Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Vilar BlanServiranje Vilar blana
Vilar blan treba da se servira blago ohlađen - na temperaturi od 8 do 10 stepeni celzijusa. NI u kom slučaju u njega ne treba da se dodaje led, jer će to uništiti njegov specifičan ukus....
11. okt.
Šenin BlanŠenin blan (Chenin blanc) je stara sorta grožđa, koja vodi poreklo iz Francuske, dolina reke Loare. Prvi put je Šenin blan pomenut u dokumetima daleke 845. godine. Postoji nekoliko vrsta ovog vina, a sama sorta je poznata...
20. feb.
Pino BlanPino blan /Ponot blanc/ je stara bela sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Ova sorta je poreklom iz Francuske, ali se gaji u Češkoj, Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj, Italiji, Švajcarkoj, Južnoj Africi, SAD, Kanadi...
13. feb.
Vidal BlanVidal blan /Vidal blanc/ je bela hibridna sorta grožđa, koja se koristi za proizvodnju vina. Vidal blan je selektovao francuski selekcionar Žan Luj Vidal još 30 - tih godina prošlog veka, tako što je ukrstio sorte Juni...
04. januar
Sovinjon blanSovinjon blan (Sauvignon Blanc) je bela vinska sorta grožđa, koja potiče iz regije Bordo u Francuskoj. To je druga najrasprostranjenija francuska bela sorta grožđa posle Šardonea. Danas je najrasprostranjenija u srednjem...
11. okt.
Francuski pileći frikase sa Sovinjon blan vinomOvaj francuski pileći frikase se sprema u kremastom sosu od belog vina, koji piletinu čini nežnom i bogatom po ukusu.
Pileći frikase bukvalno znači isečeno i prženo pile - a ono što se dodaje u piletinu u potpunosti zavisi...
14. mart
Jun blan (Trebiano)Jun blan je popularna vrsta grožđa koja se koristi aktivno u proizvodnji svežih visoko kvalitetnih vina. Gaji se značajno u Italiji gde je poznat pod imenom Trebbiano. Rasprostranjen je takođe u Francuskoj gde se naziva...
04. okt.
Najpopularnije sorte belog vinaNajčešće ste čuli reči suvo, slatko, blago, voćno ili osvežavajuće kao opis belog vina.
Možda želite da popunite svoju kolekciju belog vina ili ste početniku svetu vina.
Upoznajte se sa spiskom, koji smo vam pripremili...
04. jul
Temperatura serviranja vinaServiranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus.
Temperatura serviranja...
16. jun
Paradajz punjen tikvicama i musom od siraIsečemo tikvice na šajbne i zaprimo ih u tiganju sa malo maslinovog ulja.
Pomešamo dve vrste sira u posudu, dolivajući malo maslinovog ulja i izgnječimo ih viljuškom.
Na kraju dodajemo sitno isečenu mirođiju i promešamo...
23. avgust
Belo VinoSvaki somelijer u svetu zna osnovno pravilo - meso se uvek služi sa crnim vinom, a riba - sa belim. Ovo pravilo je čak i naučno dokazano pre izvesnog vremena, kada su japanski naučnici potvrdili istinitost. Oni su mesecima...
15. sep.
Najpoznatije sorte belog grožđaJedna od prvih biljnih kultura koju čovek počinje da uzgaja još u najranijoj drevnosti je vinova loza. Tako se pojavljuju dve osnovne vrste grožđa - belo i crno, kultivišu se i različite sorte belog i crnog grožđa.
Danas...
16. april
Najpopularniji sirevi na svetuSir je jedna od najstarijih namirnica koja je zadržala svoju ulogu u ljudskoj ishrani i danas je sastavni deo trpeze svakog čoveka.
U egipatskim grobnicama pronađeni su ostaci sira stari preko 4 hiljade godina. Legenda...
15. mart
Gazirano vinoGazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino.
Gazirano...
06. mart
Koje vino se poklanja?Vino je klasično piće poznato od antičkih vremena i povezano sa vojnim podvizima i verskim ritualima. Smatra se pićem bogova, vino čuva i prenosi svoju vrednost tokom vremena.
Zbog svoje sofisticirane prirode, vino je...
26. nov.
Koja alkoholna pića idu uz morske plodove?Možda vaš um automatski pomisli na belo vino kada su u pitanju morski plodovi, ali život je prekratak da biste se ograničili samo na to.
I alkoholna i bezalkoholna pića pružaju uzbudljivo i novo iskustvo za poboljšanje...
03. jun
Jednostavni pica rolati sa šparglama i sosom od pavlake i pečurakaProšlog vikenda sam napravila novi recept ili bar novi recept po mojim standardima.
Ovaj ukusni recept za piletinu sa sosom možete napraviti za manje od 30 minuta.
Možemo servirati sa domaćom testeninom ili belim pirinčem...
17. nov.
Kako da kuvamo kestenje?Kestenje se široko koristi u kulinarstvu. On sadrži dva puta više skroba nego krompir i daje brz osećaj sitosti, zbog toga se koristi posebno u Južnoj Evropi i u mnogim azijskim državama, kao što su Kina i Japan.
Ima...
04. jun
Francuski sos sa maslacem i škampimaZa ovaj recept za francuski sos sa maslacem i škampima dobro je da se usaglasite sa nekim stvarima pri pripremi, a posebno kvalitetom škampa, vina i začina.
Spremanje je jednostavno! Najviše volim sveže mleveni biber za...
10. jun
Koje je vino jače?Vino ne spada u jaka alkoholna pića, ali ako treba da budemo iskreni, nije ni sasvim slabo. Procenat alkohola u vinu može da se kreće od 5,5% do čitavih 23%.
Sadržaj alkohola u vinu ne određuje samo vrsta grožđa od koga...
24. januar
Iverak u rerni sa komoračem i krompiromIverak je izuzetno ukusna riba, a spremljena u rerni je najjednostavniji način da uživamo u njoj.
Ako je do sada niste probali u kombinaciji sa komoračem, pozivam vas da to učinite - ukus pečenog iverka je sjajan!...
22. okt.
EmentalerEmentaler, poznat i kao Emental, predstavlja tradicionalni švajcarski sir, koji se proizvodi u oblasti reke Eme, u kantonu Bern. Upravo je odatle ovaj sir i dobio naziv. Ime Ementaler nije zaštićeno kao proizvod, pa se...
02. avgust
AligoteAligote je bela vinska sorta grožđa, koja dolazi iz Burgundije, Francuske. Gaji se više od 300 godina, a osim u Francuskoj, može se naći i u Istočnoj Evropi - Moldaviji, Rusiji, Urajini, Gruziji, Rumuniji i Bugarskoj. Poznato...
04. dec.
OslićOslić predstavlja dugu tanku ribu vretenastog oblika, sa bodljikavim perajima na leđima, istaknutim očima, čija je donja čeljust dosta izražena. Glava i leđa oslića imaju čelično sivu boju, a stomačni deo ove ribe je srebrno-bele...
07. avgust
KarinjanKarinjan (Carignan) je crna sorta grožđa, koja dolazi iz Španije. Karinjan je dobio naziv po regiji, u kojoj se i gaji - Karinjena, provincija Aragon. Ova sorta je dosta rasprostranjena i u delovima Sardinije i u Laciju...
06. mart