Kortizol
Hormoni

Kortizol

Kortizol je hormon, koji nastaje od holesterola i primada grupi glukokortikoidima. Kada je nivo kortizola normalan, donosti korist organizmu.

1

Hormoni

Hormoni sa informacijom o njima. Najpoznatiji hormoni u kratkom uputstvu. Hormoni u organizmu.
Hormoni - LeptinHormoni

Leptin

11.08.2017

Leptin je peptidni hormon koji ima veoma važnu ulogu u regulisanju proizvodnje i trošenja energije u organizmu čoveka. On utiče na apetit i metabolizam. Korist od leptina.

Hormoni - MelatoninHormoni

Melatonin

07.08.2017

Melatonin je osnovni regulator u organizmu. Melatonin je životno važan za održavanje sistema budnost - san. Melatonin reguliše poremećaje bioritma.

Hormoni - OksitocinHormoni

Oksitocin

31.07.2017

Oksitocin predstavlja hormon koji se luči u specifičnom delu hipotalamusa. Oksitocin se sintetiše kod oba pola, ali je mnogo važniji za žene. Oksitocin stimuliše porođaj.

Hormoni - TestosteronHormoni

Testosteron

31.07.2017

Testosteron je steroidni hormon, koji pripada grupi polnih hormona. Testosteron je glavni muški hormon. Testosteron je važan za opšte zdravstveno i fizičko stanje organizma.

Hormoni - EndorfiniHormoni

Endorfini

25.07.2017

Endorfini su neurotransmiteri, koji se proizvode u mozgu. Endorfini smanjuju bol i stimulišu sreću. Endorfini doprinose opštem zdravstvenom stanju čoveka.

Hormoni - AdrenalinHormoni

Adrenalin

21.07.2017

Adrenalin je vrlo važan hormon i neurotransmiter, koji se proizvodi u ćelijama nadbubrežne srži. Adrenasli se sintetiše od aminokiselina tirozin i fenilalanin.

Hormoni - FitoestrogeniHormoni

Fitoestrogeni

20.07.2017

Fitoestrogeni su materije biljnog porekla, koje su analogne ženskim polnim hormonima. Fitoestrogeni regulišu nivo estrogena u organizmu. Izvori fitoestrogena.

Hormoni - DopaminHormoni

Dopamin

17.07.2017

Dopamin je neurotransmiter, vrlo važan za mozak. Dopamin kontroliše protok informacije u delove mozga. Dopamin učestvuje u regulaciji brojnih životnovažnih procesa.

Hormoni - EstrogenHormoni

Estrogen

12.07.2017

Estrogen je osnovni ženski hormon, koji se proizvodi u jajnicima. Upravo estrogen određuje spoljašnji izgled kod žena. To je hormon koji odgovara za karakteristične crte žena - grudi, figuru, raspored potkožne masnoće.

Hormoni - SerotoninHormoni

Serotonin

26.06.2017

Serotonin predstavčja monoaminski neurotransmiter, koji se sintetizuje u mozgu i gastro-intestalnom traktu. On igra veoma važnu ulogu u regulisanju procesa sna, srčanog ritma i disanja. Muškarci u depresiji imaju nizak nivo serotonina.

Hormoni - ProgesteronHormoni

Progesteron

06.03.2017

Progesteron je streroidni hormon, koji učestvuje u trudnoći, menstrualnom ciklusu i embriogeneze ljudi. Progesteron pripada klasi hormona koji se nazivaju progestogeni. Progesteron ima važne funkcije.

Популярни от Категорията

  • Forum

  • Nove
  • Komentarisane
  • Popularne