Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da spremimo pečenu bundevu

Kako da spremimo pečenu bundevu

Nina NordNina Nord
Džedaj
11515
Bundeva

Bundeva sadrži velike količine korisnih materija, koje su neophodne organizmu, pa zato treba da bude obavezan deo ishrane čoveka, koji vodi računa o svom zdravlju i hrani se zdravo.

Neki će reći da bundeva nije mnogo ukusna, ali to i nije baš tako. Sve zavisi od načina kako se ona spremi. Kako bi bundeva bila ukusna i kako bi se u njoj sačuvale sve korisne materije, najbolje je da se ona ispeče u rerni. Postoji nekoliko načina za to.

Slatka bundeva iz rerne: kada je očistite od semenki, bundevu isecite na male kocke. Napravite šećerni sirup - na 500 ml vode stavite 200 g šećera. Kada sirup proključa, stavite kockice bundeve na 5-7 minuta.

Izvadite kockice i stavite ih u tepsiju. Stavite ih u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite oko 20-25 minuta. Kada bude gotova, bundevu posipajte šećerom u prahu i cimetom.

Slatka bundeva se može spremiti i na drugi način: isecite bundevu, zajedno sa korom, na komadiće, poređajte u tepsiju, sipajte malo vode i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 30 minuta. Izvadite tepsiju i posipajte bundevu sa šećerom, pa vratite još 10 minuta da se peče. Ako želite, možete umesto šećera koristiti med.

Bundeva sa začinima iz rerne: uklonite semenke i koru bundeve. Isecite je na tanke komade ili kockice. Svako parče istrljajte ruzmarinom ili bosiljkom.

Pečena bundeva

Stavite komade u tepsiju i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25-30 stepeni. Kada je gotova, bundevu prelijte pavlakom i poslužite kao posebno jelo ili kao garnir mesu ili morskim plodovima.

Bundeva sa jabukama iz rerne: očisite bundevu od smeenki i uklonite koru, pa je isecite na male kockce, a očišćene jabuke iseckite na komadiće. Pomešajte bundevu i jabuke sa šećerom i stavite u foliju. Pecite oko 20-25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Od bundeve i jabuka se može napraviti elegantan desert. Stavite očišćee kockice bundeve i komadiće jabuke u duboku šerpu, dodajte malo vode i dinstajte oko 10 minuta.

Ostavite ih da se ohlade. Za to vreme odvojite 3 žumanceta /za 1 kg bundeve i jabuka/, pa ih pomešajte sa šećerom. Belanca malo posolite i umutite u sneg.

Kada se bundeva sa jabukama ohladi, dodajte žumanca i pažljivo promešajte. Isipajte u nauljanu tepsiju i prelijte umućenim belancima. Pecite oko 15-20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Jelo se servira hladno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest