Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravite idealni patatnik

Kako da napravite idealni patatnik

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2461
Patatnik

Pita sa krompirom ili patatnik je tipično bugarsko jelo, koje se najviše pravilo u oblasti Rodopskih planina, gde je, uostalom, i nastalo.

U Rodopskim planinama je postojao drugi naziv za krompir - patato. Odatle i potiče naziv na bugarskom - patatnik, tj. krompiruša.

Uopšteno rečeno, ova krompiruša se pravi tako što se luk i krompir krupno iseckaju, pa im se doda so i nana.

U nekim oblastima je ovaj recept obogaćen dodavanjem sira, jaja, mesa, čubra, čvaraka, itd. Sve namirnice se pomešaju, pa se pita peče na tihoj vatri.

Kako da napravite idealni patatnik

U većini restorana se patatnik pravi u tiganju.

Međutim, ako ga pravite u kućnim uslovima, poželjno je da ga napravite u tepsiji i da ga ispečete u rerni, jer na taj način je ova pita mnogo ukusnija, a i biće zdravija.

Rodopski patatnik

Potrebni sastojci: krompir, nana, glavica crnog luka, 2-3 jajeta, ulje, brašno, maslac.

Način pripreme: Krompir narendajte u činiju. Preko posipajte nanu. Narendajte glavicu krompira i dodajte so po želji.

Pomešajte sa krompirom. Dodaje 2-3 jajeta i malo ulja. Dobro promešajte. Tepsiju dobro nauljajte i posipajte brašnom.

Priprema patatnika

Isipajte smesu iz činije, koju ste prethodno ocedili od soka, koji treba da ostane u činiji- Tečnost pomešajte sa pola šolje brašna i promešajte.

Poravnajte krompir u tepsiji. Preko ih prelijte smesom iz činije. Preko svega stavite maslac. Pecite 40 minuta na 250-300 stepeni.

U nekim oblastima, pa čak i u pojedinim rodopskim kućama se recept razlikuje. Druga varijanta jeste da se patatnik pravi sa korama za pitu, a to su najčešće domaće kore.

One se stavljaju u tepsiju, pa se zatim rasporedi smesa. Preko se, takođe, prekriva korama. Sve je stvar ukusa.

Još jednom da napomenemo da je važno uzeti u obzir, da bi vaš patatnik bio savršen, da se peče u tepsiji, a ne u tiganju ili dubokoj posudi, jer se na taj način ne poštuje rodopska tradicija. Može i da se ne ispeče dobro.

Patatnik je tradicionalno bugarsko jelo, koje je često bilo deo raznih svetskih izložbi i dobijalo pozitivne ocene kulinarsih stručnjaka raznih zemalja.

Patatnik se servira topao ili hladan, najčešće uz beli luk u sirćetu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest