Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Pljeskavica Probaj mePljeskavica Probaj me
09. nov.
Pljeskavice Meso staviti u šerpu, dodati lovorov list, naliti vodom da ogrezne i staviti da se kuva. Kuvano meso odvojiti od kostiju, samleti na mašini za meso zajedno sa crnim lukom. U samleveno meso dodati jaje,...
Piletina Udaj se za mene (Marry me Chicken)Piletina Udaj se za mene (Marry me Chicken)
27. feb.
Za ovo ukusno pečeno pile operite i osušite pileće batake. Isecite sušeni paradajz na sitno, i beli luk - na sitno. Narendajte parmezan. Dobro začinite pileće batake u soli i biberu. Zagrejte ulje u tiganju na ringli...
Pažnja! Otrov Transglutaminaza u hrani nam slepljuje organePažnja! Otrov Transglutaminaza u hrani nam slepljuje organe
26. jun
Proizvođači prehrambenih proizvoda opisuju transglutaminazu kao revolucionarni novi način za poboljšanje postojećih proizvoda. Prema njima, ona je samo prirodni enzim, koji pomaže vezivanje proteina i ima sposobnost...
Najprostiji lek za visok krvni pritisak i glavoboljuNajprostiji lek za visok krvni pritisak i glavobolju
26. jul
Želim da podelim svoje iskustvo za oslobođenje od glavobolje. Bol je u jednom periodu bio toliko veliki da me je doveo u tešku mutu, imala sam grčeve na moždanim sudovima koji su išli uz mučninu i povrćanje. Jednom me...
Beli luk i voda - vaše spasenje od mnogih bolestiBeli luk i voda - vaše spasenje od mnogih bolesti
02. avgust
Nakon 20 godina mnogih bolesti, moje telo je bukvalno počelo da propada. Imala sam čete umore, noge su mi oticale, imala sam česte mučnine, čak sam jela samo ovsenu kašu sa vodom. Moji saputnici su uvek bili loše zdravstevno...
Sa čim se pravi frape?Sa čim se pravi frape?
21. januar
Istorija grčke kafe Frape (Frappe) Nes kafa Frape (Nescafe Frappe) je izmišljena 1957. godine u Solunu u na Međunarodnom sjamu trgovine gde je Janis Dracis, predstavnik kompanije Nestlé, izložio novi proizvod za decu....
Supa sa crvenim krompirom i bamijomSupa sa crvenim krompirom i bamijom
20. sep.
Isečemo krompir na kocke. Sečemo patlidžan, luk i bamiju na sitno. Stavljamo u šerpu i dolivamo litar-dva vode. Kuvamo, dok me omekšaju i dodajemo začine. Kuvamo još 5 minuta. Serviramo supu toplu sa parčencetom maslaca...
Koliko vremena mleveno meso može stajati u frižideru?Koliko vremena mleveno meso može stajati u frižideru?
14. april
Mleveno meso je namirnica, koja se dobija mlevenjem bilo koje vrste mesa. Možete ga napraviti od svinjetine, teletine, divljači, pa čak i ribe. Najčešće korišćeno mleveno meso je mešavina svinjetine i teletine...
Najpopularnije iz grčke kuhinjeNajpopularnije iz grčke kuhinje
04. dec.
/undefined Grčka kuhinja je mešavina mediteranske i balkanske kuhinje. Upravo u Grčkoj se pojavila prva kulinarska knjiga još pre 330 godina pre nove ere. Grci vole da koriste dosta Feta sira, masline, tikvice...
Brzi i praktični saveti za pravljenje škampaBrzi i praktični saveti za pravljenje škampa
21. mart
Morski plodovi, kao što su škampi, mogu da daju sofisticiran izgled svakoj trpezi, bilo da ima povoda ili ne. Van toga, bogate mineralima i vitaminima ove namirnice su izuzetno korisne za zdravlje čoveka. Srećom...
Moje slatko od jagodaMoje slatko od jagoda
04. jul
Birati zrele ali čvrste jagode, dobro ih oprati i ocediti od vode, odstraniti peteljke. U šerpu za kuvanje slatka sipati red šećera zatim red jagoda, pa posuti sa 10 g vanilin šećera, pa opet kristal šećer i postupak ponavljati...
Sjajne pogačice sa siromSjajne pogačice sa sirom
31. okt.
Za doručak sam danas napravila jedne sjajne pogačice sa sirom. Od dva moja recepta napravila sam jedan, ali pakleno uspešan. Pomešala sam sastojke u dubokoj posudi, a prethodno sam ugasila sodu u kiselom mleku. Brašno...
Zečija supa za decuZečija supa za decu
14. nov.
Uzimamo jednu šerpu i stavljamo zečije meso da provri. Nakon oko sat vremena krčkanja, meso je kuvano i isključujemo ringlu. Vadimo meso i procedimo bujon i ponovo vraćamo u šerpu. Nakon što se me so ohladi, iskidamo...
Špageti sa slaninom, pečurkama i sosom od pavlakeŠpageti sa slaninom, pečurkama i sosom od pavlake
19. maj
Skuvajte špagete u posoljenoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Nakon što su skuvani šprospite suvišnu vodu. Zagrejte ulje u odgovarajućoj posudi i dok je još vruće prelijte njime špagete - tako se neće zelepiti. U...
Školjke sa pirinčem i paprikomŠkoljke sa pirinčem i paprikom
28. nov.
Crni i beli luk se sitno iseckaju i prže na srednjoj vatri dok ne omekšaju u dubokom tiganju ili šerpi. Dodajte seckane paprike. Ako volite ljuto, dodajte seckanu ljutu papriku. Dodajte odmrznute školjke i belo vino...
Severozapadni kohSeverozapadni koh
25. avgust
U posudi mikseom umutimo jaja i šećer. Dodajemo postepeno ulje i nastavimo da mešamo, nakon toga i sveže mleko. Uzimamo drvenu kašiku, kojom ćemo mešati smesu. Dodajemo brašno, zajedno sa praškom za pecivo i nakon toga...
Najpopularniji francuski sireviNajpopularniji francuski sirevi
18. januar
Ima preko 400 vrsta francuskih sireva i zapravo je prilično teško odrediti koji su meu njima najpopularniji. Ako se pitate koje vredi probati, odgovor će biti - svaki, posebno ako ste ljubitelj novih ukusa i mlečnih proizvoda...
Sočan čokoladni kolač bez jajaSočan čokoladni kolač bez jaja
06. dec.
Prašak za pecivo i soda se razmešaju u brašnu. Svi sastojci za čokoladni kolač se pomešaju i mute se mikserom. Smesa se sipa u posudu za pečenje prečnika 30 cm, namazanu uljem i posutu brašnom. Peče se u prethodno...
Bakina čorba od pasuljaBakina čorba od pasulja
05. dec.
Stari pasulj uveče potopimo. Properemo ga i prelivamo hladnom vodom, koliko da ga pokrije. Luk, šargarepu i papriku isečemo na sitne kockcie. Suvu papriku potopimo u malo tople vode. Čim voda u šerpi provri, izbacimo...
Dečije belgijske galeteDečije belgijske galete
24. sep.
Jedan klasičan recept za galete, deca ga obožavaju. Sećam se kad sam bila mala, mama ih je pravila na ovaj način i učila me da sa njima jedem slatko od jagoda (nisam ga mnogo volela), ali galetama nema ništa ravno, za doručak...
Mladi krompir lepeza u rerniMladi krompir lepeza u rerni
31. maj
Prvo dobro operemo krompir, stavljamo ga na dasku i iza njega stavljamo drugi nož počinjemo da sečemo ne stižući do kraja, kada nož udari u drugi, stajemo i tako sve sečemo na tanke lente. Stavljamo u posudu za pečenje...
Pesto sa lanenim semenomPesto sa lanenim semenom
14. januar
Laneno seme se samelje u mlinu za kafu i preliva se sa 100 ml vruće vode u posudi ručnog miksera. Dodaje se skuvana šargarepa, pri čemu se odvaja nekoliko krugova za dekoraciju. Dodaje se ulje, sok od limuna, listovi svežeg...
Ćuftice sa paradajz sosom i konkilie testeninomĆuftice sa paradajz sosom i konkilie testeninom
28. april
Skuvajte testeninu u posoljenoj vodu. Operite je, ohladite i ocedite. Mleveno meso, jaje, začine i prethodno poluskuvan (hladan) pirinač pomešajte i od dobijene smese oblikujte me mnogo velike ćufte. Uvaljajte ih u brašno...
Ljubičasti pasuljLjubičasti pasulj
23. dec.
Ljubičasti pasulj /mucuna prurien/ je egzotična mahuna ljubičaste boje sa mahunama sa mahovinom. Pasulj se gaji u južnim državama SAD-a, Africi, Indiji, kao i u zapadnoj Indiji za stajsko đubrivo i pašu. Koristi se takođe...
Seoska janija sa svinjetinom, prazilukom i šljivamaSeoska janija sa svinjetinom, prazilukom i šljivama
22. feb.
Isecite svinjetinu na zalogaje. Očistite i isecite praziluk na krupno. Zagrejte ulje i zapržite svinjsko meso nekoliko minuta sa svake strane. Začinite solju i biberom po ukusu. Izvadite meso i poređajte ga na dno posude...