Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisne i štetne namirnice - razlika u kalorijama će vas šokirati

Korisne i štetne namirnice - razlika u kalorijama će vas šokirati

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
246
Korisne i štetne namirnice - razlika u kalorijama će vas šokirati
Fotografija: AdmeRu

Zdrava ishrana je u osnovi održanja dobrog zdravlja i idealnih mera. Praćenje kalorija se pretvorilo u životnu misiju mnogih. Evo zašto je dobro da znate koliko kalorija ima u korisnim namirnicama, kao i u određenim najštetnijim namirnicama.

Neki ljudi, koji ovde računa o svom telu, u potpunosti veruju savetima nutricionista. Drugi striktno prate kalorije na pakovanjima. Za njih je nedopustivo da dozvole sebi čašu omiljenog gaziranog napitka ili prženi krompir. I u pravu su.

Malo ljudi se zamisli da li kalorije, malo ili mnogo, nose određene koristi našem zdravlju. Tako, na primer, jedan mafin, zavisno od toga da li je sa čokoladom, voćem, kremom ili orašasti plodovima, može imati manje od 200 kalorija. To je toliko malo, da ga s vremena na vreme možemo uključiti u jelovnik. Istovremeno se nakon njegovog unosa povišava nivo šećera u krvi i insulina. Njegova konzumacija nam crpi energiju i čini nas još gladnijim nego što smo bili.

Omiljene štetne namirnice spadaju u specifičnu grupu, tzv. grupu praznih kalorija. One nemaju gotovo nikakvu hranljivu vrednost, pa pogubno deluju na telo, a i na zdravlje.

Pogledajte kalorijsku vrednost jednih od najkorisnijih i naštetnijih namirnica u našoj galeriji - razlike će vas dosta iznenaditi. Iako ima mnogo manje kalorija, korisne namirnice vam neće povećati nivo šećera u krvi i pomoći će vam da održite dobar metabolizam. One sadrže veoma važne elemente za naše telo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji