaju supe i čorbe?Supe i čorbe su najpopularniji recepti za dnevni meni. Vrlo su dobre za zdravlje, ne zahtevaju mnogo vremena ili posebne kulinarske veštine.
Najzdravije su bistre supe, koje se pripremaju od povrća, piletine, ribe...
05. avgust
Korisne supe kod gastritisa i bolova u želucuGastritis predstavlja upalu sluzokože želuca i često su njegovi uzroci stres i loša ishrana.
Ako patite od ove bolesti treba da pazite šta jedete, a najbolje je da potpuno promenite ishranu, i da uključite namirnice...
13. jun
U koje supe se ne stavljaju rezanci (Fida)?Rezanci (fida) pripadaju testeninama makaronskog tipa. Stavljaju se u sirovom stanju u razne supe i na taj način ih čine gušćim, kao što to čine pirinač, krompir, krutoni.
U koje supe se dodaju rezanci?
Rezanci se...
10. april
Vrste supa prema njihovoj osnoviSupe mogu da budu podeljene na vruće i hladne, na bistre i one za prelivom, na krem supe i seoske čorbe itd. Međutim, ukoliko želimo da ih podelimo po pitanju njihove osnove one se obično dele na supe od povrća, supe od...
24. feb.
Miso supa - da li je zdrava?Ako jedete u japanskim restoranima, postoji velika verovatnoća da ćete dobiti činiju Miso supe sa ostalim namirnicama. Ova vruća supa je mešavina japanskog bujona, tzv. daši, u kojem se rastvara fermentisana testenina...
11. feb.
O štetnosti suvih supaU sezoni virusa gripa, prehlade, hladnih zimskih dana, topla pileća supa učinila bi čuda. Od nedavno na tržištu postoje gotove instant supe, takozvane suve supe. Ovo je laka i brza opcija za dobijanje potrebnih hranljivih...
31. okt.
Kako se začinjava supaVećina supa koje se spremaju u bugarskoj kuhinji se začinjavaju. Ovaj način začinjavanja može da prikrije male nedostatke supa, kao što su na primer nekvalitetni proizvodi.
Nedostaci začinjavanja su šzo čine supe manje...
04. mart
Svinjske šnicle u krem supi od pečurakaŠnicle izlupati, pa ih malo proprziti sa obe strane (ne soliti ih). U pola litre mlake vode sipati krem supu iz kesice pa staviti da proključa, uz povremeno mešanje.
Polovinu šnicli poređati u vatrostalnu ciniju. Zatim...
12. feb.
1
Koji začini su odgovarajući za supuU različite supe idu različiti začini, koji se slažu sa proizvodima koji se koriste. Ne treba da stavljate sve začine odjednom, možete ih kombinovati po želji.
Supama sa mesom odgovaraju peršun, kurkuma, kari, biber...
27. januar
Kako da postanete Vladar supa i čorbiKažu da supa ili čorba podstiče apetit i priprema želudac za glavno jelo. Supa ili čorba je odlika sporog života - kada kuvaš supu, nemaš kuda da žuriš. Tako i mi, koliko god da nam je brz i opterećen život koji vodimo...
27. feb.
Pileći ajmokacSkuvati supu od piletine, zeleni i na plotni prepečene glavice luka.
Kuvano meso izvaditi iz supe, prohladiti, odstraniti kožu, otkostiti, iscepkati pa umešati u pripremljeni umak.
Ostatak supe procediti i zakuvati po...
06. feb.
Krem supa od cvekle i tikvicaOgulite cveklu i šargarepu i naseckajte je na male kockice.
Stavite ih u vrelu vodu, dodajte karanfiliće i lovorov list i kuvajte dok ne omekša.
Za to vreme naseckajte tikvicu i dodajte je u povrće na kraju kuvanja....
04. april
Zelena supa sa keljom i spanaćemPrvi korak omiljene zelene supe je čišćenje kelja i spanaća. Operemo zeleniše. Oljuštimo luk i sitno iseckamo.
U šerpi ugrevamo ulje i u njemu dinstamo luk i zeleniše, šargarepu isečenu na kockice.
Sipamo vodu oko litar...
09. mart
Domaća vitaminska supaZima i hladno vreme su najveći uzročnici prehlada i gripa. Tokom zime voće i povrće treba obavezno da budu u svakodnevnoj ishrani, ali isto tako i supe. Tople domaće i neverovatno ukusne supe i bujoni treba da budu prisutni...
14. dec.
Pileća čorba sa testeninomSkuvajte pileća leđa i očistite ih od kostiju.
Isecite krompire na kockice, a sve ostalo povrće sitno iseckajte - dinstajte ga u velikoj šerpi sa malo masnoće.
Procedite bujon od kuvanja i sipajte ga u povrće.
Sipajte...
26. okt.
Korenje za pripremu najukusnijih supaU mnogo država, supe su jedino jelo koje se servira ne samo za ručak, nego i za večeru. Tipičan primer toga su borščovi u Rusiji, Ukrajini i Moldaviji, razčičite čorbe u arapskoj kuhinji, pučeroto u Španiji, olla podriga...
19. dec.
1
Supa od sočivaSočivo se skuva i prva voda se baci.
Dodaje se ulje i so. Nakon toga se dodaje i iseckan luk i začini.
Na kraju se stavlja paradajz i završava se sa kuvanjem supe....
26. mart