Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Top saveti za perfektne palačinke

Top saveti za perfektne palačinke

Palačinke

Perfektne palačinke, meke, zlatne boje i poslužene sa omiljenom slatkom ili čokoladom je idealni doručak i desert mnogima.

Ali, kako da ih napravimo?

1. Testo za palačinke

• Neka svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi

Palačinka

• Pomešajte suve sastojke u jednoj činji

• Tečne sastojke pomešate u drugoj činiji

• Napravite udubljenje u činiji sa suvim sastojcima i tu sipajte tečne. Blago promešajte kašikom ili špatulom, kako bi se smese lepo pomešale, ali nemojte preterivati. Zašto? Gluten u brašnu se odmah aktivira čim tečnost dotakne brašno i što se više meša, to se više testo razliva i to će otežati pečenje palačinki.

2. Pečenje palačinki

Palačinke sa kiselim mlekom

• Koristite težak tiganj čije se dno ne lepi - najbolje da to bude tiganj od livenog gvožđa, jer temperatura kod pečenja treba da bude ravnomerna

• Zagrejte tiganj na srednju temperaturu

• Tiganj pre pečenja premažite maslacem il uljem

• Koristite kutlaču, mericu ili flašu za testo, koju ćete isipati u tiganj

• Uradite mali test pre glavnog pečenja, kako biste se uverili da je temperatura odgovorajuća - ako vam palačinke zgorevaju, a unutra su tene, smanjite temperaturu vatre

• Kada se uverite da je temperatura za pečenje odgoovarajuća, isipajte smesu u tiganj. Neka prekrije celo dno, tako da ostavite malo rastojanja na krajevima, kako bi mogli da lako okrenete palačinke

• Pecite palačinke dok ne dobiju zlatno - braon boju, pre nego što ih okrenete. Imajte u vidu da se druga strana uvek brže ispeče.

3. Čuvanje palačiniki

Čuvanje palačinki

Palačinke su najukusnije, kada se konzumiraju odmah iz tiganja. Tako možete u potpunosti da uživate u njihovoj aromi, kao i vazdušastoj strukturi.

Ali ako ipak rešite da ih prethodno spremite, a hoćete da ostanu sveže, premažite palačinke otopljenim maslacem i uvijte ih u plastičnu foliju.

4. Saveti za drugačije palačinke

Palačinke u kalupima
Fotografija: Gergana

• Ako želite da teksutra vaših palačniki bude lagana, žumanca i belanca umutite odvojeno i tek onda ih pomešajte

• Tečnost možete zameniti gaziranom vodom, pivom od đumbira ili ciderom, koji se dodajte neposredno pre mešanja sastojaka

• Ako dodate prašak za pecivo testu, ono će omogućiti glutenu da se opusti i da palačinke postanu nežne, a prašak će napraviti mehuriće.

5. Zabavljajte se dok pečete palačinke

Koristite flašu ili kalup, da dobijete različite zanimljive oblike palačinki - figure ljudi, životinja, itd.

Palačinke poslužite sa omiljenim slatkom, sa voćem, čokoladom ili ih jedite i bez ikakvih dodataka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest