Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Marokanske punjene urmeMarokanske punjene urme
12. feb.
Pomešati krem sir sa medom, dodati cimet, bademov ekstrakt i orahe. Urme zarezati po dužini, izvaditi košticu i napuniti svaku pripremljenim nadevom. Filovane urme posuti ostatkom seckanih oraha....
UrmeUrme
21. maj
Urme su jedno od najstarijeg voća koje čovek gaji. Plod su urmine palme. Gaje se još od davnina u pustinjama Severne Afrike i Bliskog Istoka, gde su urme jedan od glavnih izvora hrane već hiljadama godina. Postoje i podaci...
Urme sa sirom i orasimaUrme sa sirom i orasima
20. januar
Urme zaseći nožem preko sredine i izvaditi košticu. Plavi sir izdrobiti u krem sir, pa sjediniti dobro viljuškom. Kašičicom puniti jednu po jednu urmu sa smesom od sira. Svaku punjenu urmu poklopiti sa polovinama...
Kako da osušite urmeKako da osušite urme
15. dec.
Sušene urme imaju visoku hranljivu vrednost. Pune su vrednih minerala kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe. Ne treba zaboraviti da imaju i visok sadržaj vitamina A i B. Njihova konzumacija obezbeđuje brzu...
Šećer od urme - prednosti i upotrebaŠećer od urme - prednosti i upotreba
10. april
Malo poznat zaslađivač u našoj zemlji i još uvek retko korišćen u kulinarstvu je šećer od urme. To je odlična i zdrava alternativa našem dobro poznatom belom rafinisanom šećeru i smeđem šećeru. Kako se to radi i koje...
Šta sadrže urme?Šta sadrže urme?
29. mart
Urme su slatko tropsko voće palmi. Urme daju tu ukusnu, laganu i slatku notu delikatesa, koju jedemo sa prijatnim osećajem, znajući da je dobra za zdravlje. Najpoznatije su po tome što su izvor energije koji nadmašuje...
Kako se suše urme?Kako se suše urme?
15. nov.
Urme su plod palme. Urma je jedno od najstarijih voćki, koje su poznate čoveku. Skoro 4 milenijuma se uzgajaju u pustinjama severne Afrike i bliskog istoka. Osim što su slatke i mirisne, urme su veoma korisne. U suvim...
Za šta su korisne urme?Za šta su korisne urme?
20. feb.
Urme su plodovi palme, koja raste uglavnom u suvim i tropskim i subtropskim predelima Afrike i Azije. Urme su veoma ukusne, ali i veoma korisne, a kod nas se uglavnom mogu pronaći sušene. Važno je da kažemo da sušene...
Neverovatno! Tri urme na dan će transformisati vaše teloNeverovatno! Tri urme na dan će transformisati vaše telo
11. avgust
Urme su među najnepravednije zapostavljenim voćem kod nas. Dok se oslanjamo na citruse, jabuke i kruške, zaboravljamo jedan od najkorisnijih plodova u uopšte. Urme su među najkorisnijim prirodnim namirnicama koje...
Evo zašto treba da pazite na jedenje urmiEvo zašto treba da pazite na jedenje urmi
28. avgust
Urme su verovatno jedna od najslađih namirnica na planeti. Ali čak i one koje se smatraju za jednu od najzdravijih voćki, imaju neželjene efekte. Budući da sadrže visok nivo šećera čovek treba da ograniči njihovu konzumaciju...
Zašto treba pojesti nekoliko urmi pre spavanja?Zašto treba pojesti nekoliko urmi pre spavanja?
19. januar
Kada govorimo o suvom voću, odmah pomislimo na urme. One su među najstarijim voćem poznatim čoveku. Skoro 4 hiljade godina u pustinjama severne Afrike i Bliskog istoka beru se plodovi urmene palme, koji posle sušenja postaju...
Pogledajte koje je najzdravije voće na planetiPogledajte koje je najzdravije voće na planeti
24. dec.
Svako voće se odlukuje svojim karakteristimaka samo po sebi, i to je prava vitaminska bomba. Međutim, da li ste znali da među svim voćem sveta, postoji jedno, koje je priznato kao najzdravije voće. Kod nas, njegova sezona...
Žižula - Kineska urmaŽižula - Kineska urma
04. maj
Žižula, poznata još i kao jujuba, čičmak i kuneska urma predstavlja drevno voćno drvo, koje, prema iskorijskim podacima, je poznato još pre 6000 godina. Žižula pripada rodu Ziziphus, porodici krkavina. Postoje više od 50...
Kakao kuglice sa kokosom i urmamaKakao kuglice sa kokosom i urmama
03. nov.
Urme zalijte vodom i ostavite na sat vremena sa strane. Sameljite bademe. Iscedite urme i izvadite koštice. Možete da koristite i gotove urme bez koštice u kutiji. Stavite očišćene urme u blender. Dodajte mlevene bademe...
Koliko kalorija ima u urmama?Koliko kalorija ima u urmama?
13. dec.
Urme su jedno od voća koje može da vam dan mnogo energije na račun relativno malo kalorija. Energetska vrednost na 100 grama sušenih urmi je tek 280 kalorija, ali na račun toga dobićete veliku količinu vlakana. Sušene...
Da li se gojimo od konzumiranja urmi?Da li se gojimo od konzumiranja urmi?
11. nov.
Na tržištu najčešće možemo pronaći sušene urme u različitim oblicima - sa ili bez koštica. Kao i ostalo suvo voće, tako i urme imaju visok sadržaj kalorija i treba paziti na količine koje se unose u toku dana. Ako...
Slatki krem sa urmama i tahinijem od lešnikaSlatki krem sa urmama i tahinijem od lešnika
17. okt.
Urme potopimo na 10 minuta u vodu. Vadimo koštice. Viljuškom izgnječimo urme da se dobije homogena smesa. Stavljamo 2 supene kašike tahinija od lešnika. Dobro promešamo. Stavljamo u posudice i odozgo stavljamo nekoliko...
Banana mafini sa urmamaBanana mafini sa urmama
01. okt.
2
Prvo isečemo urme. Nakon toga izgnječimo i bananu. Zajedno sa ostalim sastojcima dodajemo u urme. Gotovu smesu sipamo u kalupe za mafine i pečemo oko 20-30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni....
Kolačići od spelte sa urmama i belom čokoladomKolačići od spelte sa urmama i belom čokoladom
02. jul
Natopite urme u posudi sa vodom. Promešajte kiselo mleko sa jajetom i maslacem. Dodajte brašno od spelte, sodu, prašak za pecivo, vanilin šećer i kakao, dobro promešajte. Ocedite urme i isecite ih na male parčiće...
Pločice sa urmama i bademimaPločice sa urmama i bademima
06. januar
Urme blendirajte sa vodom dok se ne dobije pasta. Bademe isecite na sitno i dodajte u urme zajedno sa ostalim proizvodima. Dobijenu smesu rasporedite u pleh na papir za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni...
Bombone sa urmama, orasima i lešnicimaBombone sa urmama, orasima i lešnicima
02. januar
Potopite urme u posudu sa vrelom vodom. Izgnječite zrna kakaa u avanu. Stavite u multipraktik suve kajsije, potopljene urme, orahe, pistaće, lešnike i mlvevena zrna kakaa. Pasirajte i rukama oblikujte loptice od...
Čoko bombone sa urmamaČoko bombone sa urmama
27. april
Prvo sameljite urme u blenderu (ako je potrebno dodajte malo vode). Sipajte ih u posudu. Istopite čokoladu na pari i dodajte je u urme zajedno sa drugim sastojcima. Promešajte dobro dok ne dobijete homogenu smesu...
Mafini od bundeve sa urmama i čokoladomMafini od bundeve sa urmama i čokoladom
02. mart
Umutimo jaja i izgnječimo pečenu bundevu. Isečemo urme, orahe i čokoladu na parčiće, pomešamo sve sastojke u posudi i promešamo dobro. Pekmez od urme je veoma dobar zaslađivač. Dobijenu smesu raspoređujemo u kalupe...
Tradicionalni recepti iz izraelske kuhinje za Šavut (Shavuot)Tradicionalni recepti iz izraelske kuhinje za Šavut (Shavuot)
26. jul
Pogledano sa čisto dokumentalnog stanovišta, država Izrael postoji tek od 1948. godine nakon što ju je kao takvu priznala Organizacija Ujedinjenih nacija. Međutim, bez mešanja ni u kakve istorijske rasprave, činjenice upućuju...
Kako se pravi mleko od heljde?Kako se pravi mleko od heljde?
06. feb.
Heljda je izuzetno korisna. Ako želite da napravite mleko od nje, ali ne znate tačno kako da to uradite, čitajte dalje i saznaćete. Kako napraviti mleko od heljde Recept za mleko od heljde je sledeći: Proizvodi koji...