Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koliko soli se stavlja u turšiju?Od toga zavisi ne samo jedinstveni ukus turšije, već i pravilan tok procesa vrenja (fermentacije), kao i rok trajanja gotove turšije....
19. avgust
Koje su koristi od smeđeg šećera?U procesu rafinisanja belog šećera učestvuju i procesu kao što je vrenje, izbeljivanje, obrada sa fosfornom i mravljom kiselinom, sumpor dioksid, kuvano mleko, drveni ugalj i kalcijum karbonat....
23. dec.
Kako se blanšira krompirBlanširanje ne treba da traje više od 1-2 minuta od ponovnog vrenja vode, pritom što ranije provri voda nakon potapanja namirnica, to bolje. Ako odstoji više namirnice će se skuvati....
11. maj
Palenta sa spanaćemZagrejati vodu do vrenja, dodati mesnu kocku, sipati u mlazu palentu i kuvati je mešajući žicom dok se ne zgusne.
Skloniti sa ringle i umešati pavlaku....
01. april
Kuvana rakijaKad rakija dođe do stepena vrenja, skidamo posudu sa vatre i poklopimo na nekoliko minuta.
Nakon toga sipamo u male čaše i pijemo toplu....
11. januar
Neodoljiv čokoladni kolačUgrejte pavlaku do samog vrenja.
Skinite tiganj i dodajte iseckanu čokoladu. Ostavite da se rastopi, dobro promešajte i prelijte kolač....
22. avgust
Džem od suvih šljivaKuvajte na blagoj vatri, do vrenja. NE ZAGREVAJTE DO VRENJA DOK SE SAV ŠEĆER NE OTOPI POTPUNO....
03. nov.
1
Pirinač sa bademom i suvim grožđemUmešati pirinač, dodati ostale predviđene sastojke, osim peršuna i dovesti do vrenja.
Kuvati oko 20 minuta da pirinač omekša. Doterati ukus....
03. feb.
Salata od jaja i mladog lukaJaja staviti u hladnu vodu, kuvati 10 minuta od početka vrenja, staviti pod hladnu vodu, oljuštiti i sitno iseći.
Mladi luk očistiti, oprati i iseckati na sitnije kolutiće.
Beli luk iseći što sitnije....
13. feb.
Sutlijaš bez šećeraMešajte s vremena na vrene, nakon toga dodajte tečni zaslađivač i mleko.
Mešajte i probajte, ako je potrebno dodajte još zaslađivača....
05. jul
Bruskete sa rikotom i jagodamaZagrejati do vrenja i na umerenoj vatri redukovati na pola količine. Preručiti u staklenu teglicu i ostaviti da se ohladi.
U međuvremenu, iseći baget na šnite i grilovati ih par minuta, do zlatno smeđe boje....
18. maj
Pravila za konzervisanje u teglamaZa kompot od višanja, trešanja, kajsija, jagoda i breskvi 15 minuta je potpuno dovoljno za konzervisanje, dok računate vreme od početka vrenja....
24. avgust
Prženi prokelj i slanina sa palentomU odgovarajuću posudu naliti 5 šolja vode, dodati malo maslinovog ulja i mesnu kocku i zagrevati do vrenja....
08. feb.
Zimska salata sa patlidžanomDobijenom smesom punimo tegle, koje kasnije sterilizujemo 10 minuta nakon vrenja....
15. feb.
Pšenične mekinjeZanimljivo je da se pšenične mekinje ne rastvaraju u vodi, što znači da one korz sistem aza vrenje prolaze nepromenjene....
03. jul
Jednostavan krem sa želatinomOtopite želatin bez vrenja u posudi na pari na ringli. Nakon toga u tankom mlazu sipajte kiselom mleku i promešajte.
U čaše sa deset ili činijice na dno stavite malo voća po izboru i prelijte kremom....
24. sep.
Krem supa od graška sa dimljenom skušomU duboku posudu stavite vodu sa sirćetom da se ugreje, tik do temperature vrenja i u njoj poširajte jaje. Gledajte da ostane rovito.
Servirajte krem supu tako što je ukrasite sa 2 parčeta ribe i poširanim jajetom....
14. maj
Prozračno slatko od jagoda, tri puta skuvanoPri prvom vrenju sklanjamo penu, pri trećem, kada pronamo u tanjiriću gustinu, dodajemo 1/2 kašičice limontusa....
16. jul
Džem od jagoda sa stevijom i kokosovim uljemPovremeno mešajte i skidajte penu koja nastaje od vrenja.
Kuvajte jagode pola sata, pa im nakon toga naspite kokosovo ulje. Kuvajte još 5 minuta....
07. jun
Pileće meso u sosu od šampinjonaKuvati sve zajedno do vrenja.
Ubaciti meso i smanjiti temperaturu na minimum. Kuvati sve zajedno još 30 minuta, a potom skloniti sa vatre i poslužiti.
Prijatno uz pileće meso u sosu od šampinjona!...
03. januar
Riblji fileti i povrće iz rerneKrompir isečen na kocke, kuvati u posoljenoj vodi, 5 minuta od početka vrenja....
12. april
Natrijum BenzoatOtporan je na vrenje, a temperatura topljenja mu je 300 stepeni. Natrijum benzoat se može dobiti hemijskim putem, a u prirodnom obliku se može naći u suvom grožđu i borovnici....
06. sep.
Preliveni kolač sa šargarepom i orasimaOd početka vrenja ostaviti da kuva, na srednjoj vatri, oko 10 minuta.
Pred kraj dodati sok i kolutove limuna.
Ohladiti.
Rernu zagrejati na 180°C....
09. feb.
Džem od celih jagoda sa bagremovim medomSkidati sa jagoda penu koji nastaje vrenjem.
Želatin staviti u jednu posudu sa navedenom količinom vode i ostaviti da nabubri desetak minuta....
05. jun