Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Zmijsko vinoZmijsko vino
02. april
Od fermentisane zmijske krvi s emože napraviti i zmijski liker. U suštini, zmijski otrov je najvažniji i najcenjeniji sastojak vina....
VinoVino
01. april
„Flaša vina sadrži više filozofije od svih knjiga na svetu." Ova misao Luja Pastera nas tera da se zapitamo da li je moguće u potpunosti razumeti i spoznati prirodu vina ili nas ovo božansko piće sa svakim gutljajem...
Crno VinoCrno Vino
30. jun
Već je i činjenica - crno vino je korisnije od belog vina, tvrde naučnici svetskih instituta. Oni savetuju stabilnu i redovnu upotrebu crnog vina, naravno u umerenim količinama. Vino je verovatno najstariji alkoholni...
Gazirano vinoGazirano vino
06. mart
Gazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino. Gazirano...
Vino MarsalaVino Marsala
16. feb.
Marsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji. Obično su...
Vino MadeiraVino Madeira
12. feb.
Madeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, prekoputa zapadnih delova Afrike. Jako sunce i geografski položaj su odličan preduslov za razvoj loze...
Vino MalagaVino Malaga
04. dec.
Vino Malaga je popularno likersko vino, koje je tipično za teritoriju Španije. Pravi se u oblasti istoimenog grada Malaga, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina. Ova oblast Španije ima blagu klimu...
Belo VinoBelo Vino
15. sep.
Svaki somelijer u svetu zna osnovno pravilo - meso se uvek služi sa crnim vinom, a riba - sa belim. Ovo pravilo je čak i naučno dokazano pre izvesnog vremena, kada su japanski naučnici potvrdili istinitost. Oni su mesecima...
Porto VinoPorto Vino
21. avgust
Porto vino predstavlja portugalsko desertno vino koje ima tamnozlatnu boju i prijatan ukus. Porto se proizvodi u severoistočnom delu Portugalije, u dolici reke Douro. Iako se porto smatra da je nastalo po uzoru na...
Jabukovo vinoJabukovo vino
05. jun
Isecite jabuke, sameljite ih i ispresujte dobro. Da sok ne bi potamnio, dodaje kalijum metabisulfit 10 g na 100 l kaše. U dobijeni sok se dodaje 100 g šećera. Nakon fermentacije se dobija vino sa 11 gradi alkoholnog sadržaja...
Kuvano vinoKuvano vino
12. okt.
Nasecite pomorandže i limun na tanke kolutove i zajedno sa ostalim namirnicama promešajte sve u dubokoj šerpi. Prokuvajte smesu i odmah je sklonite sa vatre. Ostavite posudu sa napitkom na toplom mestu oko pola sata, dok...
Letnje vinoLetnje vino
09. april
U široku posudu stavljamo nekoliko krišaka leda i jedno parče pomorandže. Sipamo vino i dolivamo fantu. U sve to dodajemo 1 supenu kašiku martinija. Promešamo dobro i serviramo....
Domaće belo vinoDomaće belo vino
09. avgust
Belo vino traži finiju obradu materijala od crvenog. Najvažnije pri proizvodnji belog vina je da šira treba da fermentira bez semenki, drški i potkožice. U te svrhe možete staviti u kacu letke na rastojanju od 1 cm. Tako...
Predjelo za vinoPredjelo za vino
21. mart
Sir isečemo na kriške. Svaku stavljamo na aluminijumsku foliju. Odozgo posipamo prethodno smrvljenim orasima, 1 supenom kašikom meda i malo bosiljka. Uvijamo u foliju i dobro pečemo u ugrejanoj rerni na 8-10 minuta....
Vino od aronijeVino od aronije
03. jun
1
Plodove aronije pasirati. Smesu sipati u posudu i ostaviti da fermentira 3-4 dana. Odvojiti dobijen sok i u kašu naliti vodu, u količini koja je dva puta veća od soka. Nakon 24 časa odvojiti i drugi sok i sjedniti ga...
Domaće crno vinoDomaće crno vino
02. jun
Izaberite vinsku sortu grožđa. Obično od 100 kg grožđa izađe oko 40 litara vina. Grožđe se izgnječi specijalnom mašinom za tu svrhu. Prema starim vinarima, ako ga gnječite sa drškom ono fermentiše tako, da se dobije bolje...
Kuvano vino - GlühweinKuvano vino - Glühwein
20. maj
U velikoj šerpi pomešajte vino sa vodom, šećerom, cimetom, karanfilićem i kriškama pomorandže. Pre nego što provri skinite sa vatre i ostavite poklopljeno na 10-15 minuta. Procedite i dodajte konja. Servirajte čašu...
Domaće kupinovo vinoDomaće kupinovo vino
23. maj
Odaberite zrele kupine. Odvojite buđave i pokvarene. Prelikjte kupine sa 3 liktre vode. Izgnječite ih na kašu i ostavite na oko 3-4 dana na toplom. Prolcedite i odvojite samo tečnost. Napravite šećerni sirup od šećera...
Vino od dunjaVino od dunja
27. april
Da biste napravili ovo aromatično vino, biće vam potrebne zrele i zdrave dunje. Dunje imaju jak i prijatan miris, od kojeg veliki deo prelazi u vino. Ostavite voće da odstoji dve sedmice. Posebno odgovara japanska dunja...
Kuvano crno vinoKuvano crno vino
24. maj
U čajnik se sipa vino, dodaje se šećer, karamfilić, cimet i limunova kora. Ugreva se jako....
Vino od drenjinaVino od drenjina
31. okt.
Drenjine se prelivaju vodom u posipaju se šećerom. Ostavljaju se tako 15-20 dana u otvorenoj staklenoj posudi, pri čemu se mešaju s vremena na vreme, da se šećer rastvori. Nakon toga se procede kroz gustu cediljku i tečnost...
Vino od smokviVino od smokvi
09. okt.
2
Smokve se seku na veoma sitne parčiće i sipaju se u veliku posudu zapremine 8 litara, po mogućstvu stakleni balon. Šećer i voda se kuvaju dok se kristalčići potpuno ne rastvore i nakon toga se ostavljaju na ringli još...
Domaće pirinčano vinoDomaće pirinčano vino
24. avgust
Najpre treba da sterilišemo sve posude i pribor koji ćemo koristiti. Sledeći korak je da operemo pirinač tri puta. U sterilisanu teglu sipamo opran pirinač, šećer, suvo grožđe, sok od limuna i dva štapića cimeta....
Seosko kuvano vinoSeosko kuvano vino
03. mart
Jabuke očistite od semenki i nasecite ih na kockice. U čajnik sipajte vino, pa dodajte jabuku, šećer, karanfilić i cimet. Ugrejte vino dok ne proključa i sklonite ga sa vatre. Poslužite toplo uz komade jabuka u čaši...
Magično kuvano vinoMagično kuvano vino
19. januar
1
Sipajte crni čaj u šerpu i ugrejte sa medom i ugrejte sa medom oko 5 minuta. Ringla treba da bude slaba sve vreme, pošto tečnost ne treba da provri. Dodajte sok od pomorandže, voće i začine, ostavite oko 15 minuta. Dodajte...