Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Koliko soli se stavlja u turšiju?Koliko soli se stavlja u turšiju?
19. avgust
Od toga zavisi ne samo jedinstveni ukus turšije, već i pravilan tok procesa vrenja (fermentacije), kao i rok trajanja gotove turšije....
Koje su koristi od smeđeg šećera?Koje su koristi od smeđeg šećera?
23. dec.
U procesu rafinisanja belog šećera učestvuju i procesu kao što je vrenje, izbeljivanje, obrada sa fosfornom i mravljom kiselinom, sumpor dioksid, kuvano mleko, drveni ugalj i kalcijum karbonat....
Kako se blanšira krompirKako se blanšira krompir
11. maj
Blanširanje ne treba da traje više od 1-2 minuta od ponovnog vrenja vode, pritom što ranije provri voda nakon potapanja namirnica, to bolje. Ako odstoji više namirnice će se skuvati....
Palenta sa spanaćemPalenta sa spanaćem
01. april
Zagrejati vodu do vrenja, dodati mesnu kocku, sipati u mlazu palentu i kuvati je mešajući žicom dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i umešati pavlaku....
Kuvana rakijaKuvana rakija
11. januar
Kad rakija dođe do stepena vrenja, skidamo posudu sa vatre i poklopimo na nekoliko minuta. Nakon toga sipamo u male čaše i pijemo toplu....
Neodoljiv čokoladni kolačNeodoljiv čokoladni kolač
22. avgust
Ugrejte pavlaku do samog vrenja. Skinite tiganj i dodajte iseckanu čokoladu. Ostavite da se rastopi, dobro promešajte i prelijte kolač....
Džem od suvih šljivaDžem od suvih šljiva
03. nov.
1
Kuvajte na blagoj vatri, do vrenja. NE ZAGREVAJTE DO VRENJA DOK SE SAV ŠEĆER NE OTOPI POTPUNO....
Pirinač sa bademom i suvim grožđemPirinač sa bademom i suvim grožđem
03. feb.
Umešati pirinač, dodati ostale predviđene sastojke, osim peršuna i dovesti do vrenja. Kuvati oko 20 minuta da pirinač omekša. Doterati ukus....
Salata od jaja i mladog lukaSalata od jaja i mladog luka
13. feb.
Jaja staviti u hladnu vodu, kuvati 10 minuta od početka vrenja, staviti pod hladnu vodu, oljuštiti i sitno iseći. Mladi luk očistiti, oprati i iseckati na sitnije kolutiće. Beli luk iseći što sitnije....
Sutlijaš bez šećeraSutlijaš bez šećera
05. jul
Mešajte s vremena na vrene, nakon toga dodajte tečni zaslađivač i mleko. Mešajte i probajte, ako je potrebno dodajte još zaslađivača....
Bruskete sa rikotom i jagodamaBruskete sa rikotom i jagodama
18. maj
Zagrejati do vrenja i na umerenoj vatri redukovati na pola količine. Preručiti u staklenu teglicu i ostaviti da se ohladi. U međuvremenu, iseći baget na šnite i grilovati ih par minuta, do zlatno smeđe boje....
Pravila za konzervisanje u teglamaPravila za konzervisanje u teglama
24. avgust
Za kompot od višanja, trešanja, kajsija, jagoda i breskvi 15 minuta je potpuno dovoljno za konzervisanje, dok računate vreme od početka vrenja....
Prženi prokelj i slanina sa palentomPrženi prokelj i slanina sa palentom
08. feb.
U odgovarajuću posudu naliti 5 šolja vode, dodati malo maslinovog ulja i mesnu kocku i zagrevati do vrenja....
Zimska salata sa patlidžanomZimska salata sa patlidžanom
15. feb.
Dobijenom smesom punimo tegle, koje kasnije sterilizujemo 10 minuta nakon vrenja....
Pšenične mekinjePšenične mekinje
03. jul
Zanimljivo je da se pšenične mekinje ne rastvaraju u vodi, što znači da one korz sistem aza vrenje prolaze nepromenjene....
Jednostavan krem sa želatinomJednostavan krem sa želatinom
24. sep.
Otopite želatin bez vrenja u posudi na pari na ringli. Nakon toga u tankom mlazu sipajte kiselom mleku i promešajte. U čaše sa deset ili činijice na dno stavite malo voća po izboru i prelijte kremom....
Krem supa od graška sa dimljenom skušomKrem supa od graška sa dimljenom skušom
14. maj
U duboku posudu stavite vodu sa sirćetom da se ugreje, tik do temperature vrenja i u njoj poširajte jaje. Gledajte da ostane rovito. Servirajte krem supu tako što je ukrasite sa 2 parčeta ribe i poširanim jajetom....
Prozračno slatko od jagoda, tri puta skuvanoProzračno slatko od jagoda, tri puta skuvano
16. jul
Pri prvom vrenju sklanjamo penu, pri trećem, kada pronamo u tanjiriću gustinu, dodajemo 1/2 kašičice limontusa....
Džem od jagoda sa stevijom i kokosovim uljemDžem od jagoda sa stevijom i kokosovim uljem
07. jun
Povremeno mešajte i skidajte penu koja nastaje od vrenja. Kuvajte jagode pola sata, pa im nakon toga naspite kokosovo ulje. Kuvajte još 5 minuta....
Pileće meso u sosu od šampinjonaPileće meso u sosu od šampinjona
03. januar
Kuvati sve zajedno do vrenja. Ubaciti meso i smanjiti temperaturu na minimum. Kuvati sve zajedno još 30 minuta, a potom skloniti sa vatre i poslužiti. Prijatno uz pileće meso u sosu od šampinjona!...
Riblji fileti i povrće iz rerneRiblji fileti i povrće iz rerne
12. april
Krompir isečen na kocke, kuvati u posoljenoj vodi, 5 minuta od početka vrenja....
Nasečene paradajz-paprikeNasečene paradajz-paprike
15. feb.
Zatvorene tegle se sterilizuju 5-6 minuta nakon vrenja....
Natrijum BenzoatNatrijum Benzoat
06. sep.
Otporan je na vrenje, a temperatura topljenja mu je 300 stepeni. Natrijum benzoat se može dobiti hemijskim putem, a u prirodnom obliku se može naći u suvom grožđu i borovnici....
Preliveni kolač sa šargarepom i orasimaPreliveni kolač sa šargarepom i orasima
09. feb.
Od početka vrenja ostaviti da kuva, na srednjoj vatri, oko 10 minuta. Pred kraj dodati sok i kolutove limuna. Ohladiti. Rernu zagrejati na 180°C....
Džem od celih jagoda sa bagremovim medomDžem od celih jagoda sa bagremovim medom
05. jun
Skidati sa jagoda penu koji nastaje vrenjem. Želatin staviti u jednu posudu sa navedenom količinom vode i ostaviti da nabubri desetak minuta....