Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da ispečemo patlidžan

Kako da ispečemo patlidžan

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Prženi patlidžan

Patlidžani se peku na ringli, što je ujedno i klasičan način, ali nakon pečenja povrća ringla treba da se dobro očisti. Kako ne bi gubili vreme sa čišćenjem, stavite parče folije na ringlu i stavite patlidžan preko. Tako ćete izbeći dodatno čišćenje ringle.

Patlidžani se mogu peći i u rerni. U blago zagrejanu rernu stavite patlidžan - u tepsiju koju ste obložili folijom ili na rešetku u rerni, preko koje ste stavili veliko parče folije. Kada patlidžan omekša, izvadite ga iz rerne.

Patlidžan se može peći i u mikrotalasnoj peći. U tom slučaju isecite gordnji deo patlidžana. gde se nalazi drška. Nožem probodite nekoliko puta, tako da rupe budu duboke.

Patlidžan stavite u tanjir bez metalnih delova. Uključite mikrotalasnu na najveću jačinu. Vreme pečenja patlidžana zavisi od njegove veličine i od jačine mikrotalasne peći.

Kada omekša, izvadite patlidžan, podelite uzdužno na pola i stavite u tanjir tako, da bi iz njega mogla da isteče sva gorka tečnost. Dok se patlidžan peče u mirkotalasnoj pravi se velika para i kapljice od kondenzacije se slivaju niz otvor. Zato je potrebno da stavite krpu koja će upiti vodu.

Kuvanje patlidžana

Patližani se mogu peći i u jelima. Kako bi se patližan ispekao sa paradajz pireom, prvo ga isecite na komade, ali nemojte ga guliti. Peče se na roštilju ili se nekoliko minuta proprži sa obe strane. Svako parče se potopi u paradajz pire sa obe strane, preko se posipa bosiljak i ukrašava se komadićem sira ili kačkavalja. Peče se u rerni, ok se sir ne otopi.

Salata od pečenog patlidžana se veoma lako pravi. Patlidžan se peče u rerni dok ne omekša. Oguli se, malo se opere i krupno se seče. Dodaje se sitno iseckan beli luk i svež korijander, takođe sitno iseckan. Može se začiniti sokom od limuna, posoliti i pobiberiti.

Patlidžan na rođtilju se peče, tako što se prvo uzdužno iseče na krupne komade, preko se poprska sa dosta maslinovog ulja i peče se na roštilju. Pečeni komadi se ređaju u tepsiju, poprskaju se balzamiko sirćetom i preko se posipaju listići mente i rendan kačkavalj, pa se sve peče dok se kačkavalj ne otopi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest