Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Namirnice koje izazivaju neprijatan miris tela

Namirnice koje izazivaju neprijatan miris tela

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Gađenje

Predstavljamo vam 10 namirnica koje bi trebalo izbegavati pre vama važnih susreta ili jednostavno pre situacija u kojima želite da budete bezbrižni i ne razmišljate o neprijatnim mirisima.

1. Hrana specifične arome. Povrće i začini specifičnog ukusa tokom žvakanja otpuštaju sumpor, koji krv apsorbuje, pa se zatim prerađuje u plućima, da bi se eliminisao iz tela kroz pore kože. To je razlog ne samo neprijatnog mirisa tela, već i zadaha. Opštepoznate namirnice ove vrste su beli luk, luk i kari.

2. Crveno meso. Za crveno meso je potrebno više vremena da se sažvaće. Pritom, često ostaju i nesažvakani zalogaji koji sadrže toksine i gasove neprijatnog mirisa, pa to za posledicu ima jači miris vašeg znoja. Prema istraživanjima koja su se sprovela 2006. godine, žene podsvesno više privlače muškarci koji ne jedu meso, jer imaju prijatniji miris tela.

Crveno meso

3. Alkohol i kofein. Iako su alkohol, kafa, čaj, čokolada, pivo i slični napici deo naše svakodnevice, pa se izbegavanje istih preporučuje.

4. Prerađena i nezdrava hrana. Budući da sadrže velike količine soli i šećera, belo brašno, soda i hidrogenizovane masti, ovakve namirnice su štetne za vaš organizam. Pošto se ovakav tip hrane često zadržava u želucu, posledica zadržavanja su zadah iz usta i neprijatni mirisi tela.

5. Dijeta sa niskim procentom ugljenih hidrata. Smanjenje unosa ugljenih hidrata vodi do povećanog unosa hrane bogate proteinima. To, sa jedne strane, pomaže bržem sagorevanju masnoća, a sa druge strane, preko belančevina u krvotok dospevaju ketoni, materije koje, takođe, dovode do neprijatnog mirisa tela.

6. Mlečni proizvodi. Oni, poput proteina (belančevina), kada se razgrađuju u želucu, povećavaju količinu sumporvodonika, pa neprijatni mirisi su neizbežni.

Jaja

7. Namirnice bogate holinom. Namirnice koje sadrže holin imaju specifičan i jak miris, sličan mirisu ribe. Loša vest je i ta da znoj takođe poprima ovaj miris. Ljudi koji ne sažvaću dobro hranu imaju poprilično nepirjatan miris tela. U namirnice koje sadrže holin spadaju jaja, džigerica, riba i pojedine mahunaste biljke.

8. Pržena i masna hrana. Konzumiranje pržene i masne hrane tokog dužeg vremenskog perioda može dovesti do lošeg varenja, koje je jedan od razloga neugodnog mirisa tela.

9. Duvan. Duvanski dim u kombinaciji sa drugim elementima, osim što „izlazi“ na usta, takođe se iz organizma eliminiše i putem znojnih žlezda, što vodi do prepoznatljivog mirisa pušača, a takođe i oni koju su prestali sa pušenjem se ne mogu lako otarasiti ovog mirisa.

10. Namirnice koje sadrže trimetilamin. Neki ljudi genetski nasleđuju bolest zvanu trimetilaminorija. To je pojava kada telo ne može da razgradi pojedine aminokiseline, a što vodi i do pojave neprijatnih mirisa, kao što je to izuzetno neprijatan miris pokvarene ribe. Mnoge namirnice sadrže organsko jedinjenje trimetilamina, a u njih spadaju morski plodovi, riblje ulje, jaja, džigerica, bubrezi, kravlje mleko, proizvodi od pšenice, grašak, pasulj, soja i proizvodi sa sojom, kikiriki, kupus, brokoli, prokelj i karfiol.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest