Kako da spremimo pečenu bundevu

Bundeva

Bundeva sadrži velike količine korisnih materija, koje su neophodne organizmu, pa zato treba da bude obavezan deo ishrane čoveka, koji vodi računa o svom zdravlju i hrani se zdravo.

Neki će reći da bundeva nije mnogo ukusna, ali to i nije baš tako. Sve zavisi od načina kako se ona spremi. Kako bi bundeva bila ukusna i kako bi se u njoj sačuvale sve korisne materije, najbolje je da se ona ispeče u rerni. Postoji nekoliko načina za to.

Slatka bundeva iz rerne: kada je očistite od semenki, bundevu isecite na male kocke. Napravite šećerni sirup - na 500 ml vode stavite 200 g šećera. Kada sirup proključa, stavite kockice bundeve na 5-7 minuta.

Izvadite kockice i stavite ih u tepsiju. Stavite ih u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite oko 20-25 minuta. Kada bude gotova, bundevu posipajte šećerom u prahu i cimetom.

Slatka bundeva se može spremiti i na drugi način: isecite bundevu, zajedno sa korom, na komadiće, poređajte u tepsiju, sipajte malo vode i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 30 minuta. Izvadite tepsiju i posipajte bundevu sa šećerom, pa vratite još 10 minuta da se peče. Ako želite, možete umesto šećera koristiti med.

Bundeva sa začinima iz rerne: uklonite semenke i koru bundeve. Isecite je na tanke komade ili kockice. Svako parče istrljajte ruzmarinom ili bosiljkom.

Pečena bundeva

Stavite komade u tepsiju i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25-30 stepeni. Kada je gotova, bundevu prelijte pavlakom i poslužite kao posebno jelo ili kao garnir mesu ili morskim plodovima.

Bundeva sa jabukama iz rerne: očisite bundevu od smeenki i uklonite koru, pa je isecite na male kockce, a očišćene jabuke iseckite na komadiće. Pomešajte bundevu i jabuke sa šećerom i stavite u foliju. Pecite oko 20-25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Od bundeve i jabuka se može napraviti elegantan desert. Stavite očišćee kockice bundeve i komadiće jabuke u duboku šerpu, dodajte malo vode i dinstajte oko 10 minuta.

Ostavite ih da se ohlade. Za to vreme odvojite 3 žumanceta /za 1 kg bundeve i jabuka/, pa ih pomešajte sa šećerom. Belanca malo posolite i umutite u sneg.

Kada se bundeva sa jabukama ohladi, dodajte žumanca i pažljivo promešajte. Isipajte u nauljanu tepsiju i prelijte umućenim belancima. Pecite oko 15-20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Jelo se servira hladno.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Povezani recepti