Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Marokanske punjene urmePomešati krem sir sa medom, dodati cimet, bademov ekstrakt i orahe.
Urme zarezati po dužini, izvaditi košticu i napuniti svaku pripremljenim nadevom.
Filovane urme posuti ostatkom seckanih oraha....
12. feb.
UrmeUrme su jedno od najstarijeg voća koje čovek gaji. Plod su urmine palme. Gaje se još od davnina u pustinjama Severne Afrike i Bliskog Istoka, gde su urme jedan od glavnih izvora hrane već hiljadama godina. Postoje i podaci...
21. maj
Urme sa sirom i orasimaUrme zaseći nožem preko sredine i izvaditi košticu.
Plavi sir izdrobiti u krem sir, pa sjediniti dobro viljuškom.
Kašičicom puniti jednu po jednu urmu sa smesom od sira.
Svaku punjenu urmu poklopiti sa polovinama...
20. januar
Kako da osušite urmeSušene urme imaju visoku hranljivu vrednost. Pune su vrednih minerala kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe. Ne treba zaboraviti da imaju i visok sadržaj vitamina A i B. Njihova konzumacija obezbeđuje brzu...
15. dec.
Šećer od urme - prednosti i upotrebaMalo poznat zaslađivač u našoj zemlji i još uvek retko korišćen u kulinarstvu je šećer od urme. To je odlična i zdrava alternativa našem dobro poznatom belom rafinisanom šećeru i smeđem šećeru. Kako se to radi i koje...
10. april
Šta sadrže urme?Urme su slatko tropsko voće palmi. Urme daju tu ukusnu, laganu i slatku notu delikatesa, koju jedemo sa prijatnim osećajem, znajući da je dobra za zdravlje.
Najpoznatije su po tome što su izvor energije koji nadmašuje...
29. mart
Kako se suše urme?Urme su plod palme. Urma je jedno od najstarijih voćki, koje su poznate čoveku. Skoro 4 milenijuma se uzgajaju u pustinjama severne Afrike i bliskog istoka.
Osim što su slatke i mirisne, urme su veoma korisne. U suvim...
15. nov.
Za šta su korisne urme?Urme su plodovi palme, koja raste uglavnom u suvim i tropskim i subtropskim predelima Afrike i Azije. Urme su veoma ukusne, ali i veoma korisne, a kod nas se uglavnom mogu pronaći sušene.
Važno je da kažemo da sušene...
20. feb.
Neverovatno! Tri urme na dan će transformisati vaše teloUrme su među najnepravednije zapostavljenim voćem kod nas. Dok se oslanjamo na citruse, jabuke i kruške, zaboravljamo jedan od najkorisnijih plodova u uopšte. Urme su među najkorisnijim prirodnim namirnicama koje...
11. avgust
Evo zašto treba da pazite na jedenje urmiUrme su verovatno jedna od najslađih namirnica na planeti. Ali čak i one koje se smatraju za jednu od najzdravijih voćki, imaju neželjene efekte. Budući da sadrže visok nivo šećera čovek treba da ograniči njihovu konzumaciju...
28. avgust
Zašto treba pojesti nekoliko urmi pre spavanja?Kada govorimo o suvom voću, odmah pomislimo na urme. One su među najstarijim voćem poznatim čoveku. Skoro 4 hiljade godina u pustinjama severne Afrike i Bliskog istoka beru se plodovi urmene palme, koji posle sušenja postaju...
19. januar
Pogledajte koje je najzdravije voće na planetiSvako voće se odlukuje svojim karakteristimaka samo po sebi, i to je prava vitaminska bomba. Međutim, da li ste znali da među svim voćem sveta, postoji jedno, koje je priznato kao najzdravije voće.
Kod nas, njegova sezona...
24. dec.
Žižula - Kineska urmaŽižula, poznata još i kao jujuba, čičmak i kuneska urma predstavlja drevno voćno drvo, koje, prema iskorijskim podacima, je poznato još pre 6000 godina. Žižula pripada rodu Ziziphus, porodici krkavina. Postoje više od 50...
04. maj
Kakao kuglice sa kokosom i urmamaUrme zalijte vodom i ostavite na sat vremena sa strane. Sameljite bademe. Iscedite urme i izvadite koštice. Možete da koristite i gotove urme bez koštice u kutiji.
Stavite očišćene urme u blender. Dodajte mlevene bademe...
03. nov.
Koliko kalorija ima u urmama?Urme su jedno od voća koje može da vam dan mnogo energije na račun relativno malo kalorija.
Energetska vrednost na 100 grama sušenih urmi je tek 280 kalorija, ali na račun toga dobićete veliku količinu vlakana.
Sušene...
13. dec.
Da li se gojimo od konzumiranja urmi?Na tržištu najčešće možemo pronaći sušene urme u različitim oblicima - sa ili bez koštica. Kao i ostalo suvo voće, tako i urme imaju visok sadržaj kalorija i treba paziti na količine koje se unose u toku dana.
Ako...
11. nov.
Slatki krem sa urmama i tahinijem od lešnikaUrme potopimo na 10 minuta u vodu.
Vadimo koštice. Viljuškom izgnječimo urme da se dobije homogena smesa.
Stavljamo 2 supene kašike tahinija od lešnika. Dobro promešamo.
Stavljamo u posudice i odozgo stavljamo nekoliko...
17. okt.
Banana mafini sa urmamaPrvo isečemo urme. Nakon toga izgnječimo i bananu.
Zajedno sa ostalim sastojcima dodajemo u urme.
Gotovu smesu sipamo u kalupe za mafine i pečemo oko 20-30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni....
01. okt.
2
Kolačići od spelte sa urmama i belom čokoladomNatopite urme u posudi sa vodom.
Promešajte kiselo mleko sa jajetom i maslacem.
Dodajte brašno od spelte, sodu, prašak za pecivo, vanilin šećer i kakao, dobro promešajte.
Ocedite urme i isecite ih na male parčiće...
02. jul
Pločice sa urmama i bademimaUrme blendirajte sa vodom dok se ne dobije pasta.
Bademe isecite na sitno i dodajte u urme zajedno sa ostalim proizvodima.
Dobijenu smesu rasporedite u pleh na papir za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni...
06. januar
Bombone sa urmama, orasima i lešnicimaPotopite urme u posudu sa vrelom vodom.
Izgnječite zrna kakaa u avanu.
Stavite u multipraktik suve kajsije, potopljene urme, orahe, pistaće, lešnike i mlvevena zrna kakaa.
Pasirajte i rukama oblikujte loptice od...
02. januar
Čoko bombone sa urmamaPrvo sameljite urme u blenderu (ako je potrebno dodajte malo vode).
Sipajte ih u posudu.
Istopite čokoladu na pari i dodajte je u urme zajedno sa drugim sastojcima.
Promešajte dobro dok ne dobijete homogenu smesu...
27. april
Mafini od bundeve sa urmama i čokoladomUmutimo jaja i izgnječimo pečenu bundevu.
Isečemo urme, orahe i čokoladu na parčiće, pomešamo sve sastojke u posudi i promešamo dobro.
Pekmez od urme je veoma dobar zaslađivač.
Dobijenu smesu raspoređujemo u kalupe...
02. mart
Tradicionalni recepti iz izraelske kuhinje za Šavut (Shavuot)Pogledano sa čisto dokumentalnog stanovišta, država Izrael postoji tek od 1948. godine nakon što ju je kao takvu priznala Organizacija Ujedinjenih nacija. Međutim, bez mešanja ni u kakve istorijske rasprave, činjenice upućuju...
26. jul
Kako se pravi mleko od heljde?Heljda je izuzetno korisna. Ako želite da napravite mleko od nje, ali ne znate tačno kako da to uradite, čitajte dalje i saznaćete.
Kako napraviti mleko od heljde
Recept za mleko od heljde je sledeći:
Proizvodi koji...
06. feb.