Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajna ukusnih kiselih krastavčića

Tajna ukusnih kiselih krastavčića

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2007
tegle sa kornišonima

Kiseli krastavčići su omiljeni i deci i odraslima, posebno kad su napravljeni u domaćim uslovima. Iako je ova delatnost jednostavna, još ima mnogo domaćinstava gde se ne snalaze da naprave kisele krastavčiće po svom ukusu. Eto zašto ćemo vam sad otkriti neke tajne kako to da se desi:

- Izaberite veličinu kiselih krastavčića prema tome za šta i za kakav tip konzerviranja ćete da ih koristite. Obično se za slaniju turšiju, koja se sprema u kombinaciji s kiselim kupusom i šargarepama, koriste veći krastavčići, a za tegle koje se pune samo krastavcima, dobro je da birate manje povrće. Druga varijanta je nakon što ste kupili krastavčiće da ih sortirate prema veličini. Tako ćete imati tegle s malim krastavčićima, koje sa zadovoljstvom grickate direktno i tegle s krupnijim krastavčićima, koje odgovaraju za pripremu salata;

- Nakon što ste kupili krastavčiće treba da ih natopite u hladnoj vodi na nekoliko sati. Za tu svrhu najbolje je koristiti lavor. Za to vreme možete da operete tegle u kojima ćete ih konzervirati ili odgovarajuću burad ako pravite mešanu turšiju;

- Sledeći korak je da operete kratavčiće i da pripremite sve neophodne sastojke i začine koji će vam trebati. Obavezno je stavljanje soli i sirćeta prema ukusu. U većinu domaće konzerviranih krastavčića dodaje se takođe mirođija, šećer, seme senfa i zrnca bibera;

priprema kornišona

- Da biste pridodali zasićeniji ukus krastavčićima dodajte čenove belog luka, a za boju i aromu - isečen luk i šargarepe;

- Ako želite da krastavčići budu pikantniji, možete osim nabrojanih namirnica da dodate na svaku teglu po jednu ljutu papriku. Ima i dosta recepata za kisele krastavčiće, u kojima se dodaje ren;

- Nezavisno koje ste namirnice i začine izabrali da stavite u kisele krastavčiće, od presudnog značaja za njihov ukus i teksturu je vreme kuvanja. Da bi bili hrskaviji treba da ih kuvate tačno 4 minuta, a računa se vreme od trenutka kad provru. To znači da je neophodno da stojite pored šporeta ili ringle i da pratite vreme na satu. Kad prođu 4 minuta, vatra se gasi (ringla se isključuje), tegle počinju polako da se hlade dok se naliva postepeno hladna voda u posudu u koju su stavljeni da se kuvaju. Kad se voda dovoljno ohladila počnite da vadite tegle okrećući ih poklopcem na dole;

- Ako želite da vam krastavčići budu mekši, možete da pratite gore nabrojane radnja, ali da produžite vreme kuvanja;

- Ako ste poštovali sve do ovde napisano, možete odmah da se bacite na konzumiranje vaših ukusnih kiselih krastavčića.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest