Maslinovo ulje je jedno od najzdravijih biljnih ulja. Ono je dosta popularno i na našim prostorima. međutim, da li je kvalitetno?
Naša nacija važi za srećnu naciju. Blizu nas se nalaze najveći proizvođači maslina u svetu. Pa čak i u samoj Grčkoj, gde i u najmanjim prodavnicama se prodaje ovo ulje, postavlja se pitanje da li je ono pravo.
Kao i svaka sirovina koja se masovno proizvodi, maslinovo ulje se često razređuje, obogaćuje drugim elementima. Razlog tome jeste taj da je njegova proizvodnja veoma spora i iziskuje izvesne napore. Upravo to tera proizvođače da prave kompromis sa kvalitetom. neki čak nude i začinjeno suncokrtovo ili sojino ulje, a na etiketi piše Extra Virgin.
Istraživanja su pokazala da više od 69% maslinovog ulja na tržištu, koje se prodaje sa deklaracijom Extra Virgin, uopšte nije virgin. A ponekada nije ni maslinovo ulje.
Oni neiskusniji kupci retko primete razliku. To je dobro za proizvođače, koji iako prodaju niskokvalitetni proizvod, oni dobijaju 5 puta veću cenu za to što prodaju.
Kako vas ne bi lagali više, treba da postanete poznavaoci. Postoje 2 glavna načina. Eto kako da razlikujete lažno maslinovo ulje od pravog:
1. Prvi način
Odvojite malo maslinovog ulja u manju šolju. Prekrijte vrh šolje dlanom, dok drmate šolju i tečnost. Tako će se osloboditi sve arome od ulja, a da pritom ne izađu van šolje. Nakon jednog minuta približite nos šolji i sklonite dlan. Ako je maslinovo ulje je pravo, osetićete oštar i ljutkast miris, koji ima i miris voća i povrća. Ako nešto od navedenog nedostaje - imate lažno maslinovo ulje.
2. Drugi način
Pomoću kašljanja - to je glavni način za testiranje visokokvalitetnog maslinovog ulja u svetu. Probajte gutljaj iz iste šolje i neka maslinovo ulje ostane u ustima oko 20 sekundi. Neka ulje stigne do svih delova usne duplje. Samo pravo maslinovo ulje će vam izazvati kašljanje. Pravilo je da što više kašljete, to je proizvod kvalitetnji.