Kako da napravimo idealan milfoj

Milfoj

Milfoj je poznat kao francuski dezert, ali njegovo pravo poreklo još nije ustanovljeno. U prevodu ime mu označava hiljadu listova, a sreće se i kao Napoleon.

Francuz Pjer la Varen, prvi put je opisao recept dezerta 1651. godine. Kasnije Mari Anton Karem ga je poboljšao. Milfoj se negde spremao u 729 slojeva, a u nekim savremenim receptima broj listova dostiže i 2048. Danas psotoji čak i Milfoj s čubrom, sirom i spanaćem, koji se smatra italijanskom varijantom čuvenog dezerta.

U prošlosti lisnato testo se spremalo kao domaće testo, koje je bilo veoma teško i tražilo je dosta angažovanja, dok se nakon svog savijanje ne dobije slojevito testo. Danas je zauzetim domaćicama olalšano, jer raspolažu s već pripremljenim puter testom, s kojim prave ovaj toliko popularan i svež dezert.

Prodaje se i čuva zamrznut ili ohlađen. Poželjno je da se prethodne večeri prebaci u frižider da se malo otopi. Drugog dana je neophodno samo iscrtati nožem jednake pravougaonike, ispeći na papiru za pečenje, skuvati domaći, mlečni krem i garnirati dezert sa svežim voćem.

Napoleon

Da napravite krem, stavite 200 ml svežeg mleka da se blago zgreje na ringli. U posudi pomešajte dva žumanca, 4 kašike šećera, 2 kašike brašna i 1 vanilu. Umutite mikserom. Nalijte sveže mleko i mešajte mutite mikserom dok smesa ne postane homogena. Izlijte je ponovo u šerpu u kojoj ste grejali mleko i na vemo slaboj vatri uz neprestano mešanje skuvajte krem.

Potpuno ga ohladite, nakon čega ga pomešajte zajedno s kiselom pavlakom i mekim maslacem. Na kraju narendajte koru od jednog limuna. Krem je gotov. Ako imate vremena, stavite ga u fružider na sat-dva.

Podrazumeva se, mnogo domaćica više voli lakkšu varijantu krema. Za nju je potrebno pomešati 160 ml šlaga, 25 grama šećera u prahu i vanilu u velikoj posudi. Meša se dok smesa ne postane homogena. Unutra se nastruže limunova kora.

U tanjir stavite jedan pravougaonik puter testa. Odozgo ga namažite kremom i dodajte nekoliko borovnica ili drugo sveže voće po želji. Nakon toga stavite sledeći pravougaonik i ponovite postupak. Na kraju ukrasite svežim voćem i šećerom u prahu.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: