Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Vino MarsalaEksperti smatraju da marsala podseća na šeri. Kada se ostavi da odleži, ono dobija još bolji ukus, koji prijatno može iznenaditi sako nepce.
Vrste marsala vina
Postoje različite vrste marsale....
16. feb.
Pile Marsala (Originalni recept iz Marsale)U tiganj se sipaju pečurke i odmah se preliju vinom Marsala. Ostavljaju se da se izdinstaju oko 4-5 minuta.
4. Pileće grudi se vraćaju u tiganj i okreću se neprestano u masnoći - oko 15 minuta....
28. avgust
Vino„Flaša vina sadrži više filozofije od svih knjiga na svetu."
Ova misao Luja Pastera nas tera da se zapitamo da li je moguće u potpunosti razumeti i spoznati prirodu vina ili nas ovo božansko piće sa svakim gutljajem...
01. april
Teleći medaljoni sa Marsala vinomOdmah se dodaje vino, može da se flambira, luk i bosiljak. Jelo se ostavlja da se krčka oko 5 minuta bez poklopca.
4. Na kraju se dodaju pečurke i kuva se oko 3-4 minuta....
21. sep.
Belo VinoSvaki somelijer u svetu zna osnovno pravilo - meso se uvek služi sa crnim vinom, a riba - sa belim. Ovo pravilo je čak i naučno dokazano pre izvesnog vremena, kada su japanski naučnici potvrdili istinitost. Oni su mesecima...
15. sep.
Porto VinoPorto vino predstavlja portugalsko desertno vino koje ima tamnozlatnu boju i prijatan ukus. Porto se proizvodi u severoistočnom delu Portugalije, u dolici reke Douro.
Iako se porto smatra da je nastalo po uzoru na...
21. avgust
Crno VinoVeć je i činjenica - crno vino je korisnije od belog vina, tvrde naučnici svetskih instituta. Oni savetuju stabilnu i redovnu upotrebu crnog vina, naravno u umerenim količinama.
Vino je verovatno najstariji alkoholni...
30. jun
Zmijsko vinoZmijsko vino je egzotično alkoholno piće. Ono se u odnosu na druga pića izdvaja po tome što se u flaši sa njim nalazi cela otrovna zmija. Ovo neobično vino dolazi iz Azije, tačnije iz Vijetnama.
Druge zemlje, gde...
02. april
Gazirano vinoGazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino.
Gazirano...
06. mart
Vino MadeiraMadeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, prekoputa zapadnih delova Afrike.
Jako sunce i geografski položaj su odličan preduslov za razvoj loze...
12. feb.
Vino MalagaVino Malaga je popularno likersko vino, koje je tipično za teritoriju Španije. Pravi se u oblasti istoimenog grada Malaga, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina. Ova oblast Španije ima blagu klimu...
04. dec.
Šnicle u Marsala vinu i klekiDodajte vino, ruzmarin, pečurke zajedno sa 3 supene kašike vode, u kojoj su bile potopljene, beli luk i plodove kleke i preostalo sirće.
Ostavite da vri 3 minuta dok ne omekša.
Začinite solju i biberom....
09. avgust
Jabukovo vinoNakon fermentacije se dobija vino sa 11 gradi alkoholnog sadržaja.
Na kraju fermentacije vino se sipa u flaše. Ako ne dodate šećer u jabukovo vino, ono će biti kratkotrajno i slabo....
05. jun
Kuvano vinoNasecite pomorandže i limun na tanke kolutove i zajedno sa ostalim namirnicama promešajte sve u dubokoj šerpi. Prokuvajte smesu i odmah je sklonite sa vatre.
Ostavite posudu sa napitkom na toplom mestu oko pola sata, dok...
12. okt.
Letnje vinoSipamo vino i dolivamo fantu.
U sve to dodajemo 1 supenu kašiku martinija.
Promešamo dobro i serviramo....
09. april
Kuvano crno vinoU čajnik se sipa vino, dodaje se šećer, karamfilić, cimet i limunova kora.
Ugreva se jako....
24. maj
Vino od aronijeNakon fermentacije, vino aronije će postati bistrije. Naliti ga u flaše, zatvoriti ih i čuvati na tamnom i hladnom mestu....
03. jun
1
Domaće crno vinoObično vino fermetiše za oko deset dana na 15-20 stepeni. Svaki dan se meša, dok se ne staloži potpuno.
Nakon fermentacije dobro je do nedelju dana da se natoči vino....
02. jun
Predjelo za vinoSir isečemo na kriške. Svaku stavljamo na aluminijumsku foliju.
Odozgo posipamo prethodno smrvljenim orasima, 1 supenom kašikom meda i malo bosiljka.
Uvijamo u foliju i dobro pečemo u ugrejanoj rerni na 8-10 minuta....
21. mart
Vino od smokviSmokve se seku na veoma sitne parčiće i sipaju se u veliku posudu zapremine 8 litara, po mogućstvu stakleni balon.
Šećer i voda se kuvaju dok se kristalčići potpuno ne rastvore i nakon toga se ostavljaju na ringli još...
09. okt.
2
Domaće belo vinoKad i tiha fermentacija prođe belo vino se ostavlja na 3 nedelje da se izbistri. Na kraju se vino ovaja od mulja, da ne prokisne i da se ne pokvari....
09. avgust
Kuvano vino - GlühweinU velikoj šerpi pomešajte vino sa vodom, šećerom, cimetom, karanfilićem i kriškama pomorandže.
Pre nego što provri skinite sa vatre i ostavite poklopljeno na 10-15 minuta. Procedite i dodajte konja....
20. maj
Vino od maslačkaKada je vino gotovo, čuvajte ga u dobro zatvorenim flašama.
Vremenom će se tečnost izbistriti i postaće lagano prozirna.
Možete vino da čuvate i u velikom staklenom balonu....
16. feb.