Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

TuštTušt
26. jun
Tušt (Portulaca oleracea) predstavlja jednogodišnju travnatu biljku iz porodice Portulacaceae. Poznata je još i kao tušanj, tušnjak i portulak. Ima puzeće, sočno i razgranato stablo koje dostiže visinu do 50 cm. Donji listovi...
Tušt - koristi i kulinarska upotrebaTušt - koristi i kulinarska upotreba
19. okt.
Verdolada je nadimak južnoameričkih fudbalskih klubova sa zeleno-belim šemama u svojim uniformama kao što su kolumbijski Atletiko Nacional i argentiski Ferokaril Oeste. Međutim, ovo je španska reč za imenovanje biljke tušt...
Tušt (tušanj) - šta treba da znamo?Tušt (tušanj) - šta treba da znamo?
18. dec.
Tušt je poznat i pod nazivom tušanj i potiče iz porodice Žednjaka i zapravo je samonikla biljka, ali se kultiviše u nekim zapadnoevropskim zemljama, zelene ili žućkaste boje. U kulinarstvu se koriste mladi izdanci, mesastva...
Tarator sa tuštom i krastavcimaTarator sa tuštom i krastavcima
08. jun
Tarator se priprema na klasičan način, sa razlikom što se ovde dodaje tušt. Krastavci, tušt i beli luk se sitno iseku i dodaju u umućeno kiselo mleko sa začinima i razređeno, ako je potrebno. Dobro se promeša....
Tarator sa tuštomTarator sa tuštom
06. jun
Tušt oprati i naseći listove i stabla. Kiselo mleko umutiti u posudi i dodati vodu, uz mešanje kašikom. Dodati i pasirani beli luk sa solju, pa nakon toga i ulje i naseckanu mirođiju....
Zdrava paradajz salata sa tuštomZdrava paradajz salata sa tuštom
25. jul
Operemo, osušimo i isečemo paradajz u željeni oblik. Operemo dobro tušt i sačuvamo njegove listiće. Rasporedimo ih preko paradajza. Odozgo dodajemo isečene na sitno luk i peršun. Začinjavamo solju i maslinovim uljem...
Salata od cvekle i tuštaSalata od cvekle i tušta
01. april
Cveklu i jabuku krupnije izrendamo. Listove cvekle očistimo od žilica i tanko isečemo. Tušt i mirođiju sitno iseckamo, ja odvajamo deblji deo od drške. Začinimo maslinovim uljem, sokom od limuna i solju po ukusu....
Korovi koji su dobri za konzumacijuKorovi koji su dobri za konzumaciju
16. okt.
Za većinu nas korovi su loše biljke koje treva da budu uklonjenje ili prosto korov. Ali se ispostavlja da su mnogi od njih zapravo dosta hranljivi i zdravi. Oni mogu da se koriste za pripremanje salata i supa i čak za pripremanje...
Pesto od oraha sa tikvicama i belim lukomPesto od oraha sa tikvicama i belim lukom
24. avgust
Tikvica se iseče na parčiće i skuva se. Posle se ocedi i stavlja se u blender. Svi ostali sastojci se dodaju sirovi, samelju se u blenderu ili se pasiraju. Ako nema blendera, treba da se istucaju jedno po jednu u drvenom...
Pesto od tuštaPesto od tušta
22. okt.
Pesto od tušta je odlična alternativa pesta od bosiljka Đenoveze za slučaje kada želimo da naš jelovnik bude raznovrsan. Osim toga, zahvaljujući tuštu obogatićemo naš organizam dragocenim materijama. Iako se kod nas ova...
Zdrava salata od tušta sa mlečnim sosomZdrava salata od tušta sa mlečnim sosom
09. nov.
Operite tušt i otkinite samo listove i krkhe vrhove. Debela stabla bacite, jer su žilavija. Operite i ocedite zelenu salatu, a krastavac oljuštite i isecite na krugove. Pomešajte sve u posudu u začinite maslinovim uljem...
Omlet u prlenciOmlet u prlenci
15. dec.
Upržite mladi beli luk u vrelom maslacu za aromu. Dodajte sitno seckani crni luk, papriku, tušt i nanu. Kada se povrće izdinsta, dodajte dimljenu kobasicu. Umutite 3 jaja i grumen sira, dodajte i njih i omlet je gotov....
Ne mešajte hranu, kako biste duže živeli!Ne mešajte hranu, kako biste duže živeli!
02. mart
Leto je vreme da napunite svoj organizam voćem i povrćem iz bašte ili sa pijace. Sada u izobilju ima paradajza, krastavaca, šargarepe, kupusa, paprika. Oni su blli dugo izloženi suncu i na taj način su se u njima razgradili...
Salata tabule sa kinoomSalata tabule sa kinoom
12. avgust
Jedinstveno ukusna kombinacija sastojaka - indijanska savršena hrana kinoa dodata orijentalnoj tradicionalnoj salati tabule! U malu šerpu stavljamo da provri voda za varivo. U kipuću vodu dodajemo maslinovo ulje i himalajsku...
Krem supa sa tuštomKrem supa sa tuštom
27. dec.
Luk oljuštimo i sitno iseckamo, a šargarepu izrendamo. Stavljamo u šerpu sa malo ugrejaog ulja i pržimo dok ne omekša. Tušt lepo operemo, sitno iseckamo. Dodajemo u luk i šargarepu i dinstamo i njih 3-4 minuta, mešamo...
Hrana koja pomaže zgrušavanju krviHrana koja pomaže zgrušavanju krvi
02. jul
Zgrušavanje krvi - koagulacija je važan proces za ljudski organizam koji štiti naše telo og gubljenja krvi u određenim situacijama. Krv treba da se zgruša za oređeni period vremena - 8-10 minuta, a svako odstupanje od odvih...
Supa od povrća sa kinoomSupa od povrća sa kinoom
09. nov.
Izuzetno zdrava šarena supa od povrća sa čarobnom kinoom! Nakon što voda provri sipamo na sitne kocke isečen krompir, šargarepe isečene na četvrtina i luk na sitno. Operemo kinou i dodajemo je u šerpu. Sipamo ih jedno...
Letnja mlečna supaLetnja mlečna supa
04. feb.
U bokal moćnog blendera/nutribuleta sipamo 300 g kiselog mlea i iseckanu cveklu. Blendamo otprilike pola minute (sa pauzama) dok se ne dobije glatka homogena konzistencija zasićene roze boje. Sipamo ciklama kiselo mleko...
Kada i kako se pije magnezijum?Kada i kako se pije magnezijum?
18. jul
Da bi naše telo funkcionisalo pravilno, ima potrebu za širokim spektrom vitamina i minerala, koji će osigurati rad svih organa i procesa u našem organizmu. Magnezijum, zajedno sa cinkom i manganom, je jedan od glavnih fakrora...
Neobične male pitice sa blitvom i graškomNeobične male pitice sa blitvom i graškom
13. feb.
Sveže nabrane iz bašte grašak, listove blitve, tušt, amarant i peršun operemo. Zeleniš isečemo i pomešamo, a svež grašak očistimo od mahuna (ako nemamo svež grašak možemo da koristimo grašak iz domaće spremljenih tegli ili...
Omega - 3 masne kiselineOmega - 3 masne kiseline
18. maj
Omega-3 masne kiseline su zdrave masti koje imaju svoj udeo u sprečavanju velikog broja zdravstvenih problema, uključujući i kardiovskularna oboljenja, depresiju, astmu i artritis. Omega-3 masne kiseline zajedno sa...
Zelena pita sa bulguromZelena pita sa bulgurom
03. feb.
Za merenje količine sastojaka koristićemo šolju za čaj - 300 ml. Bulgur za posnu pitu može da bude po izboru - ječmeni (kao što je u piti na fotografijama), pšenični ili speltin. Skuvamo ga u vreloj vodi, bez da poklopimo...