Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje su koristi od cvekle?

Koje su koristi od cvekle?

Yana G.Yana G.
Kuvar
4216
Crvena Cvekla

Za konzumiranje se koristi koren cvekle, koji je jarko crvene boje. Jede se sirov, u obliku salate, ili se pije sveže isceđen sok od njega.

Može se sresti i u kombinaciji sa barenim povrćem ili u turšijama. U nekim zemljama je cvekla jako popularna u obliku supe. Malo je poznato da su i listovi cvekle pogodni za konzumaciju, i mogu se bariti ili kuvati, a po ukusu su slični spanaću.

U 100 g sirove cvekle ima: 180 kJ energije, 9.56 g ugljenih hidrata, 6.76 g šećera, 2.8 g dijetetskih vlakana, 17 g masnoća, 1.61 g proteina, 16 mg kalcijuma, 80 mg gvožđa, 23 mg magnezijuma, 40 mg fosfora, 325 mg kalijuma, 35 mg cinka.

Opšte poznato je da crvena cvekla donosi puno koristi po zdravlje i organizam. Uprkos tome, nije mnogo popularna. Ali treba znati da pomaže kod brojnih bolesti i oboljenja.

Cvekla

Preporučuje se kod anemije, ateroskleroze, visokog krvnog pritiska. Preporučuje se i kod zatvora - blagotvorno deluje na regulisanje crevnih pokreta, a redovna upotreba cvekle pomaže i kod hroničnog zatvora.

Kombinacija soka od cvekle i limete povećava efikasnost u lečenju jetre i žuči.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest