Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kombuča - čajna pečurka koja je postala kulturaPočetak Kombuča kulture
Pre 1960. Kombuča je bila relativno neprimećena u Sjedinjenim Državama....
11. januar
1
Kultne špagete sa ćuftama u sosuTestenina sa ćuftama u sosu je možda jedno od najpoznatijih italijanskih jela u inostranstvu, postalo je poznato po veoma romantičnoj sceni iz animiranog filma Sama i skitnica.
Sećam se i Lejdi i skitnice u kom dva psa...
06. dec.
AmarantIstorija amaranta
Zemlja odakle nam dolazi ova zrnasta kultura je Južna i Centralna Amerika. Pre nego što je Amerika otkrivena, amarant je bio osnovna kultura koja se gajila od strane meštana....
05. maj
Kako da kiseli kupus brže bude spreman za upotrebu?Ovo će dati podsticaj procesu fermentacije, jer će aktivna kultura sadržati bakterije mlečne kiseline koje će početi da razgrađuju kupus i pretvaraju ga u kiseli kupus....
25. nov.
Ugljeni hidratiSkrob je najpoznatiji oblik i može se naći i u namirnicama kao što su kukuruz, različita semena i zrnaste biljke, od kojih se prave hleb, zrnasta hrana, špagete i neki kolači....
19. april
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka....
04. jun
Top namirnice za detoksikaciju jetre u kućnim uslovima/page
pageZrnaste namirnice
Zrnaste namirnice poznate su po svojoj hranljivosti i korisne su za poboljšanje celokupnog metabolizma, doprinose boljem radu jetre i smanjuju gustinu tkiva jetre....
25. april
Instant kafa - za ili protivDodaci mogu biti najrazličitiji, od ljuspica kafe, ovsa, zrnastih kultura, mlevenog žira, veštačkog kofeina, koji u principu nisu štetni za nas, ali jesu štetne arome koje se dodaju ovoj pitkoj i aromatičnoj mešavini....
21. jul
Kako se kuva crveni pasulj?Crveni pasulj je jedna od sorti zrnastog povrća. On je savršen proizvod koji je veoma dobar za dijetalnu ishranu i za pripremanje raznovrsnih garnirunga....
14. okt.
Šta je šašhan (shashkhan)?Ova vrsta začina može biti važan aspekt tradicije i kulture regiona gde se koristi....
07. okt.
HromIzvori hroma
Namirnice koje su dobar izvor hroma su: zelena salata, luk, paradajz, pivski kvasac, ostrige, integralne namirnice, mekinje, zrnaste kulture i krompir....
23. maj
Da ispečemo semenke suncokretaOna je treća u svetskoj proizvodnji kulture od koje se pravi ulje, posle soje i uljane repice. Postoji više od 100 sorti suncokreta od kojih je većina divlja....
20. jun
Koliko kalorija ima u belom pirinču?Pirinač je jedna od najstarijih zrnastih kultura, koju ljudi uzgajaju. Čak i danas on je osnovna hrana u mnogim zemljama, među kojima su, naravno, Kina, i druge države u Africi i Aziji....
13. april
Gajenje cvekleCvekla je korenoplodna dvogodišnja kultura. Tokom prve godine se javlja koren, a tokom druge i stabiljka sa cvetovima....
18. mart
Šta je to proteinska glad?Osnovna ideja je da organizam počne da unosi proteine koji da budu nabavljeni iz biljnih kultura, a ne iz životinjskih proizvoda....
30. jul
Za šta je dobra artičoka?Artičoka je veoma drevna kultura koja se prvobitno uzgajala zbog svojih prelepih cvetova koji su ukrašavali domove evropskih kraljeva i plemića....
07. feb.
Šta je starter i za šta se koristi?Starter ili starter kultura u najširem posmu predstavlja kulturu bakterija, koje su koncetrisane u mlečnoj ili drugoj sredini i uz čiju pomoć se obavljaju procesi mlečne fermentacije i zahvaljujući kojima možemo da uživamo...
30. januar
Pirinač KarnaroliPostoje različite klasifikacije u njihovoj pomoći prema kojima se kultura deli prema boji, prema veličini i obliku zrna - prema obradi zrna....
03. avgust
Šta je u stvari kornfleks?Kornfleks predstavlja doručak od različitih zrna, pre svega od zrna kukuruza i smatra se da je to prvi industrijski proizvod od zrnastih ili pšeničnih kultura koji se pojavljuje na tržištu....
14. januar
Da li se kiselo mleko zamrzava?Ovo će pomoći u održavanju glatke teksture;
- Izbegavajte nemasno ili obrano kiselo mleko: ove vrste kiselog mleka mogu postati zrnaste ili odvojene kada se zamrznu....
25. jul
Šta treba da znamo o Arborio pirinču?Ova začuđujuća činjenica čini ovu kulturu jednom od glavnih u kulinarstvu. Kultivisanje je veoma rana pratkika, još 3500 gosina pre nove ere, na današnjem Tajlandu....
05. jun
Kako da neutralizujemo ljutoKulture koje koriste mnogo ljutih paprika u hrani ukljčuju i mlečne proizvode u recepte, da bi pomogli da krug toplote ne bude topliko intenzivan....
22. maj
Jela, koja obavezno treba da probate u ŠpanijiU kastiljanskoj kulturi se zove sopa de ajo i pravi se od španskog hleba, poširanih jaja u pilećem bujonu i šerija.
10....
09. maj
Kako kuvati amarant?Za to su uglavnom krivi konkvistadori, koji su stavili tačku ne samo na posebne rituale koje su Asteci izvodili sa amarantom, već su pokušali da unište i samu kulturu....
01. mart