Ovas
Mahunarke i žitarice

Ovas

0

Postoji veliki broj vrsta namirnica od ovsa, koje koristimo svakodnevno, kao šro su bulgur, ovsene pahuljice, ovseno brašno i ovsene mekinje. Sastav ovsa. Koristi za zdravlje od ovsa.

1

Mahunarke i žitarice

Mahunarke i žitarice sa informacijom o njima i njihovom sastavu. Čuvanje, izbor i konzumiranje različitih vrsta žitarica i mahunarki.
Mahunarke i žitarice - Crni pirinačMahunarke i žitarice

Crni pirinač

06.06.20170

Crni pirinač /Black rice/ predstavlja žitaricu koja je pripitomljena u Aziji. Iz tog razloga je široko rasprostranjena u kulinarstvu mnogih država kao što su Kina, Japan i Koreja.

Mahunarke i žitarice - KukuruzMahunarke i žitarice

Kukuruz

06.06.20170

Kukuruz je jedna od namirnica, koja se često povezuje sa alergijskim reakcijama. Korisnost i čuvanje kukuruza. Kukuruz održava memoriju pomoću tiamina. Kukuruz čuva od kardio-vaskularnih oboljenja.

Mahunarke i žitarice - SpeltaMahunarke i žitarice

Spelta

01.06.20170

Spelta je jedna od najstarijih namirnica koje čovečanstvo poznaje. Spelta gotovo da ne sadrži gluten. Spelta se koristi za pravljenje brašna i različitih testa. Sastav spelte.

Mahunarke i žitarice - ProsoMahunarke i žitarice

Proso

30.05.20170

Proso spada u žitarice, koje štite srce. Proso smanjuje rizik od dijabetesa 2 i dečije astme, štiti od srčane insufivijencije. Dijeta sa prosom i kuvanje prosa.

Mahunarke i žitarice - SlačicaMahunarke i žitarice

Slačica

25.05.20170

Slačica se koristila još u vreme Pitagore kao medicinska biljka, a ne kulinarska. Još su Rimljani pripremali gorčicu od mlevenog semena slačice. Ulje slačice se dobija presovanjem semena slačice.

Mahunarke i žitarice - LeblebijaMahunarke i žitarice

Leblebija

15.05.20170

Leblebija je poznata još i kao slanutak, naut, ceci i slani pasulj. Leblebija ima nizak klikemijski indeks i nisko glikemijsko punjenje. Od leblebije se pravi brašno od leblebije, a on je glavni sastojak ukusnog humusa.

Mahunarke i žitarice - AmarantMahunarke i žitarice

Amarant

05.05.20170

Amarant je drevna zrnasta kultura, koja je usko povezana sa tradicijom inačinom ishrane Asteka. Amarant sadrži veliki broj nezamenljivih aminokiselina. Amarant je koristan za ljude, koji pate od intolerancije na gluten.

Mahunarke i žitarice - KinoaMahunarke i žitarice

Kinoa

30.04.20170

Kinoa nije mnogo poznata u našoj kuhinji, ali je veoma korisna i bogata aminokiselinama. Kinoa pomaže kod migrene i srčanih oboljenja. Kinoa u kulinarstvu. Sastav i koristi od kinoe.

Mahunarke i žitarice - Smeđi pirinačMahunarke i žitarice

Smeđi pirinač

10.04.20170

Smeđi pirinač, ili kako ga većina naziva dijamantom među zrnastim kulturama. Smeđi pirinač je izuzetno ukusan i hranljiv. Smeđi pirinač je korisniji od belog, sadrži veliku količinu vlakana i vitamina B grupe.

Mahunarke i žitarice - SočivoMahunarke i žitarice

Sočivo

12.03.20170

Sočivo je izvor brojnih korisnih materija. Sočivo sadrži purine, sa kojima treba voditi računa. Izbor i čuvanje sočiva.

Mahunarke i žitarice - PirinačMahunarke i žitarice

Pirinač

28.02.20170

Pirinač je jedna od najstarijih kultivisanih namirnica. I do danas pirinač je osnovna namirnica ogromnom delu čovečanstva. On je izvor važnih hranljivih materija i vitamina, koje ga čine vrednom hranljivom namirnicom.

  • Forum

  • Nove
  • Komentarisane
  • Popularne