Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
BobKako uzreva, mahuna postaje sve žilavija i tvrđa, a zelena boja nestaje i prelazi u braon. Semenke boba su spljoštane i krupne, nepravilnog oblika, a boja im varira - od svetložute do braon - zelene boje....
10. jul
Bob tera pospanostZeleno seme i mlada boranija se češće koriste za pripremu jela od boba. Brašno od boba dobiveno iz zrelih semenki koristi se kao dodatak pšeničnom brašnu ili kao koncentrovana hrana za domaće životinje....
12. maj
Zeleni ČajŠtetnost zelenog čaja
Postoje medicinska istraživanja koja odbacuju ogromnu korist zelenog čaja na ljudsko zdravlje....
17. jun
Zeleni SirKuvanje sa zelenim sirom
Jedinstvene osobine ukusa zelenog sira čine ga pogodnim za niz recepata....
28. sep.
Bob sa šargarepomOčistimo bob od mahuna i oljuštimo ga.
Zagrevamo maslinovo ulje i u njemu zapržimo sitno isečen luk, beli luk i šargarepe.
Nakon pet minuta dodajemo bob i paradajz pire. Posolomo i sipamo vodu.
Poklapamo jelo poklopcem...
15. jun
Ukusan bob sa paradajzomOčistite bob, od krupnijih samo izvadite semenke. Stavite vodu sa malo soli da provri i blanširajte bob 2-3 minuta.
Luk sitno iseckajte i dinstajte u malo ulja, dodajte oceđen bob, alevu papriku i spajtevite oljušten paradajz...
06. jun
Zeleni rižotoOčistiti i oprati spanać, peršun i beli deo praziluka.
Mesne kocke rastvoriti u ključaloj vodi.
U dobijenom temeljcu blanširati spanać i peršun oko 30 sekundi, šupljom kašikom pokupiti povrće i preručiti u ledenu vodu...
24. feb.
Zeleni hlebU dublju posudu staviti brašno i so pa zamesiti sa mlakom vodom u kojoj smo rastvorili kvasac.
Koprivu, mečiju šapu, sedmolist i nanu (količine i razmeru izabrati po ukusu) sitno iseckati pa umešati u testo.
Ostaviti...
20. dec.
Zeleni kavijarŠtapnim mikserom sameljite sve sastojke, bez sitnog sira, dok ne dobijete pastu.
Dodajte sitan sir i ponovo pasirajte oko 30 sekudni. Veoma jednsotavno, veoma ukusno i brzo.
Ukupne kalorije su ne više od 450. Ja ga...
03. sep.
Zeleni majonezSpanać poparimo 2-3 minuta u posoljenoj vodi i ocedimo dobro.
Pomešamo sa svim sastojcima i dobro promešamo.
Dobro ide uz viršle, šunku i druga hladna mesa, takođe i uz bruskete....
05. sep.
Zeleni gaspaćoIzgnječite beli luk, a ostale sastojke treba da isečete na sitno.
Svi sastojci se pomešaju i mikserom se pravi pire.
Gaspaćo se servira hladan i posut krutonima....
13. jun
Zeleni satarašU drvenom avanu izgnječite peršun i mirođiju zajedno sa stablima, pečene paprike, kuvana jaja isečena na kockice i sir.
Dodajte maslac, ulje, sveže i kiselo mleko.
Začinite sataraš izgnječenim bleim lukom, senfom i...
26. maj
1
Bob sa dženerikama i pirinčemOčistimo bob od drški i operemo ga. Stavljamo u vreli slanu vodu na oko 5 minuta, tako izlazi crna voda.
Vadimo ga i isplaknemo. U šerpi zapržimo luk i dodajemo bob. Posipamo alevom paprikom i dolivamo vodu.
Tako vri...
30. okt.
Zeleni čaj i mršavljenjeDoziranje zelenog čaja za gubitak težine
Zeleni čaj se odnosi na biljne lekove. Međutim, stručnjaci preporučuju uzimanje samo kao ekstrakta ili čaja.
Može se uzeti oko 5 ili 6 šoljica zelenog čaja dnevno....
07. okt.
Retro zeleni majonezPočnite da mešate žumanca uz pomoć drvene kašike u jednu stranu, nemojte da stajete. Kap po kap dodajte maslinovo ulje - navedena količina na žumance.
Kad se sos zgusne, začinite začinima i ponovo kap po kap dodajte sok...
21. jul
Marinirani zeleni paradajzPrelijte zeleni paradajz u teglama.
Zatvorite tegle i ostavite ih na hladno mesto....
17. april
Pasterizovani zeleni paradajzOperite zeleni paradajz, nasecite ga na četvrtine, posolite ga sa malo soli i šećera. Ostavite četvrtine paradajza da odstoje 2 sata.
Nakon tog vremena ocedite sok....
08. okt.
Prženi zeleni paradajzNarezani zeleni paradajz umočite u pripremljenu smesu i pržite oko 3 minuta sa svake strane. Izvadite na ubrus da se upije višak masnoće i poslužite....
07. okt.
Veganski zeleni kavijarIsplaknemo amarant, pri čemu je najednostavnije da ga stavimo pod tekuću vodu u sitnnu cediljku. Kuvamo oko 20 minuta u odnosu 3 porcije vode 1 procija amaranta.
Isečemo luk na polumesece, a suve začine razmesimo u šolji...
27. nov.
Zeleni slani štapićiRernu zagrejati na 170°C.
Spanać blanširati, ocediti i usitnti štapnim mikserom.
Od prvih sedam namirnica umesiti glatko testo. razvaljati na debljinu od 5 mm i iseći štapiće dužine 10, a širine 1 cm.
Za premazivanje...
10. feb.
Klasični zeleni gaspačoUkrasite zeleni gaspačo kašikom kisele pavlake, pospite peršunom i servirajte....
19. maj
Zeleni prolećni tartProlećni tart ukrasite sa još svežih zelenih listova i poslužite dok je topao....
02. jul
Zdrav zeleni smutiZeleni smuti se razređuje kokosovom vodom i ponovo se pasira 15 sekundi....
10. jun