Sveže Mleko

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196209
Bokal mleka

Sveže mleko je biološka hranljiva tečnost koja se stvara u mlečnim žlezdama sisara. Jedinstveno samo po sebi, mleko je jedini proizvod koji je priroda dala samo i jedino da se hrane potomci sisara. Sveže mleko može biti ljudsko (dojenje) ili životinjsko - kravlje, ovčije, kozije, bivolje, a sve ove vrste su rasprostranjene kod nas.

Još od davnina ljudi koriste sveže mleko koa hranu, kao lek, pa čak i za ulepšavanje. Kako se industrija razvija, tako potreba stanovništva rastu, pa to ujedno zahteva i proizvodnju većih količina životinjskog mleka, pa postoje razne dileme i rasprave o tome koliki je zaista kvalitet mleka.

Postoji veliki broj dokaza o tome kako se današnje životinje gaje i kako se hrane hranom punom antibiotika, pa samim tim veliki deo svežeg mleka koji se može naći u prodavnicama nije kvalitetno i korisno kao što je to bilo mleko koje su naši preci konzumirali. Štaviše - sveže mleko je puno opasnih hormona. Ovakvi potresni podaci najviše važe za proizvodnju mleka u SAD, ali i za proizvodnju u drugim zemljama.

Sudovi sa mlekom

Obično sveže mleko koje kupujemo u prodavnicama je poboljšano metodom pasterizacije, što je masovni model za borbu sa zarazama. Metoda francuskog naučnika Luja Pastora podrazumeva kratrko zagrevanje mleka do 75 ili više stepeni i na taj način se uništavaju bakterije a ukus mleka se sačuva. Važno je pomenuti da pasterizacija mleka nije 100% sigurna metodaa za uništavanje potencijalno opasnih bakterija.

To može garantovati samo višekratna pasterizacija, koja nije česta u proizvodnji, budući da nije isplativa. Nije na odmet znati da pomenuta pasterizacija uništava kako loše bakterije, tako i one dobre koje poboljšavaju usvajanje svežeg mleka i pomažu da se ono razloži u crevnoj flori i lakše usvoji.

Sastav svežeg mleka

Smatra se da je sveže mleko jedna od najkorisnih namirnica za čovečanstvo. Ono sadrži dijetetske masti (zasićene masne kiseline, lecitin, holin), ugljene hidrate (laktoza), belančevine (2/3 kazein, laktoglobulini i laktoalbumini), vitamine (A, B6, B2, PP, karoten), soli ( Ca, Mg, P, Na, Cl), tj. sve materije koje su neophodne za rast i razvoj ljudskog organizma, i to u sasvim dovoljnim količinama. Navedeno se ne odnosi na bebe.

Suva materija u mleku je 11-17%, a ostalo je voda. Mleko e važan izvor vitamina koji su rastvorljivi u masti i vodi, kako za mladunčad životinja, tako i za decu i odrasle. Oko 1 l mleka je dovoljno d azadovolji dnevne potrebe za vitaminima.

U svežem mleku se mogu naći velike količine vitamina A, B, C, D, E, F, metalni joni i kompleksi jona kao što su K+, Na+, Ca2+, Cl-, COO-, HPO32-, , mirkoelementi kao I-, Fe2+, Fe3+, Co2+, Zn2+, Ni2+, azot i ugljendioksid.

U svežem leku se mogu naći soli kalcijuma i fosfora. One pomažu u formiranu kostiju, obnavljanu krvi, limfe, a podstiču i aktivnost mozga. Takođe se mogu naći i veliki niz hemijskih elemenata kao što je kalijum, natrijum, magnezijum, hlor, cink, kobalt, bakar, gvožđe, mangan, jod, itd. Posebno je važan Vitamin B12 koji se nalazi u mleku.

Sveže mleko

Odabir i čuvanje svežeg mleka

Prvo pravilo kod odabira svežeg mleka jeste da obratite pažnju na rok trajanja. Birajte mleko iz najhladnijih delova frižidera u prodavnici i zatim ih uvek čuvajte u svojem frižideru. Veom često se dešava da se na visokim temperaturama obrađeno sveže mleko brzo kvari, čak i za 10 minuta - od kupovine u prodavnici dok ne stignete kući.

Sveže mleko brzo upija i druge mirise, pa je poželjno da dobro zatvorite poklopac kada ga vraćate u frižider. obično smo navikli da mleko čuvamo na vratima frižider, što nikako ne bi trebalo - jer stalno otvaranje vrata izlaže mleko čestoj toploti spolja.

Za čuvanje svežeg mleka su najbolje staklene posude i pakovanja od neutralne plastike, koja je namenjena za pakovanje naminrica, jer metali dovode do oksidacije vitamina i vezuju deo soli. U svežem mleku nastupaju promene u strukturi kada je ono izloženo temperaturi preko 100 stepeni, pa ono ne samo što gubi korisne materije na taj način, već se pojavljuju i štetne. Kada mleko drugi put proključa, molekul kazein koji se nalazi u osnovi proteina mleka se razlaže na male delovem tj. još manje proteine. Oni imaju kancerogeno dejstvo i toksičan efekat.

Kada kuvate sveže mleko, kuvajte ga na vodenoj pari ili u posebnoj posudi za kuvanje mleka i vodite računa da temperatura ne pređe 100 stepeni. Kada mleko jednom skuvate, čuvajte ga u frižideru i samo ga zagrejte do 50 - 60 stepeni pre konzumacije. Poželjno je da se mleko konzumira što pre, dok je u potpunosti sveže - do 2 dana. Svakim minutom se dešavaju oskidativni procesi i razvijaju se bakterije, koje utiču na korisne sastojke mleka.

Kulinarska upotreba mleka

Sveže mleko spada u grupu osnovnih namirnica u životu čoveka. Skoro i da ne postoji jelo koje se ne može spremiti, a da mu se ne doda mleko. Ono se koristi za pravljenje kolača, kora za tortu, slatkih kremova, kao deo preliva za musaku i razna pečena jela.

Čaša svežeg mleka

Neverovatan Bešamel sos ne bi imao isti ukus bez mleka. U svežem mleku meso i riba prvo odstoje pre nego što se dalje kulinarski obrađuju. Može se napraviti pile sa svežim mlekom, kao i razna druga mesa, a vi ćete pritom biti sigurni da ćete oduševiti sve.

Da li ćete napraviti puding za tortu sa keksom ili ćete napraviti doručak od muslija, korfelksa i ovsenih pahuljica i svežeg mleka, izbor je vaš, a možete biti sigurni da ćete imati kvalitetan i ukusan obrok.

Koristi od svežeg mleka

Još je Hipokrat znao za koristi svežeg mleka. On je izlečio mnoge pacijente od tuberkuloze uz pomoć kozijeg mleka. Avicena je takođe bio ubeđen da kozije mleko čuva zdravlje i bistar um.

Vitamin K koji se nalazi u mleku je odgovoran za zdravlje kostiju, dostavljajući nam 12.2% dnevne doze koja nam je potrebna. Vitamin D u svežem mleku pomaže za održavanje normalnog nivoa kalcijuma u krvi. Mleko je takođe bogato vitaminom A. Kada je nivo vitamina A u organizmu nizak, više smo skloni infekcijama, u koje spadaju i problemi sa ušima, česte prehlade, itd. Jedna šolja mleka dnevno nam obezbeđuje 10.0% dnevne potrebe za vitaminom A.

Mlečne namirnice su bolje i od dodataka ishrani koji sadrže kalicijum i koji su namenjeni devojkama. Sprovedeno istraživanje sa devojčicama u pubertetu, čije su korsti sklone naglom rastu, pokazalo je da je unos mlečnih namirnica mnogo efikasniji nego unos dodataka ishrani koji sadrže kalcijum. Sveže mleko je dobar izvor proteina i vitamina B, koji čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Štetnost svežeg mleka

Danas se veliki deo mleka dobija od životinja, koje su stimulisane uz pomoć hormona da proizvode mleko. Životinje se neretko hrane hranom koja sadrži seno, žitarice, karton, strugotine drveta, a takođe im se često daju i antibiotici.

Pomoću genetskog inžinjeringa kod krava se povećava proizvodnja mleka od 15 do 25%. To je dobro za poljoprivredu, ali ne i za same životinje, koje su tako sklone čestim infekcijama. Takve infekcije se leče velikim količinama antibiotika, koji se kasnije nalaze i u mleku.

Utvrđeno je da se tuberkoloza i druga oboljenja lako prenose pomoću majčinog i svežeg mleka. Veliki deo takvih bolesti se može preneti i putem konzumacije kravljeg mleka, gde takođe postoji pretnja i od pojave hepatitisa.

Posebna opasnost je prenošenje virusa i imunoglobulina između vrsta, tj. - između krava i ljudi. Ne postoje još jasni dokazi da kravlje mleko utiče na imuni sistem ljudi.

Konzumiranje svežeg mleka

Poznato je da se od krava mogu preneti razne bakterije i virusi, a postoje i drugi problemi koji su još ozbiljniji: genetski inženjering i hormon rasta koji se koristi za povećanje mleka i čiji ostaci dospevaju u sveže mleko.

Drugi problem može biti koliko organizam može usvajati mleko, jer starenjem organizam gubi sposobnost da proizvodi enzime, kao što je to laktaza. Za razliku od drugih enizma, ovi enzimi se ne obnavljaju ako postoji potreba za tim. Skoro oko 20% čovečanstva sa godinama gubi sposobnost da proizvodi ovaj enzim.

Osobama koje su netolerantne na laktozu se ne preporučuje konzumacija svežeg mleka. Iako prerada laktoze ipak postoji, ona je kod ovakvih ljudi ograničena, pa se mogu pojaviti mučnine, dijareja, a ponekad i alergijske reakcije. Postoji varijanta da se iz mleka izvuče laktoza, ali ovaj proces se retko sprovodi i veoma je skup. Kod problema netolerantnosti se primećuje i to da se mleko sporije usvaja pod uticajem želudačnih kiselina.

Ulepšavanje uz pomoć svežeg mleka

Svi znamo da je slavna egipatska carica Kleopatra negovala svoju lepotu tako što se kupala mleku. Već hiljadama godina se zna da je sveže mleko odlično sredstvo za negovanje zdrave i lepe kože, a postoje podaci koji kažu da mleko topi masti. Sveže mleko sadrži bioproteine koji su popularno sredstvo za sjaj kose, a to najviše važi za plavu kosu. Eo i nekoliko proverenih maski za sjajnu i zdravu kosu i kožu.

Sveže mleko za plavu kosu

Maska sa svežim mlekom

Prvo operite kosu posebnim šamponom za plavu kosu, dobro je isperite mlakom vodom i zatim je premažite smesom od: 3 kašike svežeg mleka, 1/2 šolje čaja od kamilice, 1/2 šolje čaja od zove i 6 kapi jabukovog sirćeta. Ostavite 10 minuta da deluje, a zatim isperite.

Maska sa svežim mlekom za masnu kožu

Sveže mleko može biti od pomoći za zatvaranje pora, čišćenje i smirenje masne kože lica. Napravite masku od 1 kašike isitnjenog obezmašćenog sira (ili sitnog sira), 1 kašičice meda, soka od 1/2 limuna i 2 kašičice svežeg mleka. Sve dobro umutite i namažite debeli sloj na lice, ali potrebno je da ga prethodno dobro očistite. Ostavite 10 minuta da deluje i isperite mlakom vodom.

Sveže mleko za suvu kožu

U borbi sa suvom kožom pomaže redovno čišćenje kože svežim mlekom. Preporučljivo je da kožu namažete punomasnim svežim mlekom i ostavite tako da se osuši na koži. Kada se osuši, istuširajte se.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas