Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Ulje kima - koristi i primenaUlje kima - koristi i primena
28. jul
Ulje kima se razređuje u odnosu 1:20 za upotrebu na telu i 1:40 za potrebu na koži lica. Ulje kima umiruje nerve i psihički umor. Pogledajte još koristi ulja kumina....
Razlika između kima i kuminaRazlika između kima i kumina
30. maj
Ponekad slična imena znače potpuno različite stvari i to je posebno važno za kulinarstvo. Iako kim i kumin imaju skoro isti nayiv i iako su oba začini i prilično aromatični (ali na drugačiji način), razlika svakako postoji...
Kulinarska upotreba šafranaKulinarska upotreba šafrana
28. april
Jedno od glavnih pravila upotrebe šafrana je njegova ekonomična upotreba. Njegova jaka aroma zahteva minimalne količine u dodavanju jelima. Neizostavni je začin svim vrstama ribe i morskih plodova....
Praktična upotreba kore pomorandžePraktična upotreba kore pomorandže
14. jun
Pre upotrebe kore od pomorandže u prehrambene svrhe, ne smete zaboraviti da ih potopite u vodu na oko 24 sata....
Kulinarska upotreba pečurke ovčarkeKulinarska upotreba pečurke ovčarke
04. jun
Za razliku od šampinjona i bukovača, na tržištu ćete ređe naići na pečurke ovčarke. Istina je da su one široko rasprostranjene kod nas, a njihova glavna prednost, zajedno sa njihovim odličnim ukusom jesto što one u praksi...
Seme celera - zdravstvena upotrebaSeme celera - zdravstvena upotreba
04. maj
Celer se smatra rođakom peršuna i ima mnogo dokazanih zdravstvenih koristi. Ova povrtna kultura se koristi u različitim jelima u svom svojstvu hrane, tako što svojim specifičnim ukusom dopunjava ukus mnogih jela. Seme...
Kulinarska upotreba Kvark siraKulinarska upotreba Kvark sira
02. maj
Šta je kvark sir? Kvark je meki, sveži sir koji se može praviti od različitih vrsta mleka – od kozjeg, ovčjeg ili mešavine dve vrste mleka. Njegova tekstura se približava teksturi sira rikote. Tokom procesa proizvodnje...
Kulinarska upotreba začina MahlebKulinarska upotreba začina Mahleb
25. okt.
Ovo su bila dve odlične primene upotrebe mahleba u kulinarstvu. Uživajte u njima!...
Upotreba i primena jabukovog brašnaUpotreba i primena jabukovog brašna
26. jun
Osim gorenavedenih načina upotrebe jabukovo brašno može da se koristi i kao dodatak u različitim šejkovima, smutijima, čajevima i drugim zdravim napicima....
Kulinarska upotreba pečurke Mrka trubaKulinarska upotreba pečurke Mrka truba
02. jun
Odličan recept pogodan za upotrebu ove vrste pečurki je priprema pilećih žulijena sa mrkom trubom. Začinite meso po svom ukusu i ispržite ga na malo ulja....
Upotreba majčine dušice u kulinarstvuUpotreba majčine dušice u kulinarstvu
11. avgust
Aromatična majčina dušica ne koristi se samo za pripremu čaja, već ima svoju veliku upotrebnu moć u kuhinjama mnogih zemalja....
Brašno od graška - kulinarska upotrebaBrašno od graška - kulinarska upotreba
04. maj
Kulinarska upotreba brašna od graška Brašno od graška se koristi u različitim jelima - za bolju apsorpciju. Ne apsorbuje masnoće prilikom prženja....
Koristi i upotreba cejlonskog cimetaKoristi i upotreba cejlonskog cimeta
15. dec.
Cejlonski cimet je prirodni antibiotik, začin i pravi se od sušene kore cejlonskog drveta. Prodaje se samleven ili u komadima uvijene kore. Cejlonski cimet je dragocen začin koji vredi para - njegova neponovljiva aroma...
Tušt - koristi i kulinarska upotrebaTušt - koristi i kulinarska upotreba
19. okt.
Kakve kulinarske upotrebe su odgovarajuće kod tušta? Sve mogućnosti za konzumaciju su odgovarajući kod ove biljke. U sirovom stanju se primenjuje u salatama....
Bezglutenski kvasac - suština i upotrebaBezglutenski kvasac - suština i upotreba
20. sep.
Svakodnevno sa svih starna nas obasipaju informacijama povezanim sa glutenom i bezglutenskim režimom, ali mali broj zna zapravo šta je gluten i kakav je njegov uticaj na ljudski organizam. U većini prehrambenih prodavnica...
Koren koprive - koristi i upotrebaKoren koprive - koristi i upotreba
01. sep.
Korisna svojstva koprive poznata su od pamtiveka. Listovi ove jedinstvene biljke sadrže velike količine flavonoida, tanina, karotenoida, vitamina C, proteina i mikroelemenata. Činjenica je da se kopriva obično jede u...
Tajanstvena biljka piskavica - koristi i upotrebaTajanstvena biljka piskavica - koristi i upotreba
02. mart
Upotreba piskavice u narodnoj medicini 4 kašike kašike seckanog semena piskavica preliti sa 0, 6 litara hladne vode, kuvajte ih nekoliko sati na jakoj vatri i odmah procedite....
Selen - lekovita svojstva, upotreba i kontraindikacijeSelen - lekovita svojstva, upotreba i kontraindikacije
29. sep.
Selen, u narodu poznat i kao lesandrina, miloduh, višegodišnja je biljka iz porodice Apiaceae kao i peršun i šargarepa. Zemljom porekla ove biljke se smatra Zapadna Azija. Selen se uglavnom koristi u kulinarstvu...
Ivanjsko cveće - korisna svojstva i upotrebaIvanjsko cveće - korisna svojstva i upotreba
14. maj
Prema staroj tradiciji travari na Ivanjdan idu na planinske livade, ne bi li nabrali čudesne biljke, za koje se smatra da su tog dana u godini najlekovitije i najkorisnije. Sakupljaju se veliki šareni buketi sa strukovima...
Šećer od urme - prednosti i upotrebaŠećer od urme - prednosti i upotreba
10. april
Malo poznat zaslađivač u našoj zemlji i još uvek retko korišćen u kulinarstvu je šećer od urme. To je odlična i zdrava alternativa našem dobro poznatom belom rafinisanom šećeru i smeđem šećeru. Kako se to radi i koje...
Pesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotrebaPesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotreba
16. okt.
Pesto Trapaneze (Pesto Trapanese), takođe poznat kao crveni pesto, je sos italijanske kuhinje koji potiče iz regiona Sicilije u Italiji. Ova vrsta pesta se tradicionalno priprema u Trapaniju, primorskom gradu na severozapadnoj...
Listovi rena - sve koristi i upotrebaListovi rena - sve koristi i upotreba
09. januar
Listovi rena – sve koristi i upotreba: 1. Pomažu da se brže izleči i nosi sa bolestima tako što zasićuju telo brojnim vrednim supstancama. 2. Aktiviraju i normalizuju sistem za varenje....
Brašno od heljde - koristi i upotrebaBrašno od heljde - koristi i upotreba
09. jun
Brašno od heljde se​ pravi od mlevene heljde - biljke poznate po svojim korisnim nutritivnim svojstvima. Zrnca heljde mogu da budu korišćena gotovo na isti način kao i pirinač. Ona je osnovni sastojak u mnogim tradicionalnim...
Brašno od rogača - koristi i upotrebaBrašno od rogača - koristi i upotreba
23. april
Rogač u prahu, nazvan još i brašno od rogača je alternativa kakaa u prahu. Brašno se pravi od sušenih, pečenih mahuna rogača koji se mrve u fini prah. Ovo brašno je slatko i ima jedinstven ukus. Često se koristi kao...
Smeđi šećer Muskovado - koristi i upotrebaSmeđi šećer Muskovado - koristi i upotreba
03. nov.
Čokolada i vrste napitaka sa kafom su veoma zanimljivi ako se kombinuju sa ovim šećerom, a ima i veliku postojanost što ga čini dobrim izborom za kulinarsku upotrebu....