Čaj

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190163
Čaj sa pomorandžama

Čaj je jedan od najomiljenijih, a istovremeno i korisnih napitaka. On spada u top tri pića koja se najviše konzumiraju, dok redom do njega stoje voda i kafa. Po svojoj suštini čaj je bezalkoholni napitak, dobijen nakon poparivanja ili kuvanja obrađenih ili fermentiranih listova žbuna čaja. Rodna zemlja čaja je Kina.

Biljka čaja (Camellia sinensise) je večno zelena i žbunasta. Moguće je da dostigne visinu od 10 metara, zbog čega se mnogo često zove drvo čaja. Uprkos tome industrijsko drveće čaja se održava na visini ne većoj od 1, 5 metara, da bi se olakšao proces branja, u vreme kad se uzimaju samo pupoljci i listovi od najviših delova.

Istorija čaja

Put aromatičnog napitka je veoma dug i počeci su mu još od drevnih vremena. Smatra se da je divlji čaj potekao negde u regiji između Tibeta, severne Indija i zapadne Kine. Čajni napitak je poznat od pre 4500 godina kada je mesni imperator bio upućen u tajne njegovih osobina.

Postoji legenda o čaju koja datira još od stvaranja same kineske civlilizacije. Prema predanjima, kineski vladar Čen-Nung stavio je posudu s vodom oko žbuna čaja nakon čega je duvao vetar i nekoliko listova su pali u vodu. Kad je car otpio malo vode ostao je zapanjen njenim ukusom.

Čaj

U Kini pravi bum čajnih polja se dešava u 10. i 16. veku kad je trgovina ovim proizvodom zabeležila značajan polet. U Evropu čaj prvi put stiže u 17. veku. Ne kasni ni momenat kada je čaj potpuno zavladao u Engleskoj. Kako u Engleskoj tako i u Holandiji bogati ljudi stavljaju etiketu na ispijanje čaja i na taj način pomažu njegovoj popularizaciji. Tako postepeno čaj prelazi dugi put do ovladavanja srcima ljudi u celom svetu.

Danas se smatra da se svaki dan popije milijardu i po šolja čaja - činjenica koja dokazuje utvrđeno mesto čaja kao jednog od najomiljenijih napitaka.

Sastav čaja

Istraživanja navode da se čaj sastoji od 30 do 50% sastojaka rastvorivih u vodi. To znači da mu rastvorivost nikad nije potpuna. Što su listovi čaja mlađi i većeg kvaliteta, toliko je bogatiji čaj cenjenim materijama. Od rastvorivih materija najvažnija su: eterična ulja, tanini, alkaloidi, pigmenti, vitamini i aminokiseline.

Pektinske materije u čaju se kolebaju između 2 i 3%. fermenti u čaju su iznad 10 ali osnovna su tri - katalaza, peroksidaza i polifenoloksidaza. Zeleni čajevi su posebno bogati proteinima. Čaj je veoma bogat polifenolima (tip antioksidansi), kofeinom, taninom, taurinom i teofilinom.

100 g suvog ekstrakta od čaja sadrži 5, 3% vode, 3, 4 g vlakana, 1, 79 ccal, 0, 4 g ugljenih hidrata.

Vrste čaja

Postoji pet najpoznatijih vrsta čaja

Čaj od kamilice

Zeleni čaj - predstavlja proizvod koji je proizveden uz minimum fermentacije. On sadrži oko četvrtinu kofeina jedne šolje kafe. U njemu se nalaze druge materije koje stimulišu kofein - teobromin i teofilin.

Crni čaj - nazivan još i crveni čaj. Zbog svoje visoke oksidacije on sadrži veće količine kofeina u poređenju s drugim vrstama čaja. Ima jaku karakterističnu aromu.

Beli čaj - način proizvodnje odrređuje niži nivo kofeina u ovoj vrsti čaja.

Žuti čaj - on se suši duže vreme, zato ima drugačiji ukus od belog i zelenog čaja. Mnogo ljudi ga određuje kao nešto slično ovim dvema vrstama, a ukus mu je najsličniji crnom čaju.

Oolong čaj - po aromi i sastavu se određuje kao kombinacija između crnog i zelenog čaja.

Izbor i čuvanje čaja

Imajte u vidu da je čaj na meru jeftinija, a u nekim slučajevima i kvalitetnija varijanta. Mnogo često se u kesice čaja osim osušenog čaja stavljaju i mrvice ili prah od grančica čaja, koje ne nose koristi za zdravlje i kvare kvalitet napitka.

Neophodno je da čuvate čaj na suvom i tamnom mestu. Metalne kutije su veoma pogodne za tu svrhu. Pravilno čuvan čaj može da sačuva svoje osobine do godinu i po. Ako želite da se zasladite najboljim osobinama njegovog ukusa, konzumirajte čaj do pola godine nakon njegove proizvodnje. Kineske čajne proizvode možete da čuvate i duže - do tri godine.

Priprema čaja

Ako je voda s kojom ćete spremiti čaj tvrda treba da stavite veću količinu čaja. Najćešće se na 200-250 g vode stavlja jedna kašičica čaja. Nakon što poparite čaj treba da sačekate izvesno vreme. Za crni čaj je dovoljno 4 minuta; za zeleni i svetle čajeve - oko 3 minuta. Biljni i voćni čajevi traže više vremena za poparivanje - oko 8 minuta.

Znajte da: Kombinacija od čaja s limunom daje još prijatniji ukus napitku, a vitaminska vrednost značajno raste. S druge strane kombinacija čaj-mleko je veoma popularna i voljena, ali specijalisti tvrde da mleko ubija veći deo korisnih materija u čaju.

Kana čaj

Koristi od čaja

Na prvom mestu čaj pomaže za uriniranje, intoksikaciju od alkohola i izbacivanje otrova iz organizma. On pomaže odvajanju želudačnog soka, reguliše metabolizam masnoća i poboljšava značajno varenje i apetit.

Zbog sadržaja kofeina u većini vrsta čaj je čudesan osvežavajući napitak koji otklanja pospanost i umor. Čaj je najbolja alternativa kafi.

Smatra se da je čaj odlično sredstvo za profilaktiku i čak za lečenje kardio-vaskularnih bolesti, jer širi krvne sudove i poboljšava disanje. On reguliše mišićnu aktivnost ne ubrzavajući je. Čaj je jako dezinfekciono sredstvo.

Uspostavlja funkcije štitne žlezde i pomaže organizmu da se suprotstavi štetnim zračenjima. Povećava imunitet i pomaže u skidanju suvišnih kilograma jer sadrži materije koje razgrađuju masnoće i pomažu izbacivanju štetnih materija. Zeleni čaj sadrži mikroelementa koji smanjuju holestrol u krvi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas