Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi pirinča basmati

Koristi pirinča basmati

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Pirinač basmati

Basmati pirinač je jedan od najkorisnijih vrsta pirinča. On raste u podnožju Himalaja u severnom delu Indije i u oblasti Pakistana, blizu indijske granice.

Jedinstveni ukus i aromu ovaj pirinač izduženog zrna ima zahvaljujući posebnom zemljištu i posebnim klimatksim slovima u kojima on raste.

Ovaj pirinač je toliko poznat po svojim kvalitetima, jer on uzima najbolje iz oblasti u kojoj se gaji - čistina izvorne vode i neverovatnog planinskog vazduha.

Reč "basmati" u prevodu sa hindu jezika znači aromatičan, a pirinač ove sorte se svuda u svetu smatra najboljom sortom. Basmati ima prijatnu aromu i elegantan ukus.

Aroma basmatija malo podseća na aromu kokica. Zrna su mu duža od zrna običnog pirinča, a pri kuvanju postaju još duža. Basmati se može koristiti za spremanje svih jela sa pirinčem, a najbolji je u kombinaciji sa mesom i raznim sosevima.

Salata sa pirinčem basmati

Basmati pirinač ima visok sadržaj amilaza - fermenta, koji transformiše skrob u oligosaharide. Basmati sadrži natrijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamine B grupe, kao i vitamin PP.

Zbog visokog sadržaja amilaza, pirinač basmati se preporučuje osobama koje imaju problema sa podželudačnom žlezdom, ženama koje imaju toksičnost za vreme trudnoće, a preporučuje se i kod problema sa jetrom.

Pirinač basmati blagotvorno deluje na sluzokožu želuca, pa se zato preporučuje osobama koje imaju probleme sa želudačno - crevnim traktom. Pirinač basmati se preporučuje i kod dijete, budući da brzo daje osećaj sitosti i smanjuje osećaj gladi. Ako redovno konzumirate basmati, imaćete sjajnu kožu.

Zbog viskog procenta amilaza, pirinač basmati se ne preporučuje osobama koje imaju dijabetes, oboljenja žuči, oštećenje želuca, pankreatitis.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest