Kako se pravi ukusna torta od keksa?

Keks torta

Glavna prednost torti sa keksom jeste da im nije potrebno pečenje. Takođe, za njihovo pravljenje je potrebno koristiti jednostavne sastojke, koji se uvek nađu pri ruci. Takva torta se može napraviti i sa detetom, a tada ćete dobiti ne samo ukusnu tortu, već i zanimljivo ćaskanje.

Druga pozitivna strana torti od keksa jeste da se one teško kvare. Nije potrebno da se brinete da li će izgoreti ili da li će s epodići, a pritom ovakve torte imaju neverovatan izgled i ukus.

Torte sa keksom se mogu praviti u raznim varijantama, pa se može eksperimentisati sa kremovima i filovima - čak i torte, koje se prave po jednom te istom receptu, ali sa različitim koricama, imaju različit ukus. Veoma iskusni kulinari su počeli da stvaraju svoju "umetnost" upravo ovakvim tortama.

I kako vam samo ime kaže, glavni sastojak ovih torti jeste keks. Kada napravite tortu od keksa i poređete keks u redove, treba da ga potopite u mleko ili zaslađenu kafu (prema receptu). Ako tortu pravite sa mlevenim keksom, tada je najlakše da keks sameljete u blenderu ili mašinici za meso. Ako fil za tortu nije sitan sir, onda je bolje da se ona ne ccedi dodatno, jer fil će onda biti mekši, a suvišna tečnost će biti upijena od strane keksa.

Keks torta sa bananama

Keks torta sa bananom

Veoma ukusna torta! Kombinacija pavlake sa bananama čini da ova torta ima nežan ukus, a pravi se veoma brzo.

Potrebni sastojci:

keks - 1 kg (neslan)

banane - 4 komada, velike

kisela pavlaka - 1 l

šećer - 500 g

čokolada - 100 g

Način pripreme: Umutite pavlaku sa šećerom, a banane isecite na tanke kolutiće. Poređajte jedan red keksa, premažite ih pavlakom i preko svakog komada keksa stavite po kolutić banane. Zatim ponovo red keksa, pavlaku i bananu. Poslednji red keksa treba da bude pokriven samo pavlakom. Ukrasite vašu tortu rendanom čokoladom i izmrvljenim keksom. Stavite u frižider na nekoliko sati, da se sve upije.

Keks torta sa kremom

Keks torta sa kremom

Ova torta je malo komplikovanija od prethodne. Međutim, kada je probate, sigurno nećete zažaliti, jer ste izabrali ovaj recept jer nežni krem i orašasti plodovi čine da ima neverovatan ukus.

Potrebni sastojci:

keks - 300 g

maslac - 300 g

šećer - 300 g

jaja - 1 komad

sveže mleko - 300 ml

brašno od krompira - 1 kašičica

orasi - 2 šolje, očišćeni

vanilin šećer - po želji

Način pripreme: Razmutite brašno u pola čaše svežeg mleka i sipajte smesu u šerpu sa preostalim mlekom i kuvajte na tihoj vatri dok neprestano mešate dok se sve ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

Pomešajte maslac sa šećerom i jajetom, mešajte do homogene smese, pomešajte sa ohlađenom mlečnom smesom i vanilin šećerom po želji.

Sameljite keks, orahe isecite i pomešajte sve sa gotovim kremom, dobro promešajte.

Obložite pleh nauljanim papirom i isipajte dobijenu smesu u nju, zagladite i stavite pleh u frižider na nekoliko sati.

Izvadite tortu iz pleha i ukrasite je isečenim orašastim plodovima i isečenim keksom.

Komentari

Pošalji
3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Povezani recepti