Meso od noja

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317822
Meso od noja

Meso od noja je delikates koji se dobija od najveće ptice na svetu. Noj (Struthio camelus) spada u razred Struthioniformes. Nojevi se ne smatraju slučajno najkrupnijim pticama na svetu. Oni dostižu težinu do 150 kilograma, a ponekad i više. Kada trči ova životinja može da razvije brzinu od 70 km na čas.

Nojevi se sreću slobodno u istočnoj Africi i gaje se na farmama na mnogo mesta u svetu, uključujući južnu Afriku i južnu australiju. Takve farme se takođe nalaze u Engleskoj, SAD i kontinentalnoj Evropi. Tokom poslednjih godina na Balkanu su se takođe pojavile farme nojeva. Ovo meso je nazvano mesom trećeg milenijuma, ali u suštini se u svrhe ishrane upotrebljava odavno.

Istorija nojevog mesa

Smatra se da noj naseljava Zemlju milionima godina, a meso mu se koristi hiljadama godina. Tokom vremena ljudi su počeli da mu obraćaju sve veću pažnju i da shvate da mogu da koriste kako pera od ptice, tako i njenu mast koja služi za različite procedure ulepšavanja.

Visoko cenjena su i njegova jaja, od koji se danas spremaju zapaženi omleti. U suštini u prošlosti se na pera noja gledalo koa na pravo blago. Malo po malo počinje da bude tražena i koža noja. Nojevo meso je bilo cenjeno i tokom Vavilonske civilizacije. Svedočanstva o farmerima koji su gajili nojeve u južnoj Africi datiraju od druge polovine 18. veka.

Nojevo meso

Nekoliko putnika opisuje kako se mesni žitelji brinu za pitome nojeve koji hodaju okolo. Tokom godina nojevo meso nastavlja da skuplja popularnost, i tokom 1850. godine u Senegalu se otvara specijalizovana farma. Decenijama nakon toga Francuska se takođe snabdeva farmom za nojeve. I tako polako, ali sigurno nojevo meso se nastanjuje u evropskoj kuhinji.

Sastav nojevog mesa

Nojevo meso ima veoma bogat sastav, u kome prisustvuju masti i proteini. Ali dok sadržaj masti u njemu ulazi tek sa 0, 03 posto, količina proteina je čitavih 22 posto. Ovaj delikates je izvor selena, fosfora, gvožđa, kalijuma, bakra. U sastavu mu se nalaze još i vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6 i dr.

Karakteristika nojevog mesa

Prepoznaćete nojevo meso po njegovoj crvenoj boji. Ono je delikatno i nemasno. Neki gastronomi ga porede sa telećim mesom, dok zapažaju da je nojevo ukusnije. Ovaj delikates prevazilazi svinjsko, jagnjeće, teleće, ćureće i pileće meso po još nižim sadržajima masti. On je nepromenljiv deo menija najtraženijih restorana na svetu. Zbog odličnog kvaliteta ukusa viša je i njegova vrednost. Na žalost to je razlog da ne može svako da ga sebi priušti.

Kuvanje nojevog mesa

Nojevo meso nije naročito rasprostranjeno na balkanskoj trpezi, ali uprkos tome široko se koristi u svetskom kulinarstvu. Priprema se lako i podložno je svakakvom začinjavanju. Jedino je važno da pre samog kuvanja žile mesa budu dobro očišćene. Meso noja odlično podnosi svakakve marinade, ali iskusni kuvari savetuju da mu se ukus obogati belim vinom ili crnim vinom.

Pečeno meso od noja

Dobri rezultati se dobijaju i ako se u marinadu stavi nekoliko kašika piva, soka od limuna, meda, soja sosa ili sirćeta. Ako ste među ljubiteljima mirisnih stejkova, možete da meso noja pospete začinima kao što su ruzmarin, žalfija, biber, beli biber, kumin, kari, bosiljak, beli luk i drugo. Ukusno meso može da se začini još i pavlakom i sitnim voćem kao što su kupine, maline, borovnice i sl.

Kao što smo ranije pomenuli, nojevo meso se kuva lako i trpi svakakvu termičku obradu. Ne možemo, inače, da ne zapazimo da su najukusniji specijaliteti koji su napravljeni na tiganju, roštilju ili u rerni. Od njega se spremaju sjajne šnicle, stejkovi, pečena jela i dr. Može da se koristi još u u salatama, supama i paprikašima. Pre pripremi treba da se pazi da se meso ne zapeče previše. Dobro je da se sačuva njegova sočnost.

Inače nojevo meso može da se kombinuje sa svakakvim povrćem, u to ubrajamo paradajz, paprike, patlidžan, tikvice, prokelj, spanać, zelje, koprivu, brokoli, karfiol, krompir.

Koristi od nojevog mesa

Osim što je egzotično i ukusno, meso noja je i korisno. Specijalisti savetuju da ga najviše konzumiraju ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska, jer dokazalo nermalizuje njegove vrednosti. Osim toga nojevo meso je korisno kod anemije, dijabetesa i problema sa kardio-vaskularnim sistemom. Isto tako se smatra da je korisno kod tek završenih teških operacija.

Ono se preporučuje od strane dijetologa, ljudima koji pokušavaju da se izbore sa viškom kilograma, jer je nisko kalorično. Druga pozitivna osobina nojevog mesa je što je korisno za oči. To je zbog visokog sadržaja cinka u njegovom sastavu. Prisetimo se da cink igra važnu ulogu za zdravlje ovog organa vida.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas