Kurasao

Kurasao

Kuraso ili Kurasao (Curaçao) je aromatičan liker koji se priprema od isučenih kora vrste gorke pomorandže poznate kao laraha (Laraha). Po tradiciji ovaj liker se proizvodi na istoimenom ostrvu u Holandiji, koje se nalazi u južnom delu Karipskog mora, nedaleko od Venecuele.

Kurasao se proizvodi bez specifične boje, ali proizvođači mu dodaju plavu, zelenu, crvenu ili narandžastu boju. Ljubitelji ovog pića dobro znaju da je najpopularniju plavi Kurasao koji barmeni često koriste za farbanje svakakvih koktela.

Istorija Kurasaa

Kako većina izuma tako i aromatični Kurasao je bio otkriven sasvim slučajno. To se desilo na lepom ostrvu Kurasao tokom dalekog 19. veka. Njegov tvorac je bio glava evropske porodice Senjor.

Jednog popodneva on je sedeo, potonuo u misli, na balkonu svoje kuće gde je imao plantaže. Muškarac se brinuo za berbu pomorandži koja je obavljena istog dana. Nadao se da dobije krupne i sočne plodove, ali umesto toga oni su bili sitni, suvi i naborani.

Osim toga čuo je od pomoćnika da im je ukus jako gorak. U napadu očajanja plantažer je uzeo u ruke jednu pomorandžu i zgnječio je. Na njegovo čuđenje iznenada se razneo zadivljujući gorko-slatki miris.

Piće Kurasao

Otkriće je muškarcu vratilo nadu i rešio je da proba da napravi alkoholni napitak od kora nekvalitetnih pomorandži. Entuzijasta je uložio mnogo truda i dosta vremena je proveo u najrazličitijim pokušajima dok na kraju nije dobio napitak koji danas poznajemo kao Kurasao.

I iako su te pomorandže gledane s nepoverenjem u tim godinama, danas se smatraju za pravo blago, budući da se pojavljuju samo na ostrvima Kurasao i Aruba. Neobičnim kvalitetima krajnje berbe doprinosi vrela klima, nedostatak obilnih padavina i specifična lokalna podloga.

Proizvodnja Kurasaa

Već više od jednog veka ovaj interesantan liker se sprema po prvobitnom receptu. Piće proizvodi kompanija Senior & Co, zahvaljujući kojoj se na tržištu svake godine pojavljuje između 40000 i 60000 litra od njega. Kad je u pitanju tehnologija proizvodnje proizvođači izjavljuju da nema ničeg komplikovanog.

Uprkos tome ipak žele da sačuvaju tajnu nekih činjenica u receptu. Ipak se zna da se pri pripremi Kurasaa koriste 115-ogodišnji bakarni kazan, plava kaca, srebrni rezervoar i oprema za flaširanje.

Za početak se uzimaju sušene kore pomorandži. Osim njih takođe se koriste i različiti začini i biljke čija se imena takođe ne saopštavaju. Sastojci se stavljaju u bakarni kazan, nakon čega se naliva alkohol od 96 procenata. Cela ta smesa se zagreva do 150 stepeni i ostavlja da vri tokom 72 sata. Sledeći korak uključuje hlađenje supstane 24 sata. Sledećeg dana bakarni sud se dopunjuje sa još vode koje se opet stavi da vri.

Zbog visokih temperatura alkohol isparava, a nakon toga se kondenzuje u uređajima za hlađenje. Dolazi vreme i za možda najdosadniji proces ove proizvodne tehnologije - formirani destilat se toči u gore spomenutu plavu bačvu. To traje nekoliko dana dok se posuda ne napuni sa 208 litara.

Sakupljena tečnost je mnogo jaka i ako se konzumira direktno u stanju je da ozbiljno naškodi zdravlju. Prema specijalistima posledice čak mogu da budu fatalne. Eto zašto se u srebrnom rezervoaru peša sa skoro polovinom tone šećera i vode. Sipa se i još malo alkohola. U sledećih nekoliko dana se dešava filtriranje alkohola i na kraju on biva flaširan.

Karakteristika Kurasaa

Crveni kurasao

Kao što smo već ustanovili Kurasao prisustvuje na tržištu u različitim bojama, među kojima su plava, crvena, zelena i narandžasta. Liker se odlikuje aromom pomorandže, ali ima i prijatne gorke note. Njegov ukus podseća na citruse, a slatkoća je nametljiva. Podrazumeva se neke vrste nisu toliko slatke. ALkoholni sadržaj obično upada u interval od 15 do 40 procenata.

Izbor i čuvanje Kurasaa

Ova vrsta likera može da se kupi i kod nas. Najviše se nudi i specijalizovanim prodavnicama za alkohol. Nalazi se u prozračnim staklenim flašama koje potpuno otkrivaju boju i šarm napitka. Cena alkohola je varirajuća, dok je obično malo niže od cene likera kao što je Bejlis.

Kod kupovine piće uvek proveravajte njegov rok trajanja, koji bi trebalo da je napisan na etiketi. Kad je u pitanju čuvanje Kurasaa - liker treba da se drži na tamnom i hladnom mestu. Ne zaboravite takođe da flaša treba da bude uvek dobro zatvorena. Tako će se aroma pića sačuvati duže vreme.

Kokteli sa Kurasaom

Kurasao može da se servira i samostalno (razređen sa malo leda), ali češće se dodaje u različite koktele i najviše u koktele u slojevima, koji privlače pažnju jarkim različitim bojama. Meša se sa drugim pićima kao što su liker od breskvi, tekila, votka, džin, rum, menta i viski. Postoji praksa da se kombinuje i sa bezalkoholnim pićima kao što su sok od pomorandže, sok do limuna, sok od ananasa, limunada, kisela voda i dr.

Evo i jednog recepta za koktel s Kurasaom koji će vas oduševiti svojom svežinom.

Neophodni sastojci: 50 ml votke, 30 ml plavog Kurasaa, 150 ml sprajta, nekoliko kriški ananasa - za ukras

Način pripreme: U blender stavite led i napitke. Pasirajte dok se ne dobije ujednačena smesa. Izlijte dobijenu tečnost u specijalnu koktel čašu. Ukrasite ananasom.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas