Šta da spremite sa mlevenim mesom

Mleveno meso

Ako se mislite šta da spremite sa mlevenim mesom, pogledajte naša dva predloga za ukusna jela sa mlevenim mesom. Prvi recept su gnezda od mlevenog mesa, a drugi je ukusna lazanja.

Gnezda od mlevenog mesa

Potrebni sastojci za gnezda od mlevenog mesa: 500 g mlevenog mesa, 50 ml kravljeg mleka, 100 g hleba, oko 200 g krompir pirea, 30 ml ulja, 30 g starog crnog luka, 50 g krastavaca i 50 g šargarepe, 1 jaje, nekoliko zrna bibera, 1/2 kašičice kumina i 1/2 kašičice čubra.

Način pripreme: Mleveno meso pomešajte sa mlekom, hlebom, jajetom, sitno iseckanim lukom i začinima i sve lepo sjedinite. Neka smesa odstoji sat vremena. Zatim od smese napravite gnezda i poređajte ih u prethodno nauljanu tepsiju.

Između gnezda i preko posipajte ulje i malo iz zapecite u rerni. Izvadite tepsiju i napunite gnezda krompir pireom. Ukrasite zrnima bibera, krastavčićima i komadićima šargarepe. Vratite u rernu i pecite još 10 minuta.

Lazanja

Poslužite sa prženim krompirićima, kupus salatom ili turšijom.

Lazanja sa lukom

Potrebni sastojci: 500 g mlevenog mesa, 500 g crnog luka, 2 kašike paradajz pirea, 6 kašika ulja, 500 g sitno seckanog paradajza, 1 kašičica cimeta, biber, oko 100 g kačkavalja, 2 pakovanja finih kora za pitu ili 1 veliko pakovanje kora, 1 paradajz, 4 čena belog luka, 150 g kiselog mleka, so po želji, 1/2 kašičice kima.

Način pripreme: Luk isecite na kolutove i prodinstajte ga sa pola od ukupne količine ulja i malo vode, dok ne postane staklast. Izvadite ga i posolite. Meso prodinstajte sa 2 kašike ula, zajedno sa paradajz pireom. Sitno iseckan paradajz i isitnjeni beli luk prodinstajte oko 5 minuta. Dodajte cimet, kim, so i biber.

Narendajte kačkavalj i odvojite 2 kašike. Preostali kačkavalj dodajte kiselom mleku, zagrejte ih i dodajte sosu.

U nauljanu tepsiju stavite 3 - 4 kore, posipajte sa 3 kašike sosa od paradajza, 3 kašike luka i 3 kašike mlevenog mesa. Rasporedite sastojke ravnomerno jedne preko drugih. Tako nastavite i sa ostalim namirnicama.

Na kraju poređajte listove paradajza i prethodno iseckanim kolutićima luka. Posipajte preko preostali kačkavalj. Pecite u umerenoj rerni oko 40 minuta, a lazanju pokrijte folijom, kako ne bi zagorela odozgo.

Komentari

Pošalji
5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Povezani recepti